اشپیگل مدعی شده است که متخصصان ایرانی در فردو با استفاده از 696 سانتریفیوژ در حال غنیسازی اورانیوم تا سطح بیست درصد هستند و فردو یکی از مهمترین و حساسترین بخشهای برنامه هستهای ایران است. تاسیسات فردو در عمق 70 متری زمین قرار دارد و حتی قویترین بمبهای سنگرشکن آمریکایی نیز به سختی قادر است فعالیت آن را متوقف کند.
در حالی که مطرح کردن بعضی احتمالات پیش از شروع هر دور از مذاکرات ایران و غرب و خبرسازی درباره آن از جمله برنامههای رسانهای غرب برای تاثیرگذاری بر روند مذاکرات و فشار بر طرف ایرانی بوده است، اشپیگل مدعی شده است که روحانی در ازای توقف فعالیت فردو و پذیرش نظارت بینالمللی بر خارج کردن سانتریفیوژهای نصب شده در آن، خواستار لغو تحریمهای آمریکا و اروپا علیه ایران، برداشتن ممنوعیتهای مربوط به صادرات نفت ایران و نیز توانایی بانک مرکزی جمهوری اسلامی برای انجام داد و ستدهای بینالمللی خواهد شد.
بنا به ادعای اشپیگل به نقل از منابع اطلاعاتی غربی، روحانی آماده میشود تا جزئیات پیشنهاد خود را احتمالا در اواخر ماه میلادی جاری در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح کند. جواد ظریف وزیر خارجه ایران یکشنبه هفته آینده با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نیویورک دیدار خواهد کرد و کلیات پیشنهاد ایران را با وی مطرح خواهد کرد.
اشپیگل مدعی شده است که اگر روحانی آماده باشد چنین عقبنشینی گستردهای انجام دهد، فرایند مذاکره دوجانبهای آغاز خواهد شد که حتی ممکن است به برقراری روابط دوجانبه بین تهران و واشنگتن بینجامد.
رسانه آلمانی سپس این سوال را مطرح کرده است که حتی اگر چنین توافقی بین دو طرف صورت پذیرد ابهاماتی در مورد آن وجود دارد. از جمله این که چه کسی بر جمعآوری سانتریفیوژها نظارت خواهد کرد و این که چه تصمیمی در مورد 185 کیلوگرم اورانیوم بیست درصد ایران گرفته میشود. سرنوشت راکتور آب سنگین اراک نیز موضوع چالش برانگیز دیگری است.
اشپیگل در پایان با چیدن چنین سناریویی که ممکن است بیاساس هم باشد، مدعی شده است که دوست و دشمن قبول دارند که ایرانیها استاد حرکات تاکتیکی هستند.
توقف فعالیت در فردو و تصمیمگیری در مورد اورانیوم غنیسازی شده تا سطح بیست درصد در کنار بعضی گزینههای دیگر از جمله موضوعاتی بوده است که پیش از این در رسانهها و به هنگام مذاکرات ایران و 5+1 و از جمله در مذاکرات آلماتی به آن اشاره میشد.
منبع: تابناک