به گزارش 598 به نقل از سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران گزارش ميدهد؛
روزنامه "اشپيگل" به نقل از "لسآنجلس تايمز" روز جمعه 18 اكتبر 2013 (26 مهر) اعلام كرد ايالات متحده آمريكا ميلياردها دلار صرف زرادخانههاي سلاح هستهاياش ميكند. مؤسسه تحقيقاتي «اتحاديه دانشمندان نگران» با انجام بررسيهاي آماري، افزايش شديد هزينههاي آمريكا را به باد انتقاد گرفت: واشنگتن، به اسم «مدرن سازي» سلاحهاي جديدي توليد ميكند!
*** «اتحاديه دانشمندان نگران» چيست؟
(Union of Concerned Scientists) يك اتحاديه آمريكايي است كه در سال 1969 با هدف خلع سلاح و حفظ محيط زيست در دانشگاه كمبريج ماساچوست آمريكا تأسيس شده است. اين اتحاديه 250000 عضو دارد.
تاكنون از اين اتحاديه گزارشات متعددي توسط دانشمندان سرشناس و چهرههاي علمي برجسته دنيا، منتشر شده كه به طور مثال، موضوعاتي از قبيل اذعان به توان فضايي بالاي ايران، هشدار نسبت به گرمايش خطرناك كره زمين، ارائه عوامل مهم در آلايندههاي گازهاي گلخانهاي، آمار گرسنگي در سطح جهان و... را دربرداشتهاند.
گفتني است بر اساس يكي از همين گزارشات «اتحادیه دانشمندان نگران» آمریکا، از دانشمندان این کشور خواسته شده تا اطلاعات مربوط به برنامههای تحقیقاتی خود را با هدف انطباق آنها با برنامههای سیاسی آمریکا در اختیار مقامات رسمی دولت قرار دهند! دولت آمریکا پیش از این نیز به اعمال فشار بر دانشمندان کشورش متهم شده بود.
*** "سلاح هستهاي" در آمريكا: از حرف تا عمل...
گزارشي كه روز جمعه توسط اين اتحاديه منتشر شد، در خصوص سلاحهاي هستهاي آمريكاست.
"باراك اوباما" رئيس جمهور آمريكا تاكنون در مورد خلع سلاح اتمي سخنان بسياري گفته است. در تاريخيترين سخنراني سال 2009 با شعار "Yes, we can!" ايده يك جهان بدون سلاح اتمي را مطرح كرد.
سپس طي سخنان خود در برلين و تابستان امسال، كمي پا پس كشيد و ادعا كرد: اگر روسها وارد مذاكره شوند، ما ميتوانيم رقم سلاحهاي اتمي آمريكا را تا يك سوم كاهش دهيم.
اما «اتحاديه دانشمندان نگران»، به تازگي واقعيت ديگري را به اثبات رساندهاند.
اين اتحاديه، روز جمعه گزارش مفصلي مبني بر مدرنسازي زرادخانههاي هستهاي آمريكا منتشر كرد كه در آن حرفي از "خلع سلاح" زده نشده است. دانشمندان آمريكايي، دولت اوباما را سرزنش ميكنند كه نه تنها سلاحهاي اتمي خود را حفظ ميكند بلكه عملاً با نقض تعهدات خود مبني بر عدم توليد تسليحات اتمي جديد، دست به تكامل سيستمهاي جديد تسليحاتي زده است.
بر اساس اين گزارش 81 صفحهاي، دولت واشنگتن در 25 سال آينده مبلغ 60 ميليارد دلار صرف ارتقاي زرادخانههاي اتمياش سرمايهگذاري خواهد كرد. البته در گذشته شاهد بودهايم كه آمارهاي اعلامي بسيار كمتر از آنچه كه در عمل اتفاق ميافتد، در اختيار رسانهها قرار ميگيرند، به طور مثال:
هزينههاي تأسيسات شيميايي و متالوژيكي در سال 2004 در "آزمايشگاه ملّي لوس آلاموس" (Los Alamos National Laboratory) بالغ بر 3.7 تا 5.9 ميليارد دلار يعني شش تا نه برابر بيشتر از برآوردهاي انجام شده در اين سال بود.
براي احداث كارخانه فرآوري اورانيوم بايد بين 600 ميليون الي 1.1 ميليارد دلار هزينه ميشد اما اكنون صحبت از 7.5 ميليارد دلار است!
هزينه نوسازي بمبهاي پروازي نوع B61 در سال 2010 توسط وزارت انرژي ايالات متحده، حدود دو ميليارد دلار برآورد شد اما بعدها از 4 ميليارد دلار و نهايتاً در سال 2012 از 6 ميليارد دلار سخن به ميان آمد! در حال حاضر طبق گزارش UCS اين رقم به 10 ميليارد دلار كامل (7.4 يورو) رسيده است.
بمبهاي هستهاي پرواز كه در برخي كشورهاي غرب اروپا مستقر هستند، اختلافات زيادي را در بين كارشناسان علمي دامن زدهاند. دولت آمريكا به جاي آنكه به نابودي آنها اقدام كند، به نحوي كاركردهاي بمبها را نوسازي كرده كه ميتوان آنها را سيستمهاي جديدي به حساب آورد.
وب سايت اين روزنامه در ادامه ميافزايد:
بسيار مهم است بدانيم كه تازه در سال 2011 "New Start" قرارداد خلع سلاح، مطرح شد و در آن، آمريكا و روسيه خود را موظف نمودند كه تا سال 2018 تعداد كلاهكهاي هستهاي خود را از 4000 كنوني به 1550 كلاهك كاهش دهند. با اين حال منتقدان نگرانند كه گفتگوي جهاني درباره خلع سلاح اتمي دشوار شده و آمريكاييها بخواهند علي رغم قول خود، سلاحهايي با قابليتهاي جديد توليد كنند.
از ديدگاه "هانس كريستنزن" (Hans Kristensen) كارشناس آمريكايي خلع سلاح، بمب B61 يكي از سلاحهايي است كه طبق برنامهريزيها بايد تا سال 2019 از بين برود.
يكي از نگرانيهاي اصلي دانشمندان UCS، حجم عظيم سلاحهاي غيرفعال است. طبق اعداد و ارقام اعلام شده از مؤسسه خلع سلاح سيپري (Sipri) در استكهلم، ايالات متحده حداقل 2500 كلاهك هستهاي ذخيره كرده و 3000 كلاهك ديگر نيز در انتظار نابودي هستند. حتي اگر اين نابودي سلاح اتفاق بيفتد، باز هم ايالات متحده همچنان مواد كافي (پلوتونيوم و اورانيوم غني شده) براي توليد 13000 سلاح اتمي را دارد. لذا دانشمندان بر اين عقيدهاند كه نگرانيهايشان بيدليل نيست و تهديدات امنيتي مهمي در ظرفيت هستهاي آمريكا وجود دارد.
جدولي كه در اين گزارش آمده است، كشورهاي داراي فناوري هستهاي و همچنين با علامت مشكي رنگ كوچكي در سمت راست بمب اتمي را نشان ميدهد:
چنانچه در جدول ديده ميشود، كشور ايران، در چهارچوب پيمان انپيتي در حد متوسط فناوري هستهاي قرار داشته و صلحآميز بودن آن هم مشاهده ميشود. اما آمريكا كه پيشرفت سيستمهاي هستهاي خود را تا حد بالاي متوسط ارتقا داده، علاوه بر اين، طبق گزارش فوق، داراي بمب هستهاي نيز ميباشد و با اين حال درصدد است به هر ترفندي در برنامه هستهاي جمهوري اسلامي ايران، اختلال و توقف ايجاد نمايد.