به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا سهشنبه شب با صدور بیانیهای، توضیحاتی را در مورد توافق هستهای با ایران ارائه کرد.
وی در این بیانیه که در قالب یک کلیپ ویدئویی منتشر شد، تاکید کرده است که توافق ژنو به هسته مرکزی تحریمها ضربه نمیزند و تحریمهای اصلی از جمله بانکداری و نفت به قوت خود باقی میمانند.
کری در ابتدای این بیانیه، توافق هستهای با ایران را یک «گام نخست» توصیف کرد و گفت آمریکا در ادامه به همراه شرکای خود برای رسیدن به توافقنامهای نهایی و جامع تلاش خواهد کرد. وی هدف از توافق جامع را کسب اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای اعلام کرد.
وی در ادامه به توضیح در مورد جزئیات این توافق پرداخت و گفت این توافق آمریکا را قادر کرد تا برای اولین بار در حدود یک دهه اخیر، نه تنها توسعه برنامه هستهای ایران را متوقف کند، بلکه برخی از بخشهای مهم آن را به عقب بازگرداند.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه به توضیح برخی جزئیات فنی غنیسازی و ساخت بمب اتم پرداخت و گفت دستیابی به سلاح هستهای از مسیر غنیسازی اورانیوم در سطح بالا و یا از طریق به دست آوردن پلوتونیوم، امکانپذیر است. به گفته وی، توافق ژنو، توانسته است هر دوی این مسیر را مسدود کند. علاوه بر این، توافق هستهای، میزان بازرسیها از تاسیسات هستهای ایران را افزایش داده و کسب اطمینان از صلحآمیز بودن برنامه ایران را سادهتر میکند.
وی در ادامه به موضوع تحریمهای اقتصادی علیه ایران پرداخت و گفت بر خلاف آنچه که گفته میشود، در توافق ژنو ساختار اصلی تحریمها متشکل از تحریمهای بخش نفت و بانکداری دست نخورده مانده است. به گفته کری، این تحریمها پابرجا مانده تا دستیابی به توافق نهایی با ایران را امکانپذیر کند.
وزیر خارجه آمریکا میزان کاهش تحریمهای ایران را ناچیز خواند و گفت تنها بخش اندکی از تحریمها به صورت برگشتپذیر برداشته میشود. وی میزان درآمدهای ناشی از فروش نفت را حدود 4.2 میلیارد و میزان درآمد ناشی از صادرات در بخش پتروشیمی و صنایع خودرویی را 2.5 میلیارد دلار اعلام کرد. وی افزود: حرف مرا قبول کنید، وقتی ما میگوئیم این کاهشها محدود و برگشتپذیر است، واقعا این چیزی است که اتفاق میافتد.
وی با تصریح بر تبعات عدم پایبندی ایران به تعهدات، گفت «باراک اوباما» مصمم است که از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کند. وی توافق ژنو را یک «گام اول مهم» در راستای همین هدف دانست که از طریق موثرترین روش یعنی دیپلماسی به دست آمده است.
کری همچنین با بیان اینکه اکنون زمان بازگشت به روند مذاکرات است، گفت دیپلمات و کارشناسان این کشور به زودی برای دستیابی به راهکاری جامع و دائمی که تمام نگرانیهای آمریکا و نگرانیهای متحدان این کشور از جمله اسرائیل، عربستان و امارات را برطرف کند، پای میز مذاکره با ایران خواهند رفت.
وی در ادامه تاکید کرد که آمریکا به دنبال این است که از طریق مسالمتآمیز و دیپلماتیک به این هدف دست یابد. کری تصریح کرد که هنوز راه دشواری تا رسیدن به یک راهکار جامع باقی مانده است. وی در نهایتا ایران را مسئول اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهایاش دانست.
«باراک اوباما» و «جان کری» از دو روز قبل و بعد از پایان مذاکرات ژنو، تلاش گستردهای را برای پایان دادن به انتقادات و فشارهای لابیهای اسرائیل آغاز کردهاند. اوباما روز گذشته هم در ابتدای یکی از سخنرانیهای خود به دفاع از این توافق پرداخت و گفت استفاده از زور و قوای نظامی ضامن تامین منافع آمریکا نیست.