کد خبر: ۱۶۴۴۱۳
زمان انتشار: ۱۱:۴۲     ۲۰ شهريور ۱۳۹۲
رییس مجلس شورای اسلامی گفت: پس از انقلاب در همه مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی افراط و تفریط داشته‌ایم که این گذشته باید اصلاح شود و حتی در مسیر آینده نیز با تابلوی اعتدال اشتباه نکنیم.
به گزارش 598 به نقل از تسنیم، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در بیست و دومین گردهمایی سراسر ائمه جمعه کشور در سخنانی اظهار داشت: ائمه جمعه نقش تاثیرگذاری در ارتقاء سطح فرهنگ عمومی جامعه دارند. البته باید برای ارتقاء سطح فرهنگ عمومی سرمایه‌گذاری کرد.

وی ادامه داد: در زمینه فرهنگ عمومی در کشور در حال حاضر اشکالات متعددی وجود دارد که یکی از موارد آنها غیبت کردن، خلاف کردن و اینگونه موارد است که نباید این مسائل در جامعه اسلامی وجود داشته باشد. ائمه جمعه نقش موثری در ارتقاء سطح فرهنگ عمومی ایفا می‌کنند.

رئیس مجلس تاکید کرد: یکی از موضوعاتی که در جامعه مورد غفلت قرار گرفته است فرهنگ عمومی جامعه است که ائمه جمعه می‌توانند با سخن نافذ خود در مخاطب تاثیرگذاشته و به ارتقاء سطح فرهنگ عمومی کمک کنند.

لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش یکی از مظاهر فرهنگ عمومی در جامعه را مصرف بالای انرژی در کشور دانست و گفت: در حال حاضر مصرف انرژی در کشور ما از متوسط جهانی یک و نیم برابر بالاتر است. باید متوسط مصرف انرژی در کشور ما که به سمت توسعه و تعالی در حرکت هستیم پایین باشد.

وی افزود: مسئله انرژی یکی از موارد پرهزینه برای کشور است.

رئیس مجلس ادامه داد: رعایت نکردن مقررات راهنمایی و رانندگی نیز یکی از مظاهر فرهنگ عمومی است که نیاز به اصلاح دارد. البته بنده معتقدم که برای ارتقاء فرهنگ عمومی سرمایه‌گذاری شود.

لاریجانی در ادامه این جلسه در پاسخ به سوال یکی از ائمه جمعه در مورد بودجه مصلی‌ها، گفت: بنده معتقدم که این مورد در بودجه امسال از قلم افتاده است که در بودجه 93 آن را اضافه می‌کنیم. البته آقای تقوی باید هنگام تصویب لایحه بودجه نامه‌ای بنویسد که حواس ما در مجلس از این موضوع پرت نشود.

در بخش دیگری از جلسه امروز یکی از حضار با انتقاد از رابطه نمایندگان مجلس با ائمه جماعات در شهرستان‌ها گفت: رابطه نمایندگان با مسئولان اجرایی قانون و مقررات دارد. نمایندگان وظایف و جایگاه خودشان را دارند. هر کس با قانون کار کند مشکلی بوجود نمی‌آید.

رئیس مجلس در همین زمینه افزود: البته اگر مواردی مبنی بر این وجود داشته باشد که نمایندگان برخورد نامناسبی با ائمه جماعات دارند، به آنها تذکر می‌دهیم. البته گاهی در برخی موارد اختلاف سلایقی پیش می‌آید.

لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش به موضوع بدحجابی در کشور اشاره کرد و گفت: برای مبارزه با بدحجابی شورای عالی انقلاب فرهنگی قانونی را تصویب کرده که باید اجرا شود. البته در گذشته برای اجرای آن مشکلاتی وجود داشت که باید در آینده برطرف شود.

وی در ادامه افزود: تعامل مجلس به عنوان یک نهاد قانونگذار با ستاد ائمه جمعه یک رابطه نزدیک است که البته این نوع رابطه لازم بوده است.

نماینده قم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مهمتر از مسائل شخصی به یک نگاه تمام و جامع برای حل مسائل کشور نیاز داریم که حتما همکاری ائمه جمعه و کلیت حاکمیت کشور از جمله مجلس، قوه قضائیه و قوه مجریه با یکدیگر می‌توانند این کار را انجام دهند.

لاریجانی افزود: نقش ائمه جمعه در هدایت کشور بسیار پراهمیت است.

وی خطاب به ائمه جماعات سراسر کشور که در این نشست حضور داشتند گفت: شما در جایگاهی قرار دارید که همه مومنین و هم مسئولین کشور برای اداره امور و زندگی روزمره خود به شما نیاز دارند. هر انتخاباتی که در کشور صورت می‌گیرد، انقلاب صورت نمی‌گیرد، بلکه باعث گردش نیروها می‌شود که همه باید به این نکته توجه کنیم.

رئیس قوه مقننه افزود: ائمه جمعه باید اوضاع را با کمک مسئولین سامان دهند و مسئولین نیز باید به ائمه جمعه نگاه هدایتی داشته باشند، لذا رابطه مجلس با ائمه جمعه با چنین پایه‌ای شکل گرفته که ما به آن افتخار می‌کنیم.

لاریجانی در ادامه اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که باید با کمک همه بخش‌ها از جمله رادیو تلویزیون و دستگاه‌های مختلف و از جمله ائمه جمعه مطرح و ایجاد شود، سبک زندگی است.

وی در همین زمینه تصریح کرد: سبک زندگی با دستور شکل نمی‌گیرد، بلکه نیازمند کار اجتماعی وسیع است و نیاز به مداومت دارد تا اهدافش مشخص شود. بنابراین نقش ائمه جمعه در تدوین طراحی سبک زندگی بسیار پراهمیت است.

رئیس مجلس ادامه داد: الگو و طریق مفاهیم نزدیک به یکدیگر هستند که البته در همه دوره‌ها به این موضوع توجه شده است.

لاریجانی با بیان اینکه کشورهای بی‌ریشه به موضوع سبک زندگی توجهی ندارند، گفت: در برخی کشورها شاهدیم که نسبت به سبک زندگی لااُبالی هستند و برای آنها تفاوتی ندارد. این کشورها دچار سقوط می‌شوند و به تدریج هویتشان را از دست خواهند داد.

وی تاکید کرد: امروزه‌ رسانه‌های گروهی و ارتباطات مرزها را از بین برده‌اند که توجه به سبک زندگی برای کشورهایی که نقش ریشه‌داری در تاریخ داشته‌اند، بیش از گذشته دارای اهمیت است.

رئیس مجلس در ادامه اظهار داشت: مقصود از سبک زندگی این است که انسان‌ها باید راه و روشی برای خود داشته باشند و در نهاد سرشت آنها این راه و روش شکل گرفته باشد اما این امر یک امر صرفا نظری نیست. قابلیت رویت و عملی بودن سبک زندگی در این امر بسیار مهم است.

لاریجانی تصریح کرد: برای کشور ما که ریشه‌های دینی در آن عمیق است و در حکومت نیز که حکومت مردم‌سالاری وجود دارد، باید به سبک زندگی بیش از سایر کشورها توجه کنیم. سبک زندگی باید با ناظر بودن آن همراه باشد.

وی در همین زمینه ادامه داد: با تکیه بر طریقه رفتارهای انسان‌ها در روش‌های زندگی خانوادگی، سبک زندگی شکل می‌گیرد. البته این موضوع هم باید در سطح زندگی اجتماعی و هم در زندگی فردی توام باشد. البته حضرت علی (ع)‌ در فرازی از نهج‌البلاغه کارکردی برای سبک زندگی تعریف کرده است. فرمایشات ایشان نشان می‌دهد که در مسئله سبک زندگی با قابلیت عمومی شدن مواجه هستیم. سبک زندگی باید قابلیت تسری به کل جامعه را داشته باشد.

رئیس مجلس افزود: در سبک زندگی باید وضعی را در نظر بگیریم که با کلیات اجتماعی امروز جامعه سازگار باشد.

لاریجانی تاکید کرد: باید به این نکته توجه کرد که هر سبکی که در طراحی آن بر روی مسائل روز جامعه تمرکز شده باشد، امری پایدار  است که می‌تواند سبک زندگی نیز به همین‌گونه طراحی شود.

وی ادامه داد: اگر سبک زندگی سبکی باشد که همه جانبه نباشد، نمی‌توان واژه سبک را برای آن به کار برد. اگر درک عمیقی در پس سبک زندگی وجود دارد، باید پس از متجلی شدن خیلی روان و قابل لمس اجرا شود.

رئیس مجلس در ادامه با بیان اینکه سبک زندگی متاثر از یک فرهنگ است که برای پیاده شدن باید فراگیر بوده و با متد جامعه هم‌خوانی داشته باشد، به برخی از ویژگی‌های سبک زندگی اشاره کرد و افزود: وقتی در حوزه سبک زندگی در مورد طریقه اجرای آن صحبت می‌کنیم، باید به این نکته توجه داشته باشیم که حلقه واسطه‌ای بین اندیشه و عمل است. سبک زندگی یک امر نظری محض و یا حتی یک امر عملیاتی محض نیست. هر سبکی باید برای جامعه ملموس باشد تا بتواند تاثیرگذاری داشته باشد.

لاریجانی افزود: در سبک زندگی باید به جلوه‌های زیبایی توجه شود. هر گاه در زندگی چیزی ما را جذب می‌کند، به دلیل زیبایی‌های آن است. باید در سبک زندگی به زیبایی توجه داشته باشیم تا اهداف آن محقق شده و گیرایی داشته باشد.

وی در بخش دیگری از سخنانش به جامع بودن سبک زندگی اشاره کرد و افزود: سبک زندگی باید تمامی ابعاد فردی و اجتماعی حتی از کوچکترین مسائل را شامل شود. البته این موضوع چه در حوزه سیاست و چه در حوزه اقتصاد و یا چه در حوزه روابط با خانواده و اجتماع معنی می‌شود.

رئیس مجلس با اشاره به اینکه سبک زندگی باید منعطف باشد، گفت: ما در شرایط ایستایی در دنیا زندگی نمی‌کنیم. نمی‌توانیم برای سبک زندگی متد 100 سال پیش را پیاده کنیم. سبک زندگی باید دارای انعطاف باشد.

لاریجانی در همین زمینه افزود: کسانی‌که مسئولیت اختراع سبک زندگی را برعهده دارند، باید به شرایط امروز تسلط داشته باشند. البته مبلغان نیز باید دارای همین ویژگی‌ها باشند و شرایط جامعه را بشناسند تا بتوانند با جامعه ارتباط برقرار کنند. بنده معتقدم که جامعه امروز ما جامعه‌ای پویاست و سبک زندگی نیز باید بر اساس همین پویایی پایه‌ریزی شود.

وی ادامه داد: سبک زندگی باید به جامعه الگو دهد و افراد را هدایت کند، اما سبک زندگی صرفا نظری نیست و دارای مبانی است که باید مبانی آن در طراحی اولیه دقت کرد.

رئیس مجلس تاکید کرد: هیچ سبک زندگی در دنیا وجود ندارد که متاثر از فلسفه حیات نباشد. جوامعی که تلاش می‌کنند دین را عرضه کنند، فلسفه‌ای برای سبک زندگی قائل هستند که در آثار بسیاری از فیلسوفان که در غرب و شرق بر روی آن تحقیق کرده‌اند به این موضوع توجه کرده‌اند. خط‌کشی کردن برای زندگی بشر با نگاه سطحی و روزآمد امکان‌پذیر نیست.

لاریجانی افزود: ما که دارای جامعه اسلامی هستیم، قطعا باید به فلسفه زندگی توجه داشته باشیم.

رئیس مجلس در ادامه سخنانش گفت که در دوران مشروطه و پس از آن سبک زندگی در کشور ما مارکسیستی و غرب‌گرایی شده که در زندگی تاثیرگذاشته است. اگر ما در سبک زندگی در شرایط امروز به صحنه نگاه کنیم، شرایط ممزوجی می‌بینیم. برخی از سبک‌ها متاثر از زندگی اسلامی است و برخی هم با شرایط مدرنیته در جامعه امروز تغییر کرده است.

وی در ادامه اظهارداشت: اگر می‌خواهیم سبک زندگی اسلامی را تعریف کنیم، باید به حیات اسلامی توجه داشته باشیم. وقتی از فلسفه حیات صحبت می‌کنیم باید مادی و معنوی بودن آن را تعریف کنیم. ائمه جمعه نقش بسزایی در ایجاد سبک زندگی و همین‌طور گسترش کرامت انسانی بر اساس این سبک ایفا می‌کنند. در سبک زندگی باید به فلسفه حیات توجه کامل داشته باشیم.

لاریجانی در ادامه خاطر نشان کرد: در سبک زندگی متعارف جامعه را باید مبنا قرار دهیم. در این نوع سبک هدف ما انسان متعالی و آرمانی نیست.

رئیس مجلس در ادامه سخنانش با بیان اینکه باید سبک زندگی معتدل باشد، گفت: البته ما باید در اینجا از اعتدال برداشت درستی داشته باشیم. وقتی در مورد اعتدال صحبت می‌کنیم، باید تعریف ایجابی از آن ارائه دهیم. نمی‌توانیم بگوییم اعتدال فقط افراط و تفریط نیست. باید اعتدال تعریف درستی داشته باشد.

وی افزود: باید تفکر اسلامی و در تعریف اعتدال به این نکته توجه کنیم که ما چند ارزشی هستیم. اعتدال یعنی اینکه ارزش‌ها با هم و در کنار یکدیگر رشد کنند، نه اینکه یکی از این ارزش‌ها رشد کند و بقیه نادیده گرفته شود. باید ارزش‌ها متوازن رشد کند که اگر این امر محقق شد، اعتدال صورت گرفته است.

لاریجانی تاکید کرد: جامعه زنده و پویا از نظر اسلام یعنی اینکه ارزش‌های مختلف در آن وجود داشته باشد.

رئیس مجلس افزود: اگر در سبک زندگی از اعتدال صحبت می‌کنیم، منظور این است که ارزش‌های اسلامی چه در حوزه فردی و چه در حوزه اجتماعی به طور متوازن رشد کند. سبک زندگی باید همه افراد را در نظر بگیرد.

وی ادامه داد: مقام معظم رهبری مواردی از موضوعاتی که مربوط به سبک زندگی اسلامی است را برشمرده‌اند که باید به آن توجه کرد.

لاریجانی تاکید کرد: در زمان دوم خرداد ایدئولوژیک بودن و داشتن سیاست خارجی ایدئولوژیک را مسخره می‌کردند که این درست نیست.

رئیس مجلس اضافه کرد: انسان نباید در زندگی شخصی تحولات هرهری مسلکی داشته باشد، زیرا انسان با شخصیت اینگونه نیست. جامعه‌ای که هیچ مسلکی نداشته باشد مترادف هرهری مسلکی در جامعه است. متن زندگی انسان باید طوری باشد که قاعده‌مند و با روش زندگی کند. شهید مطهری در مقاطع مختلف و در آثارش همواره به این نکته توجه کرده است. جامعه‌ای که می‌خواهد سرفراز باشد باید مسلکی باشد.

وی اضافه کرد: البته پس از انقلاب داشتن سبک برای افراد به خصوص در دانشگاه‌ها رشد کرده، به طوری که ما در دانشگاه‌ها می‌بینیم که بسیاری از جوانان و افراد مسلکی هستند و اعتراضاتی نسبت به مسائل جامعه دارند.

لاریجانی با بیان اینکه روحیه مجاهدت در انقلاب اسلامی احیاء شده است، گفت: امام خمینی (ره) مسلکی زیستن واقعی در زندگی را به ما آموخت که باید آن را حفظ کنیم. داشتن مسلک و روش در زندگی نباید با شعار تغییر کند. البته این چیزی نیست که با انتخابات عوض شود. باید نسبت به مسلکی بودن حساس باشیم.

رئیس مجلس ادامه داد: این نکته باید در جامعه رواج داشته باشد که انسان موفق انسان مسلکی است.

وی افزود: پس از انقلاب در همه مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی افراط و تفریط داشته‌ایم که این گذشته باید اصلاح شود و حتی در مسیر آینده نیز با تابلوی اعتدال اشتباه نکنیم و مسیر را درست حرکت کنیم. باید به این نکته توجه داشته باشیم که سلامت فردی و اجتماعی یک امر جدا از هم نیست.

لاریجانی در ادامه سخنانش به ارتقاء سطح فرهنگ عمومی در جامعه اشاره کرد و گفت: بنده معتقدم که نوع شهرسازی در شادابی جامعه تاثیرگذار است. باید به اسلامی بودن شهرسازی توجه داشت. برخی شهرسازی‌ها هیچ ویژگی از اسلامی بودن ندارد.

رئیس مجلس در همین زمینه افزود: مسکن مهر طرح خوبی بود، اما به دلیل اینکه مسجد و مصلی برای اقامه نماز در آنها در نظر گرفته نشده، با فرهنگ و سبک زندگی اسلامی فاصله دارد.

وی اضافه کرد: انسان وارسته با جامعه وارسته مرتبط است. اگر در جامعه وارستگی نداشته باشیم، نباید انتظار داشته باشیم که انسان ها وارسته شوند. وظایف دولت و حکومت این است که فضای جامعه را برای وارستگی انسان‌ها فراهم کنند.

لاریجانی در ادامه به بودجه‌های متعددی که برای تبیین مسائل فرهنگی و سبک زندگی اسلامی در مجلس به حوزه‌های علمیه و ستاد ائمه جمعه اختصاص داده شده اشاره کرد و گفت: بودجه‌های بسیاری در مجلس برای تبیین مسائل فرهنگی و گسترش سبک زندگی اسلامی به مراکز و نهادهای دینی و علمی اختصاص داده شده است. البته کافی نیست و باید حمایت‌ها بیشتر شود.

رئیس مجلس ادامه داد: بنده معتقدم که روحانیت باید مستقل باشد. استقلال روحانیت این نیست که دستگاه‌های دیگر وظایفشان را نسبت به آنها انجام ندهند. در مجلس بودجه‌ای که به حوزه‌های علمیه اختصاص داده شده، بر همین استوار بوده و بودجه‌های متعددی در این راستا تصویب کرده‌ایم که می‌بایست بین حوزه‌های علمیه تقسیم شود. البته بهتر است این بودجه متمرکز باشد تا حوزه‌های علمیه دولتی نشوند.

وی در ادامه به تخفیفاتی که برای آب، برق و گاز مساجد در مجلس در نظر گرفته شده اشاره کرد و گفت: بنده معتقدم که اینها کافی نیست و باید حمایت‌های بیشتری در این حوزه صورت گیرد. آقای قرائتی در مجلس گفت که اگر کل بودجه‌های مسجد و حوزه‌های علمیه را افزایش دهیم، به اندازه ساخت یک دانشگاه نمی‌رسد که در این همین راستا باید به دانشگاه و مراکز علمی نیز توجه شود.

لاریجانی در پایان خاطرنشان کرد: باید مردمسالاری و اعتدال دینی و معنوی را در جامعه گسترش داده و به آن توجه کنیم. اینها بایدهای مهم سبک زندگی اسلامی است.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها