به گزارش 598 به نقل از خبرگزاری فارس از گرگان، قرصهای لاغری، افزایش قد، ترک اعتیاد، کرمهای زیبایی پوست و اندام، نوشابههای انرژیزا، رفعکننده چین و چروک و... این تبلیغات عمده آگهیهایی هستند که این روزها از طریق رسانهها به ویژه ماهوارهها به شکل شبانهروزی تبلیغ و ترویج میشود.
جذابیت تبلیغ، سهلالوصول بودن دسترسی به این محصولات و توجه به موضوع سلامتی شاید از جمله عواملی باشد که بسیاری از افراد به سمت استفاده از این محصولات گرایش پیدا کردهاند.
با مروری بر اخبار کشور در این مورد نیز گاهی مباحثی از سوی دستگاههای مسئول بیان میشود، به عنوان مثال گفته میشود: سیاست وزارت ارشاد، ممنوعیت تبلیغات ماهوارهای کالاهای ایرانی و خارجی بدون مجوز بوده و هست، با این وجود تاکنون تجهیزات و لوازم مصرفی از مواد آرایشی و بهداشتی گرفته تا تجهیزات مرتبط با مشکلات اعتیاد، جنسی، لاغری و چاقی، افزایش و کاهش قد در ماهوارهها تبلیغ می شود.
مسئولان بهداشت کشور خاطرنشان میکنند: تاکنون هیچ مجوزی برای تبلیغات ماهوارهای دارو، تجهیزات و مواد مصرفی آرایشی، بهداشتی و پزشکی نداده است.
حال سئوال اینجاست، که با وجود این همه محدودیت چگونه این کالاها از طریق رسانهها با شمارههای داخلی تبلیغ میشود و حتی کرمی همانند کرم حلزون مدت مدیدی از رسانه ملی به عنوان تبلیغ اول انتشار مییابد.
توزیع گسترده این داروها مبین وجود تشکیلات منظم توزیع است
یکی از شهروندان گرگانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در گرگان با اشاره به اینکه برخی از این اقلام تبلیغی در داروخانههای مرکز شهر نیز یافت می شود، گفت: توزیع گسترده این اقلام در کشور نشان میدهد که تشکیلات گسترده و منظمی در پس این تبلیغات قرار دارند.
محمد شاهوردی اظهار داشت: چندی قبل یکی از دوستان که به دنبال راهی برای رفع کوتاهی قد خود بود، در اثر تبلیغات به یکی از این شمارهها پیامک فرستاد و قرص به اصطلاح افزایش قد برایش ارسال شد که متاسفانه علاوه بر بیتاثیر بودن این قرص ها، وی دچار بیماری در اندام داخلی و معده خود شد.
وی یادآور شد: اثر سوء این داروها، ممکن است در طولانی مدت خود را نشان دهد و باعث بروز بیماریهای مزاجی دیگری شود.
یک پزشک گرگانی نیز با اشاره به اهمیت سلامتی برای افراد جامعه گفت: مردم نباید به سادگی فریب تبلیغاتی را بخورند که سلامتی آنان را مورد تهدید قرار میدهد.
محمد مردانی تصریح کرد: متاسفانه تبلیغات گسترده و شبانهروزی این محصولات از طریق ماهوارهها گاهی قدرت تفکر را از بیننده سلب میکند و با اعتماد به این تبلیغات کاذب در دام شیادانی میافتد که با دریافت هزینههای آنچنانی علاوه بر آنکه وی را درمان نمیکنند، بلکه مشکلات جسمی و روحی دیگری برای این فرد ایجاد میکنند.
توزیع سهلالوصول داروهای تبلیغی حتی در روستاها
وی با اشاره به اینکه توزیع این داروها حتی در روستاها نیز امکانپذیر شده است افزود: باید علاوه بر کار فرهنگی، رسانه ملی به دلیل گستره نفوذ خود، به کمک مردم بشتابد و مردم را از خطرات این داروهای جعلی نجات دهد.
یک داروساز نیز با اشاره به خطرات داروهایی که در رسانههای خارجی تبلیغ میشود، اذعان داشت: متاسفانه جامعه بی توجه به هشدارهایی که اعلام میشود، همچنان به سمت این داروها گرایش پیدا میکند و با توجه به این نیاز، شبکه توزیع این موارد نیز افزایش یافته است.
استاندارد نبودن ترکیبات دارویی و بهداشتی اقلام تبلیغی
محمد صلبی ادامه داد: این داروها بر خلاف اظهار نظر مبلغان آن در شبکههای غیرمجاز، به هیچوجه گیاهی نیستند و اکثرا دارای ترکیبات شیمیایی غیر استاندارد هستند.
وی خاطرنشان کرد: تردیدی نیست که این شرکتهای قاچاق، ضمن بازاریابی، با قیمتی ارزان و دستگذاشتن بر نقاط ضعف جامعه و نیازهایی که ممکن است هر فرد در زمینه سلامتی و پزشکی پیدا کند نسبت به معرفی داروهای جدید اما بیتاثیر و حتی مخرب اقدام میکنند.
جدیتی برای برخورد با عوامل توزیع داروهای تبلیغی وجود ندارد
همچنین رئیس مرکز امداد و فوریتهای پزشکی استان گلستان با اشاره به اینکه جدیتی برای برخورد با این ناهنجاری تبلیغاتی در کشور وجود ندارد،گفت: اکثر افراد توزیعکننده اقلام تبلیغی، شماره تلفن خود را به این شبکههای ماهوارهای معرفی کردهاند که میتوان به آسانی، با ردیابی شماره تلفنها به مراکز توزیع این اقلام قاچاق و غیر استاندارد دست یافت.
محمد جواد مقسمی اضافه کرد: متاسفانه برخلاف آن چه در اکثر این آگهیهای رنگارنگ گفته میشود، که این محصولات پزشکی در کشوری مانند آمریکا تولید میشود، اکثر این محصولات در داخل کشور و آزمایشگاههای زیرزمینی تولید میشود.
وی ادامه داد: اکثر این داروها که از طریق آگهی توسط مردم دریافت میشود، دارای مشکل بوده و عوارض جسمانی و حتی روحی را نصیب خریدار میسازد.
وجود ماده مخدر شیشه در تمامی قرصهای لاغری
مقسمی با تاکید بر قرصهای لاغری به عنوان یکی از محصولات مصنوعی ارائه شده از سوی افراد سودجو تصریح کرد: در تبلیغات این نوع قرص ها عنوان میشود که 100درصد گیاهی است اما دردناک است که بدانیم، در تمامی این قرصها، «شیشه صنعتی» که یک ماده مخدر خطرناک است وجود دارد.
وی یادآور شد: شیشه به عنوان ماده مخدر و مخرب با توجه به مکانیزمی که دارد انسان را لاغر میکند اما در پس این کاهش وزن و اعتیاد، سلامتی نیز از دست میرود.
بیشتر داروهای تبلیغی در داخل کشور و در آزمایشگاههای زیرزمینی تولید میشود
عضو کارگروه امداد و نجات استان گلستان با تاکید بر ناآگاهی جامعه نسبت به خطرات بسیاری از این داروها اضافه کرد: در ذهنیت جامعه و خیلی افراد این موضوع وجود دارد که جنس خارجی از جنسهای داخلی بهتر است و همین موضوع با توجه به تبلیغ این ماهوارهها در خارج از کشور و تاکید این افراد را بر خارجی بودن مواد دارویی و بهداشتی، جذابیت آن را برای خریداران بیشتر میکند.
مقسمی متذکر شد: باید در جامعه ضمن اطلاعرسانی، فرهنگسازی، برخورد قضایی نیز انجام گیرد، چرا که اکثر این داروها هیچگونه مجوز بهداشتی ندارند، وگرنه از طریق مراجع رسمی بهداشت توزیع میشد.
وی با اشاره به قیمت پایین برخی داروها نسبت به داروهای اصل آن یادآور شد: قیمت داروهای واقعی نیست، چنانچه این داروها، داروهایی واقعی و کاربردی بودند، ارزش بهای آنها بسیار بالاتر از این قیمتهایی است که سودجویان ارائه میکنند.
رتبه اول جراحی زیبایی ایرانیها در دنیا
مقسمی متذکر شد: مردم به سلامتی خود حساس هستند و اگر اطلاعرسانی درست انجام شود، آنان خود بهترین تصمیم را در زمینه این نوع تبلیغات و داروهای توصیه شده میگیرند.
رییس مرکز امداد و فوریتهای پزشکی استان گلستان با اشاره به اینکه جامعه هر چه دارای رفاه بیشتری شود، بیشتر به این سمت کشیده میشود، اذعان داشت: این وضعیت را میتوان در عمل جراحی و زیبایی ملاحظه کرد که در دنیا رتبه اول متعلق به کشور ما است.
ناآگاهی و رفاهزدگی عامل پذیرش تبلیغات ماهوارهای
مقسمی یادآور شد: این در حالی است که هزینه عمل این بخش نیز بسیار گزاف است و در چند سال پیش رتبهدار بیشترین جراحی نیز از آن برخی کشورهای اروپایی بود.
وی یادآور شد: از دیگر نمونههای رفاهزدگی آن است که شما مقابل تلویزیون بنشینی و با یک پیامک و قیمت مناسب نسبت به بازار، بتوانی بهزعم خود یک دارو یا کرم دلخواه را تهیه کنی، این موضوع هر کسی را وسوسه میکند که چنین کاری انجام دهد.
مقسمی ابراز امیدواری کرد با توجه جدی و حساسیت دستگاههای مسئول نسبت به این موضوع، از توزیع فلهای و بدون مجوز محصولات پزشکی در کشور جلوگیری شود.