بولتن نیوز : دوره کارشناسی ارشد یکی از مقاطعی است که نیازمند اساتید با تجربه و امکانات کافی آموزشی و پژوهشی است ، چون ماهیت دوره کارشناسی ارشد طوری تعریف شده که باید در آن دانشجو به دنبال کار علمی باشد و از آنجایی که ارتباط میان استاد و دانشجو در دوره ارشد یک ارتباط تنگاتنگ است ، طبیعی است که باید تعداد دانشجو در دوره فوق لیسانس کمتر از لیسانس باشد تا دوره 2 ساله فوق لیسانس بتواند بر معلومات دانشجو بیفزاید .
یکی از سیاست های آموزشی تمام کشورها افزایش کمی مقاطع عالی است که البته این سیاست باید در کنار توسعه کیفی و امکانات آموزشی و استاد تمام وقت مدنظر قرار بگیرد .اما در چند سال اخیر شاهد رشد قارچ گونه رشته ها و دانشگاه های پذیرنده علاقمندان به ورود به دوره فوق لیسانس در دانشگاه آزاد هستیم . برای راه اندازی دوره فوق لیسانس در یک دانشگاه باید امکانات خاصی پیش بینی شود از آن جمله داشتن عضو هیئت علمی تمام وقت است ، اما نکته بسیار جالب و شگفت انگیز در این باره مربوط به دانشگاه آزاد است.
در دفترچه این دانشگاه اسم بسیاری از دانشگاه ها وجود ندارد اما پس از آزمون سراسری داوطلبان در دانشگاه هایی قبول می شوند که هیچ وقت نام آن را در دفترچه نمی بینند ، این در حالی است که این دانشگاه ها در سال های متمادی بدون درج نام در دفترچه، اقدام به جذب دانشجو می کنند.
یکی از دانشجویان که نخواست نامش فاش شود به خبرنگار ما گفت که سال گذشته در آزمون ارشد یکی از واحد های دانشگاه آزاد شرکت کردم اما موقع اعلام نتایج تکمیل ظرفیت در واحدی پذیرفته شدم که در دفترچه نبود و امسال هم نامی از این واحد در دفترچه نیست ، به طوری که در ابتدا تصور می کردم گروهی می خواهند از من کلاهبرداری کنند چرا که محل ثبت نام اصلا آرم دانشگاه نداشت و محل تشکیل کلاسها نیز مال یکی از سازمان های دولتی بود ، اما وقتی به سازمان اصلی دانشگاه آزاد مراجعه کردم و اصل ماجرا را از زبان مسئولان آن جویا شدم متوجه شدم که چون این واحد عضو هیئت علمی تمام وقت ندارد ، دانشگاه آزاد نمی تواند در این دانشگاهها بصورت رسمی دانشجو جذب کند .
پیگیر موضوع بودیم که متوجه شدیم یکی از واحدهای دانشگاه آزاد در یکی از مناطق محروم بدون آن که نامی از آن در دفترچه ثبت نام آزمون دانشگاه آزاد برده شود ،بیش از چند برابر ظرفیت قانونی را در واحد خود پذیرفته است ، این در حالی است که سقف پذیرش در دوره کارشناسی ارشد در خود دفترچه دانشگاه آزاد 18 نفر در هر کد رشته اعلام شده است.اما جالب اینجاست که دانشگاه آزاد مسئله سقف دانشجو را در دانشگاه های بزرگ خود نیز رعایت کرده اما این مسئله را در دانشگاه هایی که امکانات نرم افزاری و سخت افزاری چندان مناسبی ندارند رعایت نمی کند.
سوال اینجاست که چرا نسبت به این اقدام دانشگاه آزاد بررسی و موشکافی نمی شود ، آیا این اقدام غیر کارشناسی دانشگاه آزاد ضربه مهلکی به آموزش کشور نیست؟ آیا این عمل باعث رواج مدرک گرایی در جامعه نیست؟ وقتی دانشگاه آزاد به صورت پنهانی اقدام به جذب دانشجو می کند ، این کار باعث معامله گری نمی شود؟ در ثانی وقتی اسمی از کد رشته ها در دفترچه دانشگاه آزاد برده نمی شود آیا این مهملی برای فرار از قانون و قانون گریزی نیست؟
عجله دانشگاه آزاد برای افزایش ظرفیت دوره ها و رشته های خود بدون رعایت استاندارهای آموزشی ، چیزی جز ضربه زدن به پیکره آموزش کشور و تشکیل جمعیتی مدرک به دست بی سواد که حالا دیگر به چند برابر شهریه و مدرک خود از جامعه توقع دارند ، نیست.البته که نقدهای وارد بر دانشگاه آزاد فقط به این موضوع معطوف نمی شود اما امید بود با اجرایی شدن اساسنامه دانشگاه آزاد این بخش آموزش عالی سروسامان پیدا کند که متاسفانه هنوز اتفاق قابل توجهی در این مورد نیفتاده است.