ليلا آزادبخت، دانشيار گروه تغذيه دانشگاه علوم
پزشکي اصفهان در گفتوگو با ايسنا، با اشاره به اينکه سه وعده غذايي سحري،
افطاري و شام بايد در برنامه غذايي روزه داران جايگيرد، اظهارکرد: به دليل
فاصله زماني طولاني ميان وعدههاي غذايي افطار و سحري نبايد شام حذف شود
زيرا ممکن است به دستگاه گوارش آسيب وارد کند.
وي با بيان اينکه
روزه داران بايد در هر سه وعده غذايي در طول ماه مبارک رمضان از ميوهها و
سبزيجات تازه استفادهکنند، افزود: مصرف دو تا چهار واحد ميوه و سبزي در
مدت زماني افطار تا سحر به روزه داران توصيه ميشود.
به گفته اين
متخصص تغذيه، هر واحد ميوه برابر با يک ميوه متوسط و هر واحد سبزي برابر با
يک ليوان سبزي تازه خرد شده و يا نصف ليوان سبزي پخته است.
آزادبخت
با اشاره به لزوم جايگزيني مواد قندي و شيريني با ميوههاي شيرين خاطرنشان
کرد: ميوههاي شيرين مانند توت، کشمش و خرما علاوه بر اينكه داراي قندهاي
ساده هستند با داشتن مقدار قابل توجهي فيبر به آرامي هضم ميشوند و اثر
كمتري روي انسولين و قند خون دارند.
وي با توصيه به استفاده از
لبنيات در کنار مصرف منابع مفيد قندها در ماه رمضان، گفت: در فاصله زماني
افطار تا سحر، روزهداران بايد دو تا سه ليوان لبنيات به صورت ماست يا شير
مصرف کنند.
اين متخصص تغذيه با بيان اينکه بهتر است در هنگام سحر از
مصرف منابع غذايي حاوي پروتئين کمتر استفادهشود، اذعانکرد: مصرف مواد
پروتئيني در وعده سحر موجب ايجاد تشنگي در طول روز ميشود و بهتر است اين
مواد در وعدههاي افطاري يا شام مصرف شوند.
آزادبخت با اشاره به
همزماني ايام ماه رمضان با فصل تابستان تصريحکرد: مصرف انواع سبزي و ميوه
به دليل وجود آب فراوان به کاهش بروز تشنگي در طول روز کمک ميکند.
وي
اضافهکرد: از مصرف نمک زياد در تمامي ايام به ويژه هنگام سحر خودداري
شود، زيرا نمک زياد باعث دفع مايعات از بدن و احساس تشنگي در روز خواهد شد.
وي
با اشاره به اينکه زنان شيرده بايد با مصرف تمام گروههاي غذايي نياز بدن
را در طول ماه رمضان برطرف کنند، گفت: دريافت کافي مايعات، مصرف مواد حاوي
پروتئين در وعدههاي افطاري و شام از مواردي است که زنان شيرده روزهدار
ملزم به رعايت آن هستند.
وي با اشاره به اينکه مادران شيرده بايد
منابع آب مورد نياز خود را در فاصله زماني افطار تا سحر با نوشيدن هشت
ليوان آب يا مايعات ديگر جبران کنند، ادامه داد: خوردن گوشت ماهي به دليل
وجود اسيدهاي چرب ضروري براي مادران شيرده در طول ايام روزهداري بسيار
مفيد است.
اين متخصص تغذيه تصريحكرد: سوپ، آب گوشت و مرغ نيز
ميتواند در تامين آب بدن در ماه رمضان موثر باشد اما به دليل داشتن نمک
بهتر است اين مواد غذايي در افطار و يا شام مصرف شود.
آزادبخت با
اشاره به اينکه روزهداري نبايد موجب کمبود مواد ضروري بدن در زنان باردار
شود، خاطرنشانکرد: زنان بارداري که قصد روزهداري در ماه رمضان را دارند
بايد نياز غذايي بدن خود را در فاصله زماني افطار تا سحر تامين کنند.
وي
با بيان اينکه زنان باردار روزهدار بايد مراقب افت قند خون در ماه رمضان
باشند، اظهارکرد: افت قند خون موجب ايجاد کتوزيسم در زنان باردار ميشود که
تاثيرات سوئي برسطح هوش و فعاليتهاي عصبي جنين دارد.
عضو هيات
علمي دانشگاه علوم پزشکي اصفهان با اشاره به لزوم دريافت کربوهيدرات بعد از
تزريق انسولين در بيمارن ديابتي نوع اول افزود: بيماران ديابتي نوع اول که
در طول روز نيازمند تزريق چندين نوبت انسولين هستند بهتر است به گرفتن
روزه در طول ماه رمضان اقدام نکنند.
آزادبخت اضافهکرد: روزه به کنترل وزن بيماران ديابتي نوع دوم که مشکل اضافه وزن دارند، کمک ميکند.
وي
با بيان اينکه بهتر است روزهداران افطار را با مايعات هم دماي بدن يا
نسبتا گرم شروع کنند، ادامهداد: نوشيدن آب سرد در هنگام افطار ميتواند
موجب نوسانات در ناحيه گوارش و درد در ناحيه معده يا شكم شود.
دانشيار
گروه تغذيه دانشگاه علوم پزشکي اصفهان بهترين فاصله زماني بين صرف افطار
با شام را دو تا سه ساعت اعلامکرد و گفت: صرف دو وعده غذايي بعد از افطار
به گوارش آسانتر غذا توسط معده کمک ميکند و مانع از پرشدن ناگهاني حجم
معده بعد از افطار ميشود.