بولتن نیوز: طرح تفکیک جنسیتی دانشجویان که در سال گذشته برای اولین بار از وزارت علوم متولد شد، تاکنون پیچ و خم های زیادی را طی کرده اما تاکنون به مقصد خود نرسیده است.
در حالی که انتقادات زیادی از زمان مطرح شدن این طرح در وزارت علوم از سوی کارشناسان مطرح شد اما با این حال این طرح هفته گذشته بنا به دستور وزیر علوم قرار شد به مرحله اجرا در آید. اما در اقدامی بسیار عجیب رئیس جمهور با انتشار نامه ای خواستار توقف این طرح شد. این حرکت دولت که باعث واکنش تند مراجع قم علی الخصوص آیت الله مکارم شیرازی شد، تعجب همه کارشناسان را هم در پی داشت. رئیس جمهور هفته گذشته در نامه ای به وزیر علوم خواستار توقف فوری این طرح شد. در این نامه آمده است:
«شنيده شده است كه در برخي دانشگاه ها، رشته ها و كلاس هاي تك جنسيتي بدون لحاظ تبعات اعمال مي گردد. ضروري است فوري از اين اقدامات سطحي و غير عالمانه جلوگيري شود.»
به موازات انتشار این نامه، علی مطهری، نماینده مجلس تهران كه گویا هميشه منتظر موضوعي است تا آن را بهانه كرده و به دولت حمله كند پس از دستور توقف این طرح، در نامه ای سرگشاده به رئیس جمهور نوشت: «این که عدم اختلاط دختر و پسر در دانشگاه ها و غیر دانشگاه ها بر اختلاط اولویت دارد و تا آنجا که عسر و حرجی در کار نباشد باید محیطهای علمی ما محیط های جداگانه باشد مورد اتفاق فقهای عظام است، همچنان که حوزه های علمیه ما محیطهای مختلط نیستند و اگر تاسیس دانشگاهها هم از همان ابتدا به دست ما بود و به تقلید از غرب نبود دانشگاه ها نیز به صورت دانشگاههای دخترانه و پسرانه تاسیس می شدند. اکنون که این راه کج را از سال ۱۳۱۳ تا به امروز پیموده ایم بهترین راه ، تاسیس دانشگاههای دخترانه است، کاری که رژیم شاه نیز به آن توجه داشت و دانشگاه فرح آن روز و الزهرای امروز را تاسیس کرد و متاسفانه ما در طول سی و دو سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ دانشگاه معظم دخترانه ای تاسیس نکرده ایم، در حالی که امروز در آمریکا نیز دانشگاه دخترانه مورد استقبال قرار گرفته است.
بدیهی است امروز که دانشگاههای دخترانه به اندازه کافی نداریم باید در حد امکان از اختلاط جلوگیری کنیم و تلاشهایی که وزیر محترم علوم و همکارانشان انجام می دهند در مسیر اسلامی کردن دانشگاه ها از نظر ظاهر و محتواست، گرچه اینجانب به برخی از آنها گفتم سرانجام آقایان مشائی و احمدی نژاد تحمل نخواهند کرد و این طرح را نیز مانند قانون عفاف و حجاب معلق خواهند نمود و امروز این پیش بینی به حقیقت پیوست.»
از سویی دیگر، چند روز پيش حجتالاسلام علیرضا پناهیان استاد حوزه و دانشگاه نیز در این باره نظراتی ارائه داد و خواهان آن شد این طرح با کارشناسی و دقت بیشتری وارد چرخه عمل شود. وی گفت:
«دانشگاه برای اجرای طرح تفکیک جنسیتی آماده نیست. این طرح نباید به صورتی اجرا شود که افکار عمومی نسبت به آن واکنش نشان دهد.»
پناهیان با اشاره به اینکه باید بدانیم که اساساً نفع تفکیک جنسیتی در محیط علمی برای چیست، بیان کرد: «آیا هدف از این طرح، بهرهوری بیشتر دانشجویان و معطوف شدن انرژی آنان به کار علمی است، حال آنکه در محیطهای مختلط کار علمی بهطور قابلقبولی صورت میگیرد.»
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه تصریح کرد: «تفکیک جنسیتی به صورت مطلق ضرورتی ندارد و لزومی به اجرای فراگیر و عام آن نیست، ضمن اینکه میتوان با روشهای منطقی و در یک نظرسنجی علمی، غیرهیجانی و دقیق بعضی از کلاسها را به صورت تفکیک شده و با فرصتهای یکسان برگزار کرد.»
حجتالاسلام پناهیان در پایان ضمن تأکید بر اینکه اختلاط هرگز مساوی فساد نیست، بیان کرد: «در دانشگاه اصل بر تحصیل علم است، حال باید دید آیا این طرح به رشد علمی کمک میکند یا خیر و پس از آن در شرایط منطقی به اجرای محدود تفکیک جنسیتی در دانشگاهها اقدام کرد.»
این در حالی است که بسیاری از دانشگاهها با جدا کردن کلا سهای عمومی ، کتابخانه ، سلف ،اردو و... در حال اجرای این طرح هستند.
از دیگر سو، یک سوال بی جواب می ماند و آن اینکه وقتی رئیس جمهور که عالی ترین مقام اجرایی کشور است کاری را سطحی و غیر عالمانه می داند، چطور وزیر کابینه او، دستور به اجرای آن طرح را می دهد؟ اگر طرح درستی بود چطور جلوی اجرای آن گرفته شد؟ و اگر اشتباه بود چطور بدون هماهنگی در کابینه دولت این موضوع بیان شد؟ آیا تمام ابعاد این طرح مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته؟ آیا اساسا اجرای این طرح در شرایط کنونی کشور به نفع مصالح نظام خواهد بود؟
اصلا تاکنون در این مورد تحقیقات جامع و کامل انجام شده که با اجرای این طرح چه فواید یا مضراتی به کشور وارد می شود؟ آیا مراد از اسلامی کردن دانشگاه ها صرفا جدا کردن کلاس های جنس مذکر و مونث از هم است؟ و اینکه آیا با جدا کردن محیط این دو جنس از هم آیا بنا به گفته جناب پناهیان دیگر زمینه اختلاط دختر و پسر با هم در جامعه وجود ندارد؟