«مصطفی غلوم عباس» کارشناس کویتی مسائل سیاسی در گفت و گو با خبرنگار بین الملل تسنیم با اشاره به اینکه عربستان پس از بیداری اسلامی هیمنه خود را بر کشورهای عربی و اسلامی از دست داد،گفت: عربستان سعودی تلاش میکند بر کشورهای منطقه خاورمیانه سیطره داشته باشد اما پس از بیداری اسلامی ، هیمنه خود را بر بسیاری از کشورهای اسلامی از دست داد؛ کشورهایی که به آنها پول میداد و دیگر کمک ها ارائه می کرد تا بر آنها هیمنه داشته باشد. عربستان با استفاده از پول و کمک به ساخت مساجد و نیز کمک به اشاعه برخی باورها و عقاید در کشورهایی نظیر افغانستان و پاکستان و دیگر کشورهای عربی به گونه ای بر این کشورها هیمنه داشت. اما پس از بیداری اسلامی هیمنه و تأثیر خود را در بسیاری از کشورها از دست داد؛ به طور مثال در تونس پس از سرنگونی«زین العابدین بن علی» رئیس جمهور مخلوع، تونسیها با عربستان مخالفت کرده و از در دشمنی با این کشور وارد شدند زیرا بن علی که عربستان از او حمایت می کرد و اکنون نیز در این کشور پناهنده شده است در دادگاه های تونس محکوم شده و باید به تونس برگردد تا به مجازات برسد.
غلوم عباس افزود: در مصر نیز اختلافات ریشه ای میان اخوان المسلمین و وهابیت در عربستان وجود دارد علت اصلی این اختلاف نیز این است که اخوان دارای رویکرد دموکراتیک هستند و گرایش به مشارکت مردم و تشکیل کابینه بر اساس اندیشه اسلامی دارند . عربستان بر مصر سیطره خود را از دست داده بود و به همین دلیل دیدیم که بلافاصله پس از کودتای ارتش علیه حاکمیت اخوان در مصر عربستان کمک های خود را روانه مصر کرد.
وی ناکامی عربستان در براندازی نظام حاکم در سوریه را شکست استراتژیک ریاض در منطقه دانست و تصریح کرد: در سوریه نیز عربستان سعودی میلیاردها دلار به گروه های مسلح تندور داد تا نظام این کشور را سرنگون کنند و امیدوار بود که براندازی نظام سوریه طی فقط چند ماه رخ دهد؛ اما بعد از گذشت نزدیک به سه سال می بینیم که نظام حاکم بر سوریه در حال قوی تر شدن است و عربستانی ها نتوانستند به نتیجه ای که دنبال آن بودند؛ برسند. ناتوانی عربستان در براندازی نظام سوریه به رهبری «بشار اسد» رئیس جمهوری این کشور، شکست استراتژیک و بزرگی برای ریاض به شمار می رود.
این کارشناس کویتی به ناکامی سیاست عربستان سعودی در دیگر کشورها نظیر لبنان و عراق نیز اشاره کرد و گفت: در لبنان نیز پس از شکست جریان گروه 14 مارس و جریان المستقبل و قدرت گرفتن جریان گروه 8 مارس به رهبری حزب الله، عربستان هیمنه و سیطره خود در این کشور را نیز از دست داد. عربستانیها نتوانستند کسانی را که می خواستند؛ در دولت لبنان روی کار بیاورند. آنها مایل بودند شرایطی مشابه کابینه رفیق حریری و پسرش سعد حریری رخ دهد. عربستانی ها در روی کارآوردن نخست وزیر وابسته به خود در لبنان نیز ناکام شدند. ریاض در عراق نیز از تروریسم و تروریست ها حمایت می کند که خود همین امر باعث تضعیف جایگاه این کشور در میان ملت عراق شده است. یمن را نیز نباید فراموش کنیم که نقش عربستان تضعیف شده است.
غلوم عباس بیداری و آگاهی ملت های اسلامی و عربی را عامل مهم در از دست رفتن جایگاه استراتژیک عربستان در منطقه دانست و خاطرنشان کرد: عربستان جایگاه استراتژیک خود را که طی چهل سال گذشته بدست آورده بود به علت آگاهی و بیداری ملت های اسلامی و عربی و انتخاب دموکراسی و آزادی و انتخاب اصول و مبادی اسلامی شان که با اصول و باورهای وهابیت کاملا تفاوت دارد توسط این ملت ها، از دست داد.
وی به ترس عربستان از نزدیک شدن آمریکا و غرب به ایران نیز اشاره و تاکید کرد: نزدیکی ایران با آمریکا و اروپا و رفتن به سمت حل مساله هستهای ایران و پذیرفتن نقش مهم ایران در منطقه باعث شد که عربستان تصور کند که آمریکا امتیازات زیادی به ایران در منطقه خواهد داد و نقش عربستان و تاثیر این کشور در حیات سیاسی کشورهای اسلامی و عربی منطقه کمرنگ می شود. این مسئله در دیدار جان کری وزیر خارجه آمریکا از عربستان آشکارا دیده شد زیرا کری در این دیدار گفت که واشنگتن تاکتیک هایش را تغییر داده است و نه استراتژی اش را. نقش ایران در آرمان فلسطین و حمایت از حماس و نقش نداشتن عربستان در حمایت از قضیه فلسطین را نباید فراموش کرد.
کارشناس کویتی به مخالفان داخلی و مخالفان عربستانی در خارج نیز اشاره و عنوان کرد: در داخل عربستان نیز صداهایی وجود دارد که می خواهند در حیات سیاسی این کشور شرکت کنند و خواستار آزادی و رعایت حقوق بشر و نیز آزادی بیان و شرکت در تعیین شکل نظام حاکم هستند. مخالفان دیگری نیز در خارج از عربستان هستند که خواسته هایی دارند از دادن حق رانندگی و مشارکت زنان در حیات سیاسی گرفته تا آزادی زندانیان سیاسی بویژه زندانیان سیاسی که در شرق این کشور بازداشت شدند. نزاع داخلی میان خاندان حاکم بر عربستان بر سر قدرت را نیز نباید فراموش کرد. همه اینها ریاض را تحت فشار قرار می دهد تا در رویکردهای داخلی و خارجی خود تغییراتی را بدهد.
غلوم عباس در پایان گفت: ما امیدواریم که عربستان سعودی به مرحله ای برسد که بتواند با جمهوری اسلامی ایران متحد شود زیرا این اتحاد به نفع منطقه و امت های اسلامی است. عربستان سعودی به این نتیجه رسیده است که باید تغییراتی در سیاست های خود بویژه سیاست های خارجی خود انجام دهد و باید از حمایت از گروه های تندرو نظیر طالبان در افغانستان و پاکستان و داعش در سوریه دست بردارد تا اشتباهاتی که در گذشته مرتکب شده است را بار دیگر تکرار نکند و در میان امت اسلامی گوش شنوایی برای سخنانش وجود داشته باشد.