خبرگزاری مهر: رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی جمهوری اسلامی از تولید سالانه حدود 700 تن هروئین در افغانستان خبر داد.
سردار حمید رضا حسین آبادی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: این میزان تولید، به ورود سالانه 13 هزار تن مواد پیش ساز بستگی داشته و ادامه این روند مشکلات جدی را برای کشورهای منطقه به وجود خواهد آورد.
وی اظهارداشت: این در حالی است که اگر از ورود پیش سازها به داخل افغانستان جلوگیری شود، تولید هروئین در افغانستان متوقف خواهد شد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی گفت: گسترش روز افزون مواد مخدر در دهه اخیر و پیامدهای زیانبار آن بر ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جوامع بشری، باعث بروز مشکلات عدیده و نابسامانی های عمده در سطح جهان شده است.
وی همچنین بخش اعظم معضل پیچیده قاچاق مواد مخدر و اعتیاد در منطقه غرب آسیا و جهان، ناشی از کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان اعلام کرد و افزود: تولید، قاچاق و ترانزیت مواد مخدر صنعتی و روند تغییر الگوی مصرف به مواد مخدر روانگردان و صنعتی و استفاده از فضای مجازی اینترنت به منظور ترویج مصرف، آموزش ساخت و تولید و ترانزیت این مواد و همچنین انجام اقدامات غیرقانونی به عنوان یک تهدید جدی در حال گسترش است.
قاچاق مواد مخدر در منطقه رو به رشد است
حسین آبادی با اشاره به اینکه متأسفانه قاچاق مواد مخدر در منطقه رو به رشد بوده و تولید مازاد بر مصرف جهانی، مشکلات و تبعات قاچاق را مضاعف ساخته است، تصریح کرد: علیرغم حضور آمریکا و انگلیس در افغانستان و تبلیغات گسترده در امر مبارزه با تولید و قاچاق مواد مخدر در این کشور، برابر ارزیابی های به عمل آمده و آمارهای موجود در سال 2010، تولید تریاک افغانستان بیش از سه هزار و 600 تن شده است.
وی در ادامه اقدامات هدفمند سال گذشته برخی از کشورهای آفریقایی باعث افزایش سه برابری قیمت تریاک در افغانستان دانست و اظهار داشت: افزایش قیمت تریاک باعث تشویق کشاورزان به کشت بیشتر تریاک در سال جاری شده است به طوری که بر اساس گزارشهای واصله اکثر استانهای عاری از کشت مانند فراه، هرات، نیمروز و ... اقدام به کشت تریاک کرده و برآوردهای غیر رسمی تولید سال جاری را بیش از هشت هزار تن تخمین زده اند.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی بیان داشت: سالانه حدود 700 تن هروئین در افغانستان تولید می شود که این میزان تولید به ورود سالانه 13 هزار تن مواد پیش ساز بستگی داشته و ادامه این روند مشکلات جدی را برای کشورهای منطقه به وجود خواهد آورد این در حالیکه اگر از ورود پیش سازها به داخل افغانستان جلوگیری شود، تولید هروئین در افغانستان متوقف خواهد شد.
وی گفت: اغلب محموله های مواد پیش ساز به صورت قانونی و در قالب بارهای ترانزیتی با اسامی جعلی از مبدأ کشورهای اروپایی و آسیایی، از مسیرهای شمالی، جنوبی و غربی به افغانستان ترانزیت می شود.
افغانستان به بزرگترین تولید کننده حشیش در جهان تبدیل شده است
حسین آبادی افزود: باندهای مافیای مواد مخدر به دنبال تولید بیشتر حشیش نیز هستند و به طوری که افغانستان به بزرگترین تولید کننده حشیش جهان نیز تبدیل شده است.
وی گفت: توجه ویژه کشورهای غربی در افغانستان به افزایش تولید و قاچاق این مواد خطرناک به صورت هدفمندی در حال انجام بوده و ورود هروئین فشرده جدید کراک به بازارهای منطقه از دیگر تهدیداتی است که از افغانستان به دیگر کشورهای منطقه رو به افزایش بوده و قاچاقچیان و مافیای مواد مخدر در منطقه از افغانستان تا بازارهای مصرف جهانی در اروپا به صورت انسجام یافته ای در حال فعالیت هستند.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی عنوان کرد: متأسفانه دستگاههای مبارزه کننده در کشورهای منطقه نیز از هماهنگی لازم برخوردار نبوده و به صورت جزیره ای عمل می کنند.
وی در ادامه جمهوری اسلامی ایران را پیشتاز مبارزه با مواد مخدر در عرصه جهانی اعلام و تصریح کرد: بیشترین کشفیات صورت گرفته در جهان، مربوط به ایران است، بطوری که در سال 2010 میزان 408 تن انواع مواد مخدر از سوی ایران کشف شده است.
حسین آبادی اعلام داشت: جمهوری اسلامی ایران در راه مبارزه با مواد مخدر، منابع مالی و نیروی انسانی قابل توجهی را سرمایه گذاری کرده است، تعهد ایران در مبارزه با تولید و قاچاق مواد مخدر، بهای سنگینی از جمله شهادت سه هزار و 700 نفر و مجروحیت 11 هزار نفر از نیروهای پلیس را در پی داشته است.
تجلیل از شهدای راه مبارزه با مواد مخدر دستور کار اجلاس های بین المللی و منطقه ای قرار گیرد
وی پیشنهاد کرد: تجلیل از شهدای راه مبارزه با مواد مخدر به عنوان یکی از موضوعات همیشگی و دستور کار اجلاس های بین المللی و منطقه ای مبارزه با مواد مخدر قرار گیرد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی یکی از اقدامات موثر منطقه ای و بین المللی، افتتاح مرکز تبادل اطلاعات منطقه ای (JPC) در تهران با حضور کشورهای ایران، پاکستان، افغانستان و اجرای عملیات های مشترک بین سه کشور بوده و که این اقدام نقطه عطفی در تاریخ مبارزه با مواد مخدر در منطقه محسوب می شود.
وی اعلام کرد: این همکاری ها و تبادل اطلاعات می تواند در این مرکز به کشورهای ساحلی دریای خزر نیز تسری یافته و از تجربیات آن در اقدامات اطلاعاتی بهره برداری کنند.
حسین آبادی قاچاق مواد مخدر را از موضوعات مهمی اعلام کرد که طی سالهای 2010 و 2011 از افغانستان در حجم بسیار بالایی به سمت جمهوری اسلامی ایران، پاکستان و کشورهای آسیای میانه روانه شده است.
وی بیان داشت: در سالهای اخیر حوزه دریای خزر و مسیر ترانزیت مواد مخدر و مواد پیش ساز و روانگردانها مورد توجه قاچاقچیان قرار گرفته است، در این زمینه و به منظور مقابله با قاچاق و ترانزیت مواد مخدر در منطقه دریای خزر، ارتقای سطح همکاری با کشورهای ساحلی دریای خزر و هماهنگی با مقامات پلیس کشورهای منطقه، به عنوان یک اقدام پیشگیرانه و موثر در دستور کار پلیس مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی تغییر در الگوی قاچاق مواد مخدر در منطقه نیز قابل توجه دانست و گفت: شبکه های قاچاق، ضمن استفاده از مسیرهای قدیمی، مسیرهای جدیدی را برای قاچاق مواد مخدر به کار گرفته اند و امروزه شبکه ها برای انتقال محموله های خود، از تجهیزات پیشرفته استفاده می کنند و به این جهت همکاری و تبادل اطلاعات بین کشورهای ساحل دریا خزر ضروری است.
70 درصد از کشفیات پلیس در سال 2011 مبتنی بر عملیات اطلاعاتی
وی افزود: با حرفه ای تر شدن و افزایش توانمندی پلیس جمهوری اسلامی ایران و استفاده از اطلاعات در انجام موفق عملیات ها، موجب شده است تا 70 درصد از کشفیات پلیس در سال 2011 مبتنی بر عملیات اطلاعاتی باشد.
حسین آبادی بیان داشت: مرزهای طولانی جمهوری اسلامی ایران با افغانستان و پاکستان، از شرایط ویژه ای برخوردار بوده و از مناطق کوهستانی و یا کویری صعب العبور تشکیل شده از اینرو کنترل کامل این ناحیه بسیار مشکل است.
وی پیشنهاد داد: با توجه به حجم رو به افزایش کمی و کیفی فعالیت های قاچاقچیان مواد مخدر و اقدامات تروریستی به عنوان یک معضل جهانی باید همکاری های اطلاعاتی به صورت نظام مند در بین کشورهای ساحل دریای خزر ایجاد شود.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا گفت: در حال حاضر آمریکا و متحدان غربی او در افغانستان به دنبال تروریسم هستند و کشت و تولید مواد مخدر را رها کرده اند، در حالیکه مواد مخدر یکی از منابع اصلی تروریسم در افغانستان شده است.
وی تروریسم و مواد مخدر در افغانستان، دو روی یک سکه دانست و افزود: اگر با هر یک از آنها به تنهایی مبارزه شود، به نتیجه نخواهیم رسید.
حسین آبادی یادآور شد: نکته مهمی که باید در خصوص کشور افغانستان به آن توجه کرد، این است که به هر میزان در کنترل، مهار و کاهش تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان به عنوان مرکز تولید، توفیق پیدا کنیم، به همان اندازه به اهداف خود نزدیکتر شده ایم.