به گزارش 598، فوربس طی گزارشی با اشاره به بیاعتنایی یک بانک ژاپنی به تحریمهای آمریکا علیه ایران و عدم واکنش واشنگتن در این زمینه نوشت: جایگاه آمریکا در اقتصاد جهانی تنزل یافته و این موضوع موجب افول هیمنه این کشور در عرصه بینالمللی شده است. پایگاه اینترنتی فوربس طی گزارشی نوشت: بخش عمدهای از نشانههای شوکآور تضعیف موضع آمریکا در جهان، این روزها در رسانههای جمعی پدیدار شده است.
ما هفته گذشته نمونه دیگری از افول قدرت آمریکا را شاهد بودیم، زمانی که فاش شد یک بانک ژاپنی تحریمهای آمریکا علیه ایران را به سخره گرفته است. این بانک که یکی از شعب بانک میتسوبیشی یوافجی است، ظاهرا 28 هزار تراکنش مالی به ارزش 100 میلیارد دلار از سوی ایران و سایر کشورهای تحت تحریم آمریکا انجام داده است. قبلا بروز چنین اتفاقی میتوانست به تیتر یک بسیاری از خبرگزاریها و مجلات معتبر جهان تبدیل شود اما این روزها اکثر رسانههای گروهی جهان از کنار این خبر تقریبا بیتوجه عبور میکنند. البته هنوز نمیتوان درباره تاثیرات تخلف این بانک ژاپنی اغراقآمیز سخن گفت. در حقیقت هر اقدامی که در بخش بانکی ژاپن اتفاق میافتد، ابتدا به اطلاع وزارت دارایی این کشور میرسد. همچنین وزارت دارایی ژاپن در همه بانکهای این کشور ماموران ویژهای دارد که به کار بانکها نظارت میکنند. برای ژاپنیها، وزارت دارایی این کشور ترسناکترین نهاد دولتی به شمار میرود. در واقع غیرقابل تصور است که وزارت دارایی ژاپن از تحولات مالی که در بانکهای این کشور رخ میدهد، آگاه نباشد.
به گزارش تسنیم این گزارش افزود: بانک میتسوبیشی یو اف جی تنها بانکی نیست که به دور زدن تحریمها علیه ایران متهم شده است. 2 بانک انگلیسی یعنی اچاسبیسی و استاندارد چارترد نیز توسط مقامات آمریکایی به عنوان ناقضان تحریمها معرفی شدهاند. با این حال، یک تفاوت مهم این است که نظارتهای دولت انگلیس بر فعالیتهای مالی در چند دهه اخیر چندان سختگیرانه نبوده است و شاید بتوان گفت سهلگیرانهترین نظارتها در بین کشورهای توسعه یافته بوده است. مطمئنا با وجود اینکه 2 بانک اچاسبیسی و استاندارد چارترد از مدتها پیش به دلیل موفقیتهای اسرارآمیزشان در آسیا مورد توجه بودهاند اما احتمالا این منطقی به نظر برسد که بانک مرکزی انگلیس هیچ اطلاعی از همکاری این بانکها با ایران نداشته است.
برای روشنتر شدن موضوع بد نیست نگاهی به پرونده توشیبا ماشین در سال 1987 بیندازیم. در آن زمان یکی از شعب شرکت توشیبای ژاپن از تحریمهای آمریکا در زمینه منع فروش قطعات ماشینآلات به شوروی سرپیچی کرد. در آن زمان افشای خبر نقض این تحریم برای چند هفته به تیتر یک بسیاری از روزنامهها تبدیل شد و روابط آمریکا و ژاپن را تیره کرد. کاملا روشن است وزارت خزانهداری آمریکا از مدتها پیش از فعالیتهای بانک ژاپنی در زمینه نقض تحریمهای ایران اطلاع داشته اما عملکرد چندان سختگیرانهای از خود نشان نداده است. مشکل اینجاست که وزارت خزانهداری منبع اصلی همه تعارض منافع موجود است، زیرا این وزارتخانه به خریدهای اوراق قرضه آمریکا توسط ژاپنیها وابسته است تا بتواند حدود یک سوم کسری بودجه هنگفت فعلی دولت آمریکا را از این طریق جبران کند. این خرید اوراق قرضه با صلاحدید وزارت دارایی ژاپن انجام میگیرد.
بانک میتسوبیشی یو اف جی از قدرت زیادی در سیستم مالی آمریکا برخوردار است، جایی که مالکیت یونیون بانک را در اختیار دارد که یکی از بزرگترین بانکهای کالیفرنیاست و بیش از یک پنجم سهام بانک مورگان استنلی نیز در اختیار این بانک ژاپنی است.
این پایگاه خبری در پایان نوشت: در حقیقت در حال حاضر جایگاه آمریکا در اقتصاد جهانی تنزل یافته و این موضوع موجب افول هیمنه این کشور در عرصه بینالمللی شده است. سوال اساسی این است که آیا مقامات آمریکایی قادر هستند اقدام قابل توجهی علیه مهرههای کلیدی بانک میتسوبیشی یوافجی که در دور زدن تحریمها نقش اساسی داشتهاند، انجام دهند؟ امیدواریم مقامات آمریکایی تا یک هفته آینده به این پرسش جواب دهند اما زیاد هم امیدوار نباشید. طی چند وقت گذشته گزارشهای مختلفی راجع به دور زدن تحریمها توسط شرکتهای اقتصادی بزرگ دنیا منتشر شده و دور زدن تحریمها توسط برخی شرکتهای بزرگ آمریکایی نیز باعث بالا گرفتن دعواها در میان سناتورهای آمریکایی در کنگره شد. در زمان انتخاب وزیر خارجه آمریکا و حتی در زمان تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده، رسانهها از سهم زیاد برخی وزرا و مشاوران اوباما در شرکتهایی پرده برداشتند که سرمایهگذاریهای عظیمی در ایران انجام داده بودند.
منبع: وطن امروز