کد خبر: ۱۴۴۸۴
زمان انتشار: ۰۲:۲۵     ۳۱ خرداد ۱۳۹۰
پایگاه 598؛ مرکز اسناد انقلاب اسلامی در سالروز انفجار بمب در حرم مطهر رضوی، اقدام به انتشار جزئیات آن واقعه که در مجله حرم چاپ شده كرده است.
 
ساعت 14:26 روز دوشنبه 30 خرداد سال 1373 خورشيدي برابر با عاشواري 1415 هجري قمري و در حالي که رواق ها، صحن ها، بست ها و اطراف مرقد مطهر امام هشتم (ع) از جمعيت موج مي زند و مردم بر افروخته از عشق و ارادت به سالار شهيدان ابا عبدالله الحسين (ع)، غرق عزاداري و نوحه سرايي اند، صداي مهيب انفجار بمب، فضاي روضه منوره رضوي را پر مي کند و انفجار سهمگين همه جا را به لرزه در مي آورد.

لحظه اي بعد دود غليظ و بوي خون در فضاي حرم پخش مي گردد و انبوه متراکم جمعيتي را که مشغول مناجات و عبادت بوده و در فضايي از صميميت و اخلاص، رازهاي دل خود را با امام و پيشواي بر حقشان وا مي گويند درهم مي پيچد.

بمب در محلي واقع در قسمت بالای سر مبارک منفجر مي شود و همه چيز را در هم مي ريزد و زائران را وحشت زده و سراسيمه مي گرداند. بر اثر شدت انفجار که طبق نظر کارشناسان مربوطه مقدار آن معادل 10 پوند ماده منفجره تي. ان. تي بوده است، اعضاي بدن تعدادي از زائران همچون سر و دست و پا و انگشت جدا شده و به اطراف محل حتي پشت بام حرم و سقف ضريح مطهر پراکنده مي شود.

نه تنها سطح حرم و روضه منوره رضوي آغشته مي گردد، بلکه قطعات خرد شده پوست و گوشت زوار به همراه خون، سطح ديوارهاي حرم مطهر امام و داخل آن را پوشانده و به خون آغشته مي گرداند. بوي خون و سوختگي و دود، فضاي حريم رضوي را مالامال مي سازد. تعداد قابل توجهي از نسخ قرآن و مفاتيح، قطعه قطعه شده و خون آلود مي گردد و چلچراغ ها در محل حادثه خرد مي شوند.

خادمان امام رضا که روز عاشورا همگي در حرم مولاي خود امام رضا (ع) حضور دارند براي کمک به مردم و نجات مجروحان به داخل حرم مي شتابند و مردم را به بيرون حرم راهنمايي و مجروحان حادثه را به صحن آزادي و صحن انقلاب اسلامي منتقل مي کنند.

شرايط ويژه پس از انفجار، موجب گرديد تا درهاي صحن ها و حرم بسته شود، به نحوي که در ساعات اوليه، صرفاً مسئولان و خدام آستان قدس رضوي امکان ورود داشتند. حرم مطهر و رواق هاي اطراف صحن ها از مردم عادي خالي بود اما جمعيت انبوه پشت درهاي بسته بي تابانه بازگشايي حرم را لحظه شماري مي کردند.

با حضور قائم مقام توليت عظمي و ديگر مسئولان و خدام و کارگران آستانه مقدسه و به فاصله کمي پس از وقوع حادثه، کار آماده سازي رواق ها و صحن و سراي ثامن الائمه (ع) براي زيارت آرزومندان حضرتش آغاز گرديد.

طاقت فرساترين و سوزناکترين بخش کار، جمع آوري و پاک سازي حرم مطهر از قطعات ريز ريز شده گوشت، پوست و خون بدن هاي پاره پاره شده زواري بود که باقي مانده بدن هايشان در ظهر عاشوراي حسيني (ع) سطح بيشتر رواق ها همچون رواق دارالحفاظ، دارالسعاده و نيز گنبد الله ورديخان، گنبد حاتم خاني و ....  بخش وسيعي از ديوارها را پوشانيده بود.

اين کار سخت و جگرسوز و شستشوي حرم مطهر در طول همان شب و با زحمت بسيار انجام گرفت و صبح روز بعد حرم فرزند موسي بن جعفر (ع) آماده زيارت و طواف عاشقان دلسوخته و عزادار شد و بدين سان پناهگاه هميشگي مردم به روي آنان بازگشت.

در کمترين زمان، ساکنان و مجاوران مشهد مقدس از وقوع حادثه خبردار شده و هر آن کس که خبر فاجعه را مي شنيد، سراسيمه به سوي حرم مي شتافت. شور و التهاب و هيجان، شهر را فرا گرفته و همگان را مبهوت و متاْثر ساخته بود. همه از حادثه اي که هرگز وقوعش را در باور نمي آوردند، گفت و گو مي کردند و هر کس در آن لحظات سخت، مي انديشيد که چه کاري بايد و مي تواند انجام دهد.

پيکرهاي زخمي مجروحان و شهدا با وسايل نقليه شخصي و آمبولانس هايي که به دو صحن انقلاب اسلامي و آزادي وارد شده بودند، به بيمارستان هاي مشهد منتقل گرديد.

آنچه از کينه منافقان باقي ماند، سيصد تن مجروحان حادثه بودند که عده اي از آنان اعضايي از بدن خود به خصوص دست و پايشان را از دست داده بودند و 27 نفر شهيد که الي الابد مظلوميتشان گريبانگير دشمنان ولايت است.

در ميان مجروحان و شهدا از هر سن و از هر قشر و طبقه اي ديده مي شدند. پير، جوان، کودک، زن و مرد. در يک کلام، عاشورا در مشهد مقدس و در حوزه حريم منور رضوي، حقيقتاً به عاشورايي به يادماندني در تاريخ، پس از عاشوراي حسيني (ع) تبديل شده بود.

حادثه انفجار، به بناي حرم آسيب رسانيده بود. اما معجزه آسا آن که ميزان خسارت در حداقل ممکن بود. کاشي کاري ها و آيينه کاري دهاي بسيار ظريف و هنرمندانه 800 ساله حرم، تا حدودي لطمه ديده بود که به سرعت ترميم گرديد.

لحظات و حالات مردم در صبح روز بعد حقيقتاً براي تاريخ عبرت آميز بود و براي هربيننده اي ديدني. مرد و زن، پير و جوان، کوچک و بزرگ، همگي شيفته و شيدا، گريان و نالان و در عين حال خشمگين و غرنده به حرم وارد شدند، ضريح را در آغوش گرفتند و ضمن اظهار ارادت به آستان رفيع و مقدس امام همام علي بن موسي الرضا (ع)، خشم و نفرت آتشين خويش را نثار دشمنان خارجي و مزدوران داخلي دين و ملت انقلاب و کشور خويش ساختند.

در پيام مقام معظم رهبري به مناسبت هتک حريم مطهر حضرت رضا (ع) آمده است: «دشمنان منافق و معاند و سنگدل با اين کار نشان مي دهند که به هيچ يک از موازين انساني پايبند نيستند و دشمني آنان با ملت غيور و مؤمن هيچ حد و مرزي نمي شناسد.

منافقين کور دل و خائن نشان مي دهند که براي حريم مقدس اهل بيت عصمت و طهارت عليه السلام نيز، هيچگونه حرمتي قائل نيستند و زمان و مکاني به اين عظمت و قداست مانع و رادع خونخواري و ددمنشي و کينه سبعانه آنان نسبت به ملت ايران نيست. لعنت خدا و نفرين و نفرت بندگان خدا بر آن دست هاي جنايتکار و دل هاي سياه باد.

دشمنان ملت ايران با اينگونه کارها عجز و ناتواني خود را به اثبات مي رسانند و ثابت مي کنند که محکوم به زوال و نابودي اند.

وسيعلم الذين ظلموا اي منقلب ينقلبون.»
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها