در این نشست سفرا و دیپلماتهای خارجی مقیم عشقآباد، مقامات عالیرتبه دولت ترکمنستان، نمایندگان مجلس این کشور و شخصیتهای سرشناس سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، فرهنگی، مردمی و دینی ترکمنستان حضور دارند.
مجلس ریشسفیدان ترکمنستان در شهر داشآغوز در شمال این کشور با سخنرانی «قربانقلی بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان که همزمان ریاست مجلس مصلحت ریشسفیدان این کشور را نیز بر عهده دارد، آغاز شد.
رئیس جمهوری ترکمنستان در آغاز سخنرانی خود گزارشی از عملکرد دولت و برنامههای آتی در زمینه توسعه همهجانبه این کشور را تشریح کرد.
در محل مجلس ریشسفیدان، مشروح سخنرانی رئیس جمهور ترکمنستان در این مجلس
و تصمیمات اتخاذ شده در این مجلس مردمی ترکمنستان، متعاقبا تهیه و ب ارائه
خواهد شد.
نگاهی به جایگاه «شورای مصلحتی ریشسفیدان» در ترکمنستان
«شورای مصلحتی ریشسفیدان ترکمنستان» یکی از نهادهای مهم مشورتی سیاسی–اجتماعی این کشور است که با وجود برگزاری یک نشست در سال، نقش مهمی در ساختار حکومتی و حیات سیاسی-اجتماعی این کشور دارد.
«شورای مصلحت ریشسفیدان» ترکمنستان که در پی انحلال «مجلس مصلحت خلق ترکمنستان» در سال 2008 تشکیل شد، یکی از نهادهای مهم نیمهدولتی این کشور به ریاست رئیس جمهور است که یک نهاد مشورتی و مردمی بوده و سالانه یک بار تشکیل جلسه میدهد و به منظور کمک به دولت و حلوفصل مسائل مهم کشور تأسیس شده است.
این شورا متشکل از 600 نفر از ریشسفیدان فعال از پنج استان و شهر عشقآباد، شخصیتهای سرشناس دارای سن بالای 60 سال با حداقل 25 سال سابقه کار مفید و همچنین نمایندگان سازمانهای دولتی و تشکلهای اجتماعی، میباشد.
در مجموع تعداد اعضای این شورا به حدود 3 هزار نفر میرسد که از تمام آنان به طور رسمی برای شرکت در نشست سالیانه دعوت میشود.
اعضای این شورا در نشستهای سالانه خود که به ریاست رئیس جمهور ترکمنستان برگزار میشود، به بررسی مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و سیاست خارجی کشور و نیز لزوم انجام اصلاحات در بخشهای اقتصادی، کشاورزی، سیاسی، فرهنگی، هنری و غیره و همچنین برخی مسائل مربوط به ایجاد رفاه و ارتقا سطح زندگی شهروندان میپردازد.
نقش شورای مصلحتی ریشسفیدان در مسائل حکومتی
این ارگان سیاسی-اجتماعی توسط دولت به منظور استفاده از ساختار قبیلهای ترکمنها در راستای سیاستهای خود تدوین شده و به طور معمول سالانه در نقاط مختلف کشور تشکیل شده و سیاستهای اجرا شده و در دست اجرای رئیس جمهور ترکمنستان را ارزیابی میکند.
شورای مصلحت ریشسفیدان ترکمنستان که جایگزین «مجلس مصلحت خلق ترکمنستان» شده است، پس از مرگ «صفرمراد نیازاف» رئیس جمهور فقید این کشور تقویت شد.
زیرا پس از مرگ نیازاف این مجلس با برگزاری 2 نشست و تأیید نظر شورای امنیت ملی، مبنی بر معرفی قربانقلی بردیمحمداف به عنوان نامزد ریاست جمهوری ترکمنستان، علاوه بر ایفای نقش مهم در تثبیت اوضاع این کشور، جایگاه خود را نیز در ساختار حکومتی این کشور تقویت کرد.
مجلس مصلحت خلق ترکمنستان تاکنون در نشستهای خود مصوبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مهمی داشته است که به عنوان مثال، میتوان به هفدهمین نشست آن در اوایل آبان 1385 اشاره کرد که در آن برنامه جامع «توسعه نفت و گاز» ترکمنستان تا سال 2030 به تصویب رسید.
همچنین این مجلس قانون اساسی ترکمنستان را که در ماه می به تصویب رسید، اصلاح کرد و در هجدهمین نشست اضطراری خود در پنجم دیماه سال 1385 بار دیگر قانون اساسی این کشور را در بخش انتخابات اصلاح کرد.
تغییر مرزهای کشور و تقسیمات کشوری و تصویب یا فسخ قراردادهایی که دولت با دیگر دولتها یا سازمانهای بینالمللی به امضا میرساند، از وظایف مشورتی این مجلس عنوان شده است.
اتخاذ تصمیم درباره ضرورت اصلاح، تکمیل و یا تصویب قانون اساسی جدید، اعلان جنگ و صلح، برگزاری همهپرسیها و ارائه خطومشیهای اساسی به دولت برای توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی از دیگر اختیارات مشورتی است که در قانون اساسی برای این مجلس برشمرده شده است.
با بررسی مصوبات این مجلس، میتوان به این نتیجه رسید که تصمیمات مهم و حیاتی ترکمنستان در جریان برگزاری نشستهای این مجلس اتخاذ میشود و به همین دلیل این مجلس جایگاه مهمی در ساختار حکومتی ترکمنستان دارد.