به گزارش 598 به نقل از خبرگزاری فارس، «جان کری» وزیر خارجه گفته با توجه به اینکه در پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی هیچ حق تصریح شدهای (برای غنیسازی سوخت هستهای) وجود ندارد (پذیرش غنیسازی) به فرآیند مذاکرات بستگی دارد.
کری افزود انتظار نمیرود بر اساس توافق موقت حاصل شده در ژنو تصمیمی درباره غنیسازی هستهای ایران در درازمدت اتخاذ شود.
مذاکرات بین ایران با پنج کشور عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان که به گروه 1+5 موسوم شده برای حل و فصل آنچه کشورهای غربی به آن «نگرانیها از برنامه هستهای ایران» میگویند انجام میشود.
در آخرین دور این مذاکرات که دو هفته قبل در ژنو انجام شد طرفین در آستانه توافق قرار داشتند که «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه با طرح این ادعا که برخی از دغدغههای پاریس در مفاد قطعنامه پیشنهادی گنجانده نشده راه توافق را سد کرد.
بسیاری از کارشناسان، فرانسه را صدای پنهان اسرائیل در این مذاکرات توصیف کردند و سفیر فرانسه در اسرائیل هم روز چهارشنبه با اذعان به اینکه فرانسه دغدغههای اسرائیل را در این مذاکرات در نظر گرفته است گفت پاریس همواره در بحث ایران، طرفدار اسرائیل بوده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل با لحنی تند هر گونه توافق بین ایران و کشورهای 1+5 را «یک اشتباه تاریخی» توصیف کرده است.
مذاکرهکنندگان برخی از کشورهای 1+5، از جمله آمریکا پس از مذاکرات ژنو راهی تلآویو شده و مقامات اسرائیل را در جریان این مذاکرات قرار دادهاند.
رژیم اسرائیل تنها دارنده سلاحهای هستهای در خاورمیانه است. این رژیم از پیوستن به پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) خودداری کرده است.
ایران از کشورهای امضا کننده پیمان انپیتی و از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. بازرسان آژانس تا کنون بارها از تأسیسات هستهای ایران بازدید کرده اما هرگز مدرکی دال بر انحراف برنامه هستهای ایران به سمت مقاصد نظامی نیافتهاند.