به نوشته پرس تی وی، دميتري پسکوف، سخنگوي رئيس جمهور روسيه، روز شنبه (۱۱ آبان، ۲ نوامبر) اين اظهارات را پس از اعلام آمادگي اسنودن براي کمک به آلمان در انجام تحقيقات درباره عمليات جاسوسي سازمان امنيت ملي امريکا بيان کرد.
پسکوف گفت: «او داراي وضعيت پناهندگي موقت است. اين وضعيت هيچ محدوديتي براي سفر او در کشور [روسيه] و صحبت او با هيچ فردي ايجاد نميکند.»
ولادمين پوتين، رئيس جمهور روسيه گفته است تا زماني که اسنودن اقدامي عليه منافع امريکا انجام ندهد ميتواند در آن کشور بماند.
سخنگوي پوتين در ادامه گفت اين شرايط همچنان به قوت خود باقي است و «هيچ کس به وي [اسنودن] اجازه نخواهد داد از خاک روسيه براي آسيب رساندن به منافع ايالات متحده استفاده کند.»
با اين حال، پسکف گفت اسنودن براي گفتوگو با بازرسان آلماني يا حتي سفر به آلمان آزاد است.
وي تصريح کرد: «هيچ کس او را در اينجا محدود نميکند. او در اينجا به عنوان اسير نگهداري نميشود. او ميتواند وسايل خود را جمع کند و به هر جايي که ميخواهد پرواز کند.»
با این وجود، پسکف افزود اگر اسنودن بخواهد به روسيه بازگردد، بايد بار ديگر براي پناهندگي درخواست بدهد.
ادوارد اسنودن روز پنجشنبه با هانس کريستين اشتروبله، يکي از نمايندگان و عضو کميته نظارت بر سازمانهاي اطلاعاتي پارلمان آلمان، در مسکو ديدار کرد.
اشتروبله يک روز پس از ديدار روساي سازمانهاي اطلاعاتي داخلي و خارجي آلمان از واشنگتن براي تحقيق درباره برنامه بحثانگيز جاسوسي امريکا به روسيه سفر کرد.
هانس کریستیان اشتروبله، نماینده پارلمان آلمان (راست) و ادوارد اسنودن، افشاگر اسناد محرمانه دولت امریکا
اين در حالي است که پارلمان آلمان ۲۷ آبان (۱۸ نوامبر) براي بحث درباره موضوع رسوايي جاسوسي سازمانهاي امنيتي امريکا تشکيل جلسه خواهد داد. در عين حال برخي از نمايندگان پارلمان آلمان همچون اشتروبله انجام تحقيقات عمومي از شاهدان از جمله ادوارد اسنودن را خواستار شدهاند.
اسنادي که به تازگي ادوارد اسنودن، پيمانکار پيشين سازمان امنيت ملي امريکا، فاش کرده و در روزنامه انگليسي گاردين منتشر شده نشان ميدهند که امريکا مکالمههاي تلفني رهبران ۳۵ کشور جهان از جمله آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان به عنوان يکي از بانفوذترين رهبران اروپا را شنود ميکرد.
ادوارد اسنودن، کارمند پيشين سازمان سيا و سازمان امنيت ملي امريکا ماه ژوئن جزئيات اسناد محرمانه برنامههاي کنترل و نظارت امريکا را در اختيار رسانههاي خبري قرار داد. در اين برنامه، سازمانهاي جاسوسي امريکا اطلاعات حجم زيادي از مکالمههاي تلفني و ارتباط ماهوارهاي شهروندان اين کشور را جمعآوري ميکنند.
اسنودن فاش کرد آژانس امنيت ملي امريکا و پليس فدرال اين کشور (اف بي آي) تماسهاي تلفني و ارتباطات اينترنتي ميليونها امريکايي و اروپايي را از طريق شرکتهاي مهم اينترنتي همچون فيس بوک، ياهو، گوگل، اپل و مايکروسافت شنود و رهگيري ميکنند.
افشاگر برنامههاي کنترل و نظارت سازمان امنيت ملي امريکا، پس از گذراندن بيش از يک ماه در بخش ترانزيت فرودگاه مسکو، پناهندگي موقت يکساله از دولت روسيه دريافت کرد.