به گزارش خبرگزاری فارس، در حالی که تنها چند روز تا آغاز دور جدید مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5 باقی مانده، روزنامه «نیویورکتایمز» در سرمقاله خود از راهکار دیپلماتیک برای پایان دادن به مناقشه هستهای ایران استقبال کرده و از کنگره آمریکا خواسته است در این مسیر به «باراک اوباما» رئیسجمهور کمک کند.
در این یادداشت آمده است: همکاری سازنده کنگره با رئیسجمهور اوباما که برای پیشبرد مذاکرات هستهای و دستیابی به توافق با ایران تلاش میکند، بسیار حیاتی است. با این حال، برخی از نمایندگان آنقدر به ایران بدبین بوده و آنقدر چشمبسته به دنبال افزایش تحریمها هستند که میتوانند موقعیت پیش آمده برای دستیابی به راهکاری مسالمتآمیز برای حل موضوعی که سالهاست همه راههای بهبود روابط دوجانبه را مسدود و چشمانداز دستیابی به ثبات در خاورمیانه را پیچیده کرده، به باد دهند.
ایالات متحده این هفته به همراه شرکای بزرگ خود (بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) برای دومین بار از زمان روی کار آمدن «حسن روحانی» با ایران مذاکره خواهند کرد. آقای روحانی که در مقایسه با سلف خود میانهروتر است، طرحی را ارائه کرده که میتواند به نگرانیها در مورد برنامه هستهای این کشور پایان داده و امیدواری در مورد بهبود روابط با غرب ایجاد کند.
مذاکره ماه اکتبر به طرز معقولی خوب جلو رفت، با این حال اقدام کنگره برای تصویب دور جدیدی از تحریمهای شدید اقتصادی علاوه بر شبکه تحریمهای کنونی ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل که صادرات نفت این کشور را نصف کرده و اقتصاد آنها را با مشکل مواجه کرده، میتواند فضای مذاکرات را مسوم کند.
مجلس نمایندگان اواخر جولای به اعمال دور جدیدی از تحریمها علیه صادرات نفت ایران رأی مثبت داد و این طرح اکنون در سنا نیز در حال بررسی است.
دولت علنا از کنگره خواسته است فعلا این تحریمها را کنار بگذارد. همچنین «جو بایدن» معاون رئیسجمهور و دیگر مقامات ارشد دولت هم ملاقاتهایی با سران سنا داشتهاند. در حالی که برخی از این سناتورها نشان دادهاند برای پذیرفتن دلایل دولت آمادگی دارند، اما به نظر میرسد بعضی دیگر همچون «رابرت منندز» سناتور دموکرات و رئیس کمیته روابط خارجی نمیخواهند این جرایم جدید را کنار بگذارند.
دلایل زیادی برای اثبات حماقتآمیز بودن چنین اقدامی وجود دارد. این اقدام پالسی منفی نه فقط برای مردم ایران بلکه برای رهبران این کشور میفرستد و شرایط را برای آقای روحانی که باید جناح متعصبتر داخلی را نسبت به وجود اراده صادقانه در غرب قانع کند، دشوارتر میکند. دقیقا در زمانی که ایران معقولتر از همیشه به نظر میرسد، اعمال دور جدیدی از تحریمها میتواند مذاکرات را دچار سکته کند. در این حالت، این ایالات متحده است که متهم میشود و همچنین جبهه متحد بینالمللی که اوباما مدتها برای تشکیل آن در برابر ایران تلاش کرده، ممکن است از هم بپاشد.
قطعا دلایلی برای شک کردن به ایران و نیات این کشور وجود دارد. ایران نزدیک به دو دهه برنامه هستهای خود را مخفی کرده و بیوقفه در جهت توسعه تخصص و فناوری مورد نیاز برای تولید تسلیحات هستهای، نه فقط انرژی هستهای، حرکت کرده است. اما کارشناسان میگویند ایران هنوز بمب هستهای نساخته و آقای روحانی و دیگر رهبران ایران هم میگویند هرگز چنین نخواهد ساخت.
تحریمهای پیشین که کنگره تصویب کرد، پیامی محکم برای ایران بود و به رسیدن دو طرف به نقطه کنونی کمک کرد. اگر مذاکرات به هم بخورد، یا ثابت شود که ایران شریک صادقی نیست، بعدا هم میتوان جرایم جدیدتری اعمال کرد. اما الان زمان مناسبی برای تشدید سیاست تنبیهی نیست.