به گزارش 598 به نقل از فارس، «وفا حاجیاف» معاون وزیر خارجه ترکمنستان با اشاره به اینکه دولت این کشور قصد دارد ظرفیت گمرکات مرزی با کشورهای همسایه را افزایش دهد، از ادامه ساخت و تجهیز 2 ایست گمرک مرزی ترکمنستان با ایران به ارزش 30 میلیون دلار خبر داد.
وی در مراسم افتتاحیه کنفرانس بینالمللی تحت عنوان «ابتکار کشورهای آسیای مرکزی در زمینه تأمین امنیت مرزها» (CABSI) که روز گذشته (11 مهر) در سالن کنفرانس ساختمان وزارت خارجه ترکمنستان در عشقآباد با حضور مقامات عالیرتبه پنج کشور آسیای مرکزی، افغانستان و اتحادیه اروپا آغاز به کارد، مطالب فوق را بیان کرد.
این مقام عالیرتبه دستگاه سیاست خارجی ترکمنستان، تصریح کرد: هماکنون در گمرک «آتریق- سرخس» ترکمنستان ساخت و تجهیز گمرک به ارزش 30 میلیون دلار که هزینه هر کدام از آنها 15 میلیون دلار است، ادامه دارد.
حاجیاف افزود: ترکمنستان در سالهای اخیر با مبلغ 50 میلیون دلار از محل اعتبارات خود، هفت ایستگاه گمرکی این کشور را احداث و یا تجهیز کرده است.
وی اضافه کرد: هماکنون در عشقآباد پایانه مرکزی بار گمرکی به ارزش 72 میلیون دلار نیز در دست اجرا است.
معاون وزیر خارجه ترکمنستان همچنین تأکید کرد که در مرز این کشور با افغانستان و ازبکستان نیز 2 ایست گمرکی به ارزش شش میلیون دلار و براساس همکاری مشترک با شرکای خارجی احداث و به بهرهبرداری رسیدهاند.
وی با اشاره به اینکه دولت ترکمنستان قصد دارد تسهیلات بیشتری برای تردد افراد و عبور راحت کامیون و کالا از گمرکات این کشور است: ما در آینده نیز سیستم گمرکات و مرزبانی این ترکمنستان را با پیشرفتهترین تجهیزات فنی مورد نیاز مجهز خواهیم کرد.
معاون وزیر خارجه ترکمنستان همچنین اعلام کرد که در سال جاری میلادی حجم تردد کامیون و کالا از گمرکات این کشور هشت درصد نسبت به سال گذشته میلادی افزایش یافته که این فرآیند مستلزم آن است که ما ایست گمرکات خود را تجهیز کرده و ظرفیت آنها را بیش از پیش افزایش دهیم که این کار در اولویت دستاندرکاران محلی میباشد.
ترکمنستان یکی از همسایگان شمالی ما دارای مرزهایی به طول 1206 کیلومتر که 799 کیلومتر مرز خشکی و 407 کیلومتر مرز آبی مشترک با ایران دارد ترکمنستان پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به منزله معبر ورودی به کشورهای آسیای مرکزی و مرزهای دوستی و آرامش با ایران نامگذاری شده است.
این درحالی است که ایران چهار گمرک مرزی (اینچه برون- باجگیران- لطفآباد- سرخس که در طرف ترکمنی به ترتیب «هیدرولیوم »، «هودان»، «آرتیق » و «سرخس آوتو یوللاری» نامیده میشوند) با ترکمنستان دارد که روزانه دهها کامیون و تریلی ایرانی- خارجی (ترانزیتی) از این گمرکات تردد میکنند.
همکاریهای گمرکی و مرزبانی از مهمترین محورهای مذاکرات مقامات عالیرتبه ایران و ترکمنستان میباشد که مسأله ظرفیت پذیرش گمرکات، روادید، مسائل کامیونداران، تشریفات گمرکی از جمله مسائل مهم میباشد در برنامه کار در همه سطوح ملاقات و مذاکرات ایران و ترکمنستان مطرح است که با پایان ساخت و تجهیز 2 ایست مهم گمرک مرزی مذکور ترکمنستان با ایران، سهولت بیشتری برای کامیونداران و شرکتهای حملونقل و صنعتی کشورمان خواهد شد.
حجم مبادلات بارزگانی میان ایران و ترکمنستان سالانه حدود پنج میلیارد دلار است و قسمت عمده مواد غذایی، مصالح ساختمانی، دستگاه، ماشینآلات، لوازم مصرفی و سایر مواد و کالا مورد نیاز بازار ترکمنستان از ایران وارد و یا از خاک ایران به ترکمنستان ترانزیت میشوند و گمرکات مرزی 2 کشور در حجم مبادلات و روابط اقتصادی و تجاری میان تهران و عشقآباد نقش مهمی را ایفا میکند.