به گزارش 598 به نقل از فارس، پایگاه اینترنتی «أوسط نیوز» در مقالهای تلاشهای عربستان و فرانسه برای حمله به سوریه و تحولات جدید منطقهای و جهانی را مورد بررسی قرار داده که متن آن را میآوریم:
کناره گیری امیر سابق قطر از قدرت که با هماهنگی آمریکا صورت گرفت، بدین منظور بود که نقش عربستان و به ویژه بندر بن سلطان رئیس استخبارات این کشور در بحران سوریه پررنگتر شود. عربستان که ترکها را رقیب خود در منطقه میداند معتقد است که ترکیه در پرونده بحران سوریه شکست خورده و از همین رو باید کنار گذاشته شود و گروههای مسلح به جای خاک ترکیه از خاک اردن استفاده کنند. به همین خاطر در "نشست کن" که با حضور رؤسای سازمانهای جاسوسی عربستان، آمریکا، فرانسه و انگلیس برگزار شد، از ترکیه دعوت به عمل نیامد. این نشست برای این برگزار شد که بندر بن سلطان طرح خود را برای سرنگونی حکومت بشار اسد ارائه کند. بندر بن سلطان و دیگران، اردنیها را تحت شدیدترین فشارها قرار دادند تا طرح وی (بندر) را بپذیرند. چکیده طرح بندر بن سلطان بدین شکل است:
1- بسیج بیست هزار جنگجو در داخل اردن به فرماندهی افسران فراری ارتش سوریه جهت حمله به سوریه و تسلط بر دمشق به عنوان تکیه گاه حکومت سوریه.
2- تشکیل یک یگان از سربازان ویژه فرانسه، انگلیس و آمریکا برای پشتیبانی این نیروها در برنامه ریزی، شناسایی و حتی ورود مستقیم این یگان به جنگ.
3- حمله هوایی گسترده و ویرانگر به مراکز نفوذ حکومت سوریه به ویژه دمشق قبل از حمله زمینی نیروهای مستقر در اردن، به گونهای که حکومت دستپاچه شده و از طریق نابودی پلها و راههای مواصلاتی، دمشق به طور کامل از سایر مناطق سوریه جدا گردد.
4- مدیریت عملیات نفوذ به حلب از داخل ترکیه توسط آمریکا و با هماهنگی متحدان این کشور در اجرای طرح بندر، به گونهای که حکومت سوریه پس از سقوط دو شهر عمده حلب و دمشق به لحاظ روحیه و واقعیت میدانی سرنگون شود.
تردید آمریکا در مورد اجرای طرح بندر
طرح بندر مورد حمایت مستقیم فرانسه و انگلیس قرار گرفت، اما آمریکاییها در قبال آن سکوت کردند و نماینده آمریکا در نشست، خواهان لحاظ شدن تحولات جدید منطقه شد. بندر از او پرسید: از چه حرف میزنید؟ نماینده آمریکا پاسخ داد: اتفاقات مصر نشان می دهد که باید واقعیات را دوباره بازخوانی کنیم. بندر گفت: اوضاع مصر به نفع طرح من است و من اعتماد بیشتری به نظامیان دارم تا اخوان المسلمین. نماینده آمریکا سخن بندر را به سخره گرفت و گفت: کودتای مصر به نفع ما و شما نیست؛ رابطه ما با نظامیان مصر متشنج است و ما به آنها هشدار داده بودیم که اقدامی نکنند؛ نظامیان خود را نماینده واقعی اراده مصریها می دانند و آنها مسؤول اصلی شکست ما در مصر هستند. نظامیان مصر، سوریه را بخشی از امنیت ملی خود می دانند و نمی توانند شاهد به قدرت رسیدن کسانی در سوریه باشند که در مصر با آنها جنگیدهاند؛ بیشتر حوصله کنید زیرا هر گونه اقدامی میتواند به سایر کشورها سرایت کند؛ ثبات شکننده منطقه خلیج فارس قابل اطمینان نیست و ما آمریکاییها برای هر اقدامی، کند و عمیق تصمیم میگیریم و همه جوانب را مد نظر قرار می دهیم تا کمترین زیان را از این بحران متحمل شویم.
بندر: آمریکا پشت ما را خالی کرد
بندر که از این سخنان شوکه شده بود گفت: آمریکا موضعی جدّی ندارد؛ وقتی من این مسؤولیت را قبول کردم، آمریکایی ها استقبال کردند اما اکنون کسی با من همراهی نمیکند؛ ما توافق کرده بودیم که با آغاز سپتامبر، حکومت سوریه سرنگون شده باشد اما اکنون که در آغاز جولای هستیم آمریکا هیچ کاری برای حمایت از طرح ما نمی کند بلکه مدام مانع تراشی میکند؛ وزیر خارجه آمریکا از پادشاه اردن خواسته حوصله کند و به همین خاطر پادشاه اردن شکایتهایش را شروع کرده و میخواهد از زیر بار مسؤولیت شانه خالی کند؛ من فرصتی برای عقب نشینی نمی بینم و باید صدها و بلکه هزاران سوری را که هر روز توسط حکومت سوریه و متحدانش در ایران و حزبالله کشته میشوند، نجات دهیم. روحانیون سعودی ما را مسؤول خون سوریها میدانند و میگویند منتظر چه هستید؟
با این حال نماینده آمریکا موضعش را عوض نکرد و گفت که باید با مسئولان آمریکایی صحبت کند.
همسویی فرانسه و عربستان
بعد از این دیدار، بندر به تنهایی با رئیس اطلاعات فرانسه دیدار کرد و دو طرف تأکید کردند که آمریکا عقب نشسته و یا نقشه جداگانهای دارد که احتمالاً انگلیس نیز از آن مطلع است. طرف فرانسوی از بندر خواست هر چه سریعتر کاری کند و آمریکا و انگلیس را در مقابل عمل انجام شده قرار دهد. بندر که احتمال میداد آمریکا و انگلیس در پی حمله به سوریه هستند به امّان رفت و با فرماندهان میدانی مخالفین سوری دیدار کرد و به آنها گفت که ساعت صفر نزدیک شده و باید کاملاً آماده نبردی سرنوشت ساز باشند. وی پس از بازگشت به ریاض، مستقیماً به دیدار سعود الفیصل وزیر خارجه رفت و از موضع آمریکا ابراز ناخرسندی کرد و گفت: آمریکا جدّی نیست و اگر هم باشد نمی خواهد با ما همکاری کند؛ آنها ما را غریبه حساب می کنند زیرا نماینده آمریکا طوری سخن گفت که گویا قصد انجام هیچ کاری را ندارند؛ شما (سعود الفیصل) دوباره با آمریکایی ها از جمله جان کری تماس بگیرید چون من رابطه خوبی با کری ندارم؛ او بیشترین تأثیر را روی اوباما دارد و همیشه وی را از این میترساند که اگر بشار سقوط کند القاعده جای او را می گیرد. سعود الفیصل هم گفت: من هم دل خوشی از موضع کری ندارم؛ او با برخی مسئولین ما خارج از چارچوب وزارت خارجه در ارتباط است و شاهزاده عبدالعزیز پسر ملک عبدالله مرد شماره دو وزارت خارجه با کری تماس دائم دارد.
نگرانی فرانسه از احتمال تماس آمریکا و ایران
بندر بعد از مدت کوتاهی دوباره به اردن رفت و در آنجا یک مقر شبه دائم را برای خود انتخاب کرد تا با فرماندهان مخالف دولت سوریه در تماس باشد. ملک عبدالله از اقامت بندر راضی نبود اما کاری هم نمی توانست بکند. وزیر خارجه فرانسه در همین زمان با وزیر خارجه عربستان تماس گرفت و از تغییر موضع آمریکا و انگلیس سخن گفت. وی گفت: من با وزیر خارجه انگلیس صحبت کردم تا نشستی با حضور آمریکا برگزار کرده و زمان دقیق حمله به سوریه را تعیین کنیم، اما او گفت که هنوز زود است و کامرون بدون موافقت مجلس عوام این کار را نخواهد کرد؛ به هیگ گفتم: ما قبلاً توافق کرده بودیم که موضوع را به پارلمان نکشانیم چون که قانون به ما اجازه حمله بدون اخذ نظر پارلمان را می دهد؛ شما با این کار هم ما و هم اوباما را در تنگنا قرار خواهید داد؛ من مطمئنم که پیشنهاد شما در مجلس عوام رأی نخواهد آورد و به نظر می رسد از حمله پشیمان شده اید. فابیوس از سعود الفیصل پرسید: آیا بین ایران و آمریکا در این مدت اخیر، تماسی صورت نگرفته؛ چون طبق گزارش سازمان اطلاعاتی فرانسه، وزیر خارجه عمان به محض برگشت سلطان قابوس از ایران، مخفیانه به آمریکا و انگلیس رفته و بعد از بازگشت به مسقط دوباره به ایران و سپس به لندن رفته است؛ فابیوس می گفت: ما می ترسیم که عمان نقش رابط میان آمریکا و ایران را بازی کند و احتمالاً تغییر موضع انگلیس نیز متأثر از تغییر موضع آمریکا باشد. سعود الفیصل به فابیوس قول داد که مسأله را پیگیری کند و گفت: چندین کشور حوزه خلیج فارس هم نسبت به حمله نظامی به سوریه، سرد شده اند و این احتمالاً تحت تأثیر آمریکایی هاست؛ من به شخصه معتقدم که آمریکایی ها ما را تنها گذاشته اند و می خواهند از طریق نزدیکترین متحدانمان در منطقه خلیج فارس، مانع ما شوند؛ متوجه شده ایم که امارات یک قرارداد سرمایه گذاری بزرگ با روسیه امضا کرده و این یعنی اینکه امارات ممکن است در هیچ یک از ائتلافهای منطقه ای شرکت نکند. سعود الفیصل روز بعد سفیر عمان را احضار کرد تا از ماجرای میانجگری عمان میان ایران و آمریکا خبرهایی کسب کند اما سفیر عمان گفت که اطلاعات جدیدی در این زمینه ندارد.
افسران اردنی در خدمت دولت سوریه
در همین زمان بندر به سعود الفیصل گفت: اسرائیل، چند نوار صوتی را در اختیار دولت آمریکا گذاشته که در آن، برخی افسران دستگاه امنیتی و ارتش اردن، همتایان سوری خود را از تحرکات، اسلحه و سایر اطلاعات دقیق پیرامون مخالفین سوری حاضر در اردن، مطلع کرده اند؛ با این حال دولت آمریکا هیچ اعتراضی به اردن نکرده؛ اردن از یک طرف با ماست و از طرف دیگر در کنار سوریه؛ آنها با سوریها همکاری می کنند تا حمله درعا را هم مثل حمله لاذقیه بیاثر کنند.
در همین اثنا کامرون به مجلس عوام رفت تا نظر نمایندگان درباره حمله به سوریه را جویا شود که با رأی منفی آنها روبرو شد. اوباما هم اعلام کرد که نظر نهایی را باید کنگره اعلام کند. بدین ترتیب سعودی ها متوجه شدند که پشت پرده خبرهایی است و آمریکایی ها مشغول مذاکره سرّی با ایران، سوریه و روسیه هستند و عمان در این فرایند، نقشی اساسی را بازی می کند. به همین خاطر سعود الفیصل به عمان رفت تا از حقیقت مطلع شود، عمانیها به او گفتند که ما نقش رابط را داشتیم و الان تماسهای مستقیم ایران با آمریکا و انگلیس شروع شده و تنها چیزی که می دانیم این است که مسئولین ایران و آمریکا چندین بار در مسکو دیدار داشته اند. سعود الفیصل ماجرا را با بندر در میان گذاشت و دو طرف توافق کردند که فرانسه را مطلع کنند و از فرانسه بخواهند ترکها را هم مطلع کند. سعود الفیصل به فرانسوی ها گفت که آمریکا تاوان سنگینی خواهد پرداخت و ما به تنهایی نبرد را ادامه خواهیم داد. فرانسوی ها هم به سعودی ها گفتند که اوباما با آنکه قبلاً نمی خواست در نشست بیست شرکت کند حالا قصد دارد این کار را بکند. فرانسوی ها اضافه کردند که همه چیز تمام شده و اوباما به نشست می رود تا موافقت پنهانی آمریکا و روسیه را علنی کند، آنها از سعودیها خواستند که کشورهای حوزه خلیج فارس حداکثر فشار را به واشنگتن بیاورند تا با ایران و روسیه به توافق نرسد. کارشناسان نظامی آمریکا در اردن هم سرد شده و بعضی از آنها به دوستان اروپایی خود گفتند که دستورات تازه ای از فرماندهان ارشد خود دریافت کرده و گویا در نشست بیست قرار است اتفاق تازه ای بیفتد. همزمان گروهی از این کارشناسان به آمریکا فراخوانده شدند.