به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری رویترز، در این نشست که به رهبری احمد الجرباء، رئیس جدید ائتلاف مخالفان سوریه برگزار شد سفیران 15 کشور عضو شورای امنیت از جمله روسیه و نمایندگان سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه به عنوان حامیان مسلح کردن مخالفان سوری حضور داشتند.
در این نشست کشورهای غربی از هیات مخالفان سوریه خواستند تا نسبت به مذاکرات سیاسی که هدف آن حل و فصل بحران سوریه و پایان دادن به درگیرهای 28 ماه گذشته این کشور است گشاده رو باشند.
سفیر فرانسه در سازمان ملل نیز پیش از حضور در این نشست اعلام کرد که پیام شورای امنیت کاملا مشخص و ساده است و شورای امنیت معتقد است که راهکار نظامی در خصوص بحران سوریه موفق نخواهد بود.
ویتالی چورکین نماینده روسیه در سازمان ملل نیز اعلام کرد که مخالفان سوری در کل با شرکت در ژنو 2 موافق هستند اما شروطی برای این کار مطرح کردهاند.
وی پیش از برگزاری این نشست تاکید کرد که یکی از موضوعات اصلی این نشست مذکور کنفرانس ژنو 2 است.
این دیدار پس از آن بود که جان کری، وزیر خارجه آمریکا با اعضای ائتلاف مخالفان سوریه دیدار کرد که در این دیدار مخالفان سوریه از آمریکا خواستند برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه تلاش جدی کرده و مخالفان را مسلح کند.
احمد الجرباء در بیانیهای در این خصوص اعلام کرد: اوضاع سوریه ناامید کننده است و ما به شدت به اقدامات فوری آمریکا برای آغاز روند انتقال سیاسی نیاز داریم. رهبری آمریکا برای پایان این جنگ و حاکم کردن دموکراسی که بیشتر مردم سوریه خواهان آن هستند امری ضروری است.
رهبر مخالفان سوریه با اعلام اینکه آماده است در کنفرانس ژنو 2 شرکت کند خواستار تشکیل دولتی انتقالی با تمامی اختیارات لازم شد. وی تاکید کرد پس از دیدار با اعضای شورای امنیت راهی قطر خواهد شد تا حمایت اتحادیه عرب را نیز به دست آورد.
وی همچنین آمریکا را به عمل به تعهداتش دعوت کرده و گفت: ما از آمریکا میخواهیم تا با پایبندی به قولهایش به ما در حمایت از خودمان و شهروندان غیرنظامی کمک کند. چرا که ادامه محرومیت ما از حق قانونیمان در دفاع از خود خطر ادامه حضور نظام سوریه را بیشتر میکند.
وی خاطرنشان کرد: مخالفان سوریه برای تقویت و تحکیم نظام دموکراتیک که در آن همه گروههای سوری بدون در نظر گرفتن وابستگیهای دینی و قومیشان فعالیت کنند مصمم هستند.
جان کری نیز در میان جمعی از خبرنگاران اعلام کرد: نشست یک ساعتهاش با رهبر ائتلاف ملی مخالفان سوریه نتیجه بخش و مثبت بود.
وی افزود: مخالفان سوریه معتقدند کنفرانس ژنو 2 گامی بسیار مهم است و توافق کردند که ظرف دو هفته آینده شرایط و ضوابطی که به نظر آنها باعث موفقیت این کنفرانس میشود را مشخص کنند.
وزیر خارجه آمریکا با اعلام اینکه کشورش نسبت به امکان برگزاری کنفرانس ژنو 2 خوشبین است تاکید کرد: من احساس میکنم که ژنو 2 کنفرانسی مهم است و ما در برگزاری آن موفق خواهیم شد.
جان کری اعلام کرد که کمکهای آمریکا به مخالفان سوریه تنها در حد حرف نیست و آمریکا برای ارائه کمکهای خود به مخالفان مصمم است.
نماینده انگلیس در شورای امنیت نیز تاکید کرد که اسد در آینده سیاسی سوریه جایی نخواهد داشت و در دولت انتقالی هیچ نقشی ندارد.
این در حالی است که کمال اللبوانی، یکی از اعضای هیات سیاسی ائتلاف مخالفان سوریه از اظهارات جان کری در پی نشستش با الجرباء و اعلام اینکه ائتلاف با رفتن به ژنو 2 بدون هیچ شرطی موافق است، انتقاد کرده و اعلام کرد: این اظهارات کری به مثابه جنگی داخلی و طولانی مدت در سوریه است.
اللبوانی ادامه داد: ما میترسیم ژنو 2 دروازهای برای تجزیه سوریه و جنگی طولانی مدت تحت عنوان راهکار سیاسی باشد به همین دلیل است که تا زمان تحقق توازن نظامی در سوریه نمیپذیریم به ژنو برویم.
در مقابل دولت سوریه اعلام کرد که در خصوص شفافیت موضع و حسن نیت آمریکا برای برگزاری کنفرانس ژنو2 مردد است.
دولت سوریه همچنین اعلام کرد: تصمیم آمریکا برای مسلح کردن مخالفان سوریه در حقیقت حاکی از نقش این کشور در مشوش کردن و پیچیدهتر کردن بحران سوریه است.
جن پساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ضمن برطرف کردن برخی ابهامات درباره نشست جان کری با مخالفان سوریه و نیز اظهارات باراک اوباما، رئیس جمهوری این کشور درباره کمک به مخالفان سوری تاکید کرد که کری بدون شک همان طور که اوباما اعلام کرده بود برای حمایت از مخالفان سوریه و براندازی نظام بشار اسد، رئیس جمهوری این کشور تلاش میکند.
جن پساکی درباره وضعیت سوریه اعلام کرد: اوضاع در سوریه کاملا پیچیده است و اگر تنها یک راه حل وجود داشت ما دو سال قبل به آن میرسیدیم اما حتی یک راهکار ساده نیز وجود ندارد و هیچ چیز به این زودیها اتفاق نمیافتد.
وی ادامه داد: اوضاع سوریه موضوعی نیست که بتوان یک شبه درباره آن صحبت کرد. ما اقدامات فراوانی درقبال بحران سوریه انجام دادیم و به اتخاذ اقدامات بیشتر ادامه میدهیم. ما با کنگره و همپیمانانمان در خارج نیز مشورت میکنیم.
پساکی در پاسخ به این سوال که اوباما زمانی که با ارسال سلاح به مخالفان سوریه موافقت کرد پیچیدگی اوضاع را نمیدانسته گفت: این درست نیست. اوباما و جان کری و هر کس دیگری در وزارت خارجه آمریکا اوضاع سوریه را قدم به قدم و لحظه به لحظه دنبال میکنند و از پیچیدگی اوضاع به طور کامل اطلاع دارند.
از سوی دیگر یووال اشتاینز، وزیر سازمان اطلاعات و امور استراتژیک رژیم صهیونیستی اعلام کرد که سیاست اسرائیل بر اصل عدم مداخله در سوریه پایبند است.
وی افزود: اسرائیل با مسلح کردن مخالفان سوریه هیچ مخالفتی ندارد و تلآویو آمده است تا "امتیازات منطقهای خطرناکی" را برای تامین صلح در خاورمیانه ارائه دهد.
این مسئول اسرائیلی در مصاحبه با روزنامه انگلیسی اعلام کرد که اسرائیل موضوع مسلح کردن مخالفان سوریه را به عهده کشورهای غربی قرار داده تا خودشان در این باره تصمیم گیری کنند.