کد خبر: ۱۷۶۰۶۷
زمان انتشار: ۲۳:۴۵     ۰۱ آبان ۱۳۹۲
شورای روابط عمومی اتحادیه اروپا با برگزاری مذاکراتی درباره بازگشایی سرفصل جدیدی در مساله عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا موافقت کرده و تصمیم گرفت تا یک کنفرانس بین دولتی در مورد این مساله در پنجم نوامبر (14 آبان) برگزار کند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری تودی زمان، شورای روابط عمومی اتحادیه اروپا پیشتر با سرفصل 22 سیاست منطقه‌ای موافقت کرده اما برگزاری کنفرانس بین دولتی را در اقدامی تلافی جویانه در واکنش به اقدامات ترکیه برای سرکوب معترضان پارگ "گزی" به حالت تعلیق درآورد.

دولت‌های عضو اتحادیه اروپا با اظهارات کمیسیون اروپا برای بازگشایی فصل جدید برای بررسی درخواست عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا موافقت کردند. این در حالی است که کمیسیون اروپا تایید کرد که پلیس ترکیه برای مقابله با معترضان پارک گزی اعمال زور کرده است.

ترکیه که از اتحادیه اروپا خواسته بود تا فصل جدیدی برای از سرگیری رسیدگی به درخواست عضویتش در این بلوک 28 کشوری باز کند، به شدت از اظهارات کمیسیون اروپا استقبال کرد.

این در حالی است که اگمن باغیش، وزیر امور اتحادیه اروپا در دولت اردوغان انتقاد از دولت ترکیه برای سرکوب شدید معترضان ضد دولتی را رد کرده و می‌گوید، این گزارش نشان می‌دهد که ترکیه به استانداردهای دموکراتیک و اقتصادی اروپا نزدیک‌تر شده است.

رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه نیز در ارتباط با اظهارات کمیسیون اروپا گفت: برخی از کشورهای اتحادیه اروپا باید انتقادات خود را برای خودشان نگه دارند و به عضویت ترکیه در این بلوک یا رویدادهای مصر و سوریه بپردازند.

با بازگشایی سرفصل 22 در ماه نوامبر، اتحادیه اروپا و ترکیه به سه سال روابط سرد خود پایان می‌دهند. این تصمیم شورای روابط عمومی در نشست وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا که درباره سرنوشت عضویت ترکیه در این بلوک مذاکره می‌کردند، اتخاذ شد.

باغیش این تصمیم اتحادیه اروپا برای بازگشایی سرفصل 22 را تحولی دیر اما مثبت توصیف کرده و گفت: بازگشایی این فصل جدید بسیار مهم است اما با یک گل بهار نمی‌شود.

ترکیه برای آنکه عضو دائم اتحادیه اروپا شود باید در مورد 35 فصل به توافق برسد.

استفان فول، کمیسیونر توسعه اتحادیه اروپا نیز از تصمیم شورای روابط عمومی استقبال کرده و گفت: تحولات اخیر در ترکیه بر اهمیت مشارکت اتحادیه اروپا و نقش آن دراصلاحات ترکیه تاکید می‌کند.

پیشتر انتظار می‌رفت که این مذاکرات در ماه ژوئن امسال آغاز شود، اما به دلیل تظاهرات اعتراضی در میدان تقسیم و سرکوب خشونت‌آمیز معترضان از سوی نیروهای امنیتی این موضوع منتفی شد.

وزرای امورخارجه اتحادیه اروپا اکنون بر این باورند که وضعیت در ترکیه تغییر کرده است. میشائیل لینک، مشاور ارشد وزارت خارجه آلمان در لوکزامبورگ گفته است که ترکیه در برابر اعتراضات علیه اقدامات پلیس واکنش خوبی از خود نشان داد و ایرادها را در بسیاری جهات رفع کرد.

به گفته وی آغاز مذاکرات با ترکیه همچنین حاوی پیامی به شهروندان این کشور است که به آن‌ها می‌گوید، "اتحادیه اروپا واقعا تمایل به گسترش خود دارد."

این سیاستمدار آلمانی اضافه کرد که کشورش مصرانه خواهان آن خواهد شد که مسائلی همچون عدالت و حقوق اساسی در مذاکرات مطرح شوند. به گفته وی تلاش آلمان بر این خواهد بود که مشکلات اصلی که ترکیه هنوز آن‌ها را رفع نکرده، مورد بررسی قرار گیرد.

روند افتان و خیزان مذاکرات

مذاکرات برای پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از اکتبر سال ۲۰۰۵ آغاز شد و در طول این سال‌ها روندی افتان و خیزان را از سر گذرانده است.

تا کنون در ۱۴ سرفصل از ۳۵ سرفصل تعیین شده، مذاکره صورت گرفته، اما تنها بر سر دو سرفصل علوم و تحقیقات میان اتحادیه اروپا و ترکیه توافق حاصل شده است. در این میان برخی از سرفصل‌ها به دلایل سیاسی همچنان مورد مناقشه هستند و تاکنون مذاکراتی روی آن‌ها انجام نشده است.

وضعیت حقوق بشر در ترکیه و نیز اختلاف بر سر مسئله قبرس از مهم‌ترین مواردی هستند که دستیابی به حصول نتیجه در مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا را دشوار ساخته‌اند. روند کار در مذاکرات به این صورت است که هر کدام از ۳۵ سرفصل تعیین شده بایستی با توافق تمامی اعضای اتحادیه اروپا برای مذاکره گشوده شده و در پایان مذاکرات بار دیگر بسته شود یا به عبارتی به پایان برسد.

در سال ۲۰۰۶ کشورهای عضو اتحادیه اروپا تصمیم گرفتند تا گشایش هشت سرفصل را به تعویق انداخته و همچنین هیچ یک از سرفصل‌هایی را که تا آن زمان باز بودند، مختومه اعلام نکنند. در این میان گشایش 10 سرفصل دیگر با مخالفت فرانسه و قبرس روبرو شد. به این ترتیب با وجود ۱۴ سرفصل گشوده شده و ۱۸ سرفصل بلوکه شده، در حال حاضر تنها ۳ سرفصل سیاست‌های اجتماعی، سیاست‌های رقابتی و حقوق شرکت‌ها قابلیت گشایش را دارند.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها