کد خبر: ۱۸۳۲۸
زمان انتشار: ۱۶:۵۰     ۰۲ شهريور ۱۳۹۰
با هدفمندی یارانه ها سرنوشت لبنیات در سبد کالای مصرفی خانوار خبرنامه دانشجویان ایران : با هدفمندی یارانه ها، این بار نوبت به شیر؛ یکی از اساسی ترین و پر مصرف ترین کالاهای سبد مصرفی خانوار رسیده است.

به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران» شیر یکی از مواد مغذی و ضروری برای تمام اقشار جامعه است که پس از جنگ تحمیلی به عنوان یک ماده غذایی به آن یارانه تعلق گرفت و در سبد خانوار گنجانده شد .

در واقع برای تشویق و تایید مصرف به آن یارانه تعلق گرفت تا فرهنگ مصرف آن در جامعه ارتقا پیدا کند. یکی از اهداف طرح هدفمندی یارانه ها این است که اقشار جامعه به طور عادلانه از منابع بهره مند شوند و از آنجا که ابتدای این طرح با حذف یارانه ها از حامل های انرژی آغاز شد، اما گویا اکنون روند حذف کالاهای یارانه ای گوی سبقت را از انرژی دزدیده و پس از نان اکنون نوبت به شیر رسیده است.

 از15ام تیر ماه سال جاری پس از چند ماه بحث و جدل در مورد چگونگی اعمال قانون حذف یارانه ها،بالاخره شیر یارانه ای از قیمت 250تومان ابتدا به 450 تومان تغییر قیمت یافت در حالی که وزن آن از یک لیتر و نیم وزن و 2ونیم درصد چربی به 90سی سی وزن و یک و نیم درصد چربی کاهش یافت.این افزایش قیمت که قرار بود به صورت تدریجی باشد اما اکنون که تنها سه ماه از اجرای این قانون می گذرد شیر به قیمت 630 تومان رسیده است. اما این تیر خلاص چگونه گریبان گیر شیر یارانه ای شد؟

 درماه های پایانی سال گذشته برخی از نقاط کشور با کمبود شیر مواجه شدند که تولیدکنندگان شیر دلیل این امر را عدم تخصیص یارانه به تولیدکنندگان شیر عنوان کردند که همین امر باعث شروع زمزمه هایی از سوی وزارت بازرگانی برای حذف یارانه شیر شد. بعد از یک ماه طرح پیشنهادی به کابینه دولت تحویل داده شد که اصل مطلب این بود که کل یارانه به دامداران داده شود و هیچ گونه صحبتی از پرداخت وجه نقدی درخصوص حذف این یارانه به مردن در این طرح لحاظ نشده بود.

طبق این طرح وزارت کشاورزی برای پرداخت یارانه به دامداران 200 میلیارد تومان در مرحله نخست از دولت درخواست کرده در واقع جهاد کشاورزی قیمت تمام شده برای هر کیلوگرم شیر را 500 تومان در نظر گرفته است که با احتساب خرید 400 هزار تن شیر مازاد این رقم باید به جهاد کشاورزی پرداخت شود لذا باید توجه داشت که دولت سالانه 3/2 میلیون تن شیر توزیع می کرده که به ازای هر کیلوگرم 250 تومان به مصرف کننده یارانه پرداخت می کرد یعنی دولت سالانه بالغ بر 480 میلیارد تومان منابع مالی به عنوان یارانه شیر پرداخت می کرد که هم اکنون هموزارت جهاد کشاورزی 480 میلیون درخواست کرده است.

 رییس هیات مدیره اتحادیه مرکزی دامداران تصریح کرد:بر اساس نتیجه کارگروه اخیر برای تغییر نحوه پرداخت یارانه شیر به دامداران که با حضور وزیر بازرگانی و هیات همراه ، اعضا کمیسیون کشاورزی و نماینده وزیر صنایع و معادن برگزار شد ، صورت جلسه ای امضا و مقرر شد طی شش ماه به صورت تدریجی یارانه شیر به دامداران اختصاص یابد که البته کمسیون کشاورزی مصمم بر اجرای این سیاست و وزارت بازرگانی و کارخانه های لبنی مصمم بر اجرای روال قبل و پرداخت یارانه شیر به کارخانه های لبنی هستند.

این در حالی است که در ظاهر همه موافق پرداخت یارانه به بخش تولید هستند اما در عمل اینگونه نیست و وزارت بازرگانی و کارخانه های لبنی معتقدند این یارانه همچو روال قبل و از کانال کارخانه ها پرداخت شود در حالیکه کارخانه ها بهانه عدم پرداخت پول شیر یارانه ای بدهی دوچندان به دامداری ها دارند و از سوی دیگر با اختصاص یارانه به تولید علاوه بر تامین شیر یارانه ای ، قیمت تمام شده دیگر محصولات لبنی به دلیل ارزان شدن قیمت فروش شیر به کارخانه ها ، کاهش می یابد.

این منبع آگاه در ادامه گفت: در حال حاضر 218 میلیارد تومان پول یارانه شیر توزیع شده در سال گذشته به کارخانه ها و در واقع دامداران پرداخت نشده است و دامداران مجبورند علوفه خود را به صورت نقدی و با ضمانت نامه بانکی از دولت تامین کنند و از سوی دیگر مدت زمان دریافت پول شیر از کارخانه ها سه تا چهارماهه شده است. رییس هیات مدیره اتحادیه مرکزی دامداران یادآور شد: سالانه باید 2 میلیارد تن شیر یارانه ای در کشور توزیع شود در صورتیکه این میزان به خوبی جذب و توزیع نشده است چرا که اگر این چنین بود شیر روی دست دامداران نمی ماند.

محمدرضا فرزین ،دبیر ستاد هدفمندی یارانه‌ها، گفت: با توجه به اینکه دامداران به دلیل خرید پایین تر از قیمت تمام شده شیر در کارخانه ها معترض بودند و منابع محدود یارانه شیر اجازه افزایش گروههای هدف را نمی داد، تلاش می کنیم روش پرداخت یارانه شیر با هدف حمایت از تولید کنندگان (دامداران) و همچنین افزایش گروههای هدف و دسترسی بیشتر مردم به شیر تغییر کند. با تمام این تفاسیر علاوه بر افزایش قیمت شیر و حذف شدن تدریجی آن از سبد کالای مصرفی خانوار به خصوص اقشار کم در امد، باز هم یارانه به قشر هدف که همان دامداران می باشد نرسیده و کماکان این قشر با مشکلات خود دست و پنچه نرم می کنند.

با توجه به اینکه یارانه شیر ، یارانه سلامت است اما این یارانه مهم که مخصوصاً کودکان و اقشار محروم از مهم ترین مصرف کنندگان آن می باشند در کش و قوس تصمیمات مختلف سرگردان است. اما حرف آخر این است که مسئولان کشور وظیفه سنگینی در قبال سلامت افراد جامعه دارند این نوع اقدامات تهدید کننده سلامت برای جامعه بسیار سنگین و پرهزینه تمام می شود بنابراین تا قبل از این که فاجعه مثل آمار ابتلا به پوکی استخوان سر به فلک نکشیده یک فکر درست و حسابی صورت گیرد تا سلامت جامعه به خطر نیفتد.
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها