گزارش ها حاكی است تیمی از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی، هفته گذشته اجازه یافتند به مدت پنج روز از تاسیسات اتمی ایران بازدید كنند.
به گزارش 598 به نقل از جهان، خبرگزاری آسوشیتدپرس، تیم بازرسان آژانس از نیروگاه اتمی بوشهر، تاسیسات غنیسازی در نطنز و فردو، تاسیسات هستهای در اصفهان شامل كارخانه تولید میلههای سوخت هستهای و نیز رآكتور تحقیقاتی آب سنگین اراك و كارخانه تولید آب سنگین اراك بازدید كرده اند.
خبرگزاری فارس هم به نقل از علی اكبر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس این خبر را تایید كرده و نوشت: «به دعوت ایران «هرمن ناكارتس» معاون پادمان آژانس به همراه معاونان خود به مدت پنج روز از تاسیسات هستهای ایران بازدید كرده و در پایان هم با فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی ملاقات كرده و پیرامون گسرتش همكاری ها با آژانس و نحوه پرداختن به برخی از سؤالات آژانس گفتوگوهایی انجام شد.»
یك دیپلمات غربی آگاه از این سفر هم به آسوشیتد پرس گفت: «این گام از سوی ایران، حركت موثری بود چرا كه تهران در سال های اخیر فعالیت محدودی با آژانس داشته و هنوز پرسش های زیادی را بدون پاسخ گذاشته است.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آژانس تا پیش از این سفر پنج روزه كه شنبه گذشته به پایان رسیده، محدود به تصاویر ماهواره ای از دوربین های مستقر در تاسیسات اتمی ایران بود. این گزارش حاكی است آقای ناكارتس توانسته از نزدیك فعالیت های آب سنگین در اراك را مشاهده كند. چیزی كه در تصاویر ماهواره ای به طور مشخص دیده نمی شود. علی اكبر سلطانیه همچنین گفته است كه «اجازه بازدید از سایت تحقیق و توسعه سانتریفوژهای پیشرفته هم به هیات اعزامی آژانس داده شده است.»
رییس سازمان انرژی اتمی ایران چند روز پیش از انتقال تعداد نامشخصی سانتریفوژ از تأسیسات غنیسازی نظنز به تأسیسات جدید غنیسازی اورانیوم ایران واقع در فردو در نزدیكی قم خبر داده و از انتقال این دستگاهها به عنوان بخشی از روند آمادهسازی تأسیسات غنیسازی فردو یاد كرده بود. سایت جدید غنیسازی فردو در نزدیكی قم قرار دارد و افشای ساخت آن در اواخر تابستان ۸۸، وقفه تازهای را در مذاكرات هستهای ایران و شش قدرت جهانی در پی داشت، چرا كه ادعای غرب این بود كه ایران با پنهانكاری در ساخت این تأسیسات جدید غنیسازی، تعهدات خود به آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نقض كرده است. مقامات ایرانی اما گفتند كه ایران بر اساس بخشی از تعهدات بینالمللیاش، تنها شش ماه پیش از راهاندازی تأسیسات هستهای جدید، ملزم به افشای آن برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
عباسی همچنین در مورد روند تولید سوخت رآكتور تحقیقاتی تهران، گفته بود كه «سوخت راكتور تهران در حال تهیه شدن است و نمونههای اولیه سوخت و بحثهای مكانیكی تمام شده و در حال نهایی كردن طراحیهامان هستیم.» وی اضافه كرده است كه «ما تلاش خودمان را در تأمین رادیودارو برای بیماران صعبالعلاج خواهیم كرد و در تأمین اینگونه داروها نباید وابسته به خارج باشیم.» به گفته عباسی، رأكتور تهران در حال حاضر مشغول به كار است و در آن رادیودارو تهیه میشود و علاوه بر آن شتابدهنده سیكلوترون كرج هم در حال تولید رادیوداروی جایگزین است.