به گزارش 598 به نقل از خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، در برنامه «پایش» که شب گذشته (دوشنبه 30 اردیبهشت ماه) با اجرای مرتضی حیدری از شبکه اول سیما پخش شد، حجتالاسلام محسن قرائتی رئیس ستاد اقامه نماز به بیان ملاکهای رییسجمهور اصلح و اخلاق انتخاباتی از منظر قرآن کریم پرداخت که مشروح آن توسط خبرگزاری فارس مکتوب شده است.
* شما چرا کاندیدا نشدید؟
- از من بر نمیآید، بنده سیاسی نیستم.
* تا حالا هیچ جا کاندیدا نشدید، مجلس، شورای شهر، ریاست جمهوری؟
- نه
* فکر نمیکردید اگر در انتخابات ریاست جمهوری شرکت میکردید رای میآوردید؟
- ریاست جمهوری از من بر نمیآید، باید توجه داشت که معلمی قرآن کم نیست.
خط قرمزهای قرآنی
* خیلی میشنویم که در جامعه در رابطه با خط قرمزها صحبت میشود، عدهای معتقد هستند اساساً چیزی به عنوان خط قرمز ندارد، این را ساخته و پرداخته یک شرایط خاص سیاسی میدانند، آیا اساساً در قرآن خط قرمزی بیان شده است؟
- قرآن پر از خط قرمز است، «لا تقولوا» یعنی حق ندارید هر حرفی را بزنید، «لا تأکلوا» حق ندارید گوشت خوک بخورید، «لا یقتل»، «لاتجسسوا» و «لا تتخذوا الیهود والنصارى أولیاء...» حق ندارید بیگانگان را ولی خدا قرار دهید، تمام نواهی قرآن خط قرمز است.
* اکنون در تبلیغات ریاست جمهوری به نظر شما خط قرمزها کجاست؟
- برخی خط قرمزها سلیقهای است، مثلاً اینکه میگویند: به آن کسی که من دوستش دارم، شما جسارت نکنید! حالا شما دوستش دارید، به من چه ارتباطی دارد؟! حالا یک کسی نظر شما بود، باید مصونیت داشته باشد!؟
در زمان پیامبر(ص) یک زنی سرقت کرده بود، پیش پیامبر(ص) آمدند و گفتند: یا رسول الله این فرد خیلی شخصیت مهمی است از خاندان فلانی است، گفتند: باشد، اگر فرضاً دخترم زهرا هم دزدی کند، دستش را قطع میکنم! خدا در قرآن به پیامبر(ص) میگوید: ببین تو پیغمبری، عزیز منی، اما اگر مشرک شوی، نابود میشوی.
یک جای دیگر میگوید: اگر جملهای به قرآن از سوی خودت نسبت دهی، رگ گردنت را قطع میکنم، در یک آیه دیگر خدا به پیغمبر(ص) میگوید: اگر علی بن ابیطالب را در غدیر خم معرفی نکنی، کل 23 سال نبوت تو نابود است، خداوند به پیامبر بکن و نکن میگوید، بنابراین خط قرمز و باید و نبایدها داریم.
تهمت و افترا به کاندیدهای دیگر حرام است
* آیا کاندیداها حق دارند به طرف مقابل افترا بزنند یا ایرادش را بگویند یا اینکه درباره خودشان صحبت کنند؟
- یک وقت به یک جوانی گفتم حلقه طلا برای مرد حرام است، نمازش با آن باطل است، گفت: نامزدی است، گفتم فکر کردی با نامزدی حرام خدا حلال شد؟!
تهمت حرام است، حالا کاندیدا برای خودش سند جمع کند، عکس مخفی جمع کند، نه این درست نیست، اگر از من و شما جرمی سراغ دارند، قوه قضاییه بروند و بگویند این سند من است.
* اگر هواداران کاندیدایی احساس کنند به خاطر حفظ مصالح و تشخیصی که میدهند به این افراد اتهاماتی را وارد کنند و حرکتی کنند که به هر قیمتی او را حذف کنند، آیا این بهترین گزینه است؟
- این سؤالهای شما یک بعدش فقهی یا سیاسی است، فقهی و سیاسی خیلی رشته من نیست، قرآنیاش را بپرسید، مثلاً شما بگویید قرآن راجع این موضوع چه چیزی گفته است، من کمی با قرآن آشنا هستم، با فقه و سیاست کمتر نشستم، اما داخل آن نیستم، این کارها کلاً حرام است!
* چه تهمت بزنیم، غیبت بزنیم، حتی اگر فکر کنیم که این شخص بهتر است؟
- فکر ما حجت نیست، حجت نیست؛ یعنی ارزش قانونی ندارد ممکن است، یعنی اگر فکری را اختیار کردم، این برای شما الزامآور نیست، دلیلی ندارد که شما گوش دهید، اسلام به قدری به ما آزادی داده است که حتی اگر یک نفر عادلی تشخیص دادی و پشت آن نماز خواندی، در رکعت دوم خواستی جدا شوی حق داری فرادی بخوانی، یعنی در نماز که عمود دین است به ما آزادی دادند که آقا را رها کنیم و برای خودمان نماز بخوانیم، وقتی آزادی در نماز است دیگر که بقیهاش معلوم است.
در همه کشورها یک نفر حرف آخر را میزند
*این شئونی که برای ولایت فقیه قائل هستیم آیا منحصر به شیعه است یا اهل سنت هم قبول دارند؟
- این مسئله را یک خرده پیچش دادند، اصلاً ولایت فقیه یعنی اینکه در کشور یک کسی حرف آخر را بزند، آمریکا هم این را دارد، خود بوش هم وقتی در انتخابات رد شد و رأی کم آورد، قوه قضاییه قضاوت کرد.
ولایت فقیه یعنی در مملکت چه کسی حرف آخر را میزند، این را آمریکا و اروپا هم میگوید، همه کشورهای کره زمین یک نظر را دارند که حرف آخر را میزند، منتها در کشور ما کسی که حرف آخر را میزند باید مجتهد عادل باشد، همه دنیا این را دارند منتها اسمش را ولایت فقیه نمیگویند.
اصلاً ولایت فقیه برای اسلام نیست، در زمان قبل از اسلام هم بوده است، در سوره مائده میفرماید: «إنّا اَنْزَلْنَا التَّوراهَ فیها هُدیً وَ نُورٌ یَحْکُمُ بِهَا النَبیُّونَ الَّذینَ اَسْلَمُوا لِلَّذینَ هادُوا وَ الرَّبّانیُّونَ» ما تورات را فرستادیم که هدایت و هم نور است تا نبییون طبق تورات حکومت میکنند، بعد از انبیا چه کسی؟ علما طبق تورات حکومت یا قضاوت میکنند؛ یعنی حکومت علمای دینی بر اساس کتاب الهی.
یک وقتی کسی پیش من آمد و گفت: ولایت مطلقه یعنی چه؟ گفتم: وحشت نکن، دکتر وقتی قرص داد باید همه را بخوری، یکی در میان قرص و کپسول بخوری، خوب نمیشوی.
* قرآن برای ولایت فقیه عصمت قائل است؟
- نه، ولایت فقیه معنایش عصمت نیست، حجت است، من یک سؤال میکنم، دکترها معصوم هستند؟
ـ خیر!
ولی حرف دکتر برای ما حجت است، حتی اگر دکترها حتی خودشان هم میدانند گاهی ممکن است اشتباه کنند، منتها حرف دکتر برای بیمار حجت است. حتی اگر قرص اشتباه داد و من آن را خوردم و مردم، نمیگویند قرائتی خودکشی کرد، من در روز قیامت رو سفیدم.
نه مراجع معصوم نیستند، امام فرمود: کسی که علما را رد کند، ما را رد کرده است، فقیه عادل حرفشان حجت است و در مقابل اینها ایستادن صلاح نیست. یعنی فقیه عادلی فتوا دهد، کسی بگوید من قبول ندارم، انگار امام صادق(ع) را قبول ندارد، کسی که امام صادق(ع) را رد کند، انگار خدا را رد کرده است.
بنابراین ما نمیگوییم که ولی فقیه معصوم هست، منتها میگوییم حرفشان حجت است، شبیه اینکه نمیگوییم پزشکان معصوم هستند، جالب است که خود مراجع که مریض میشوند، پهلوی همین دکترها میروند، یعنی مرجع از دکترها تقلید میکنند، هر چیزی که دکتر بگوید، چشم میگوید، مرجع تقلید 80 سال درس خوانده است، به یکی دیگر میگوید چشم! دکتر هم به مرجع تقلید در دین میگوید چشم، چقدر ما ندید بدید هستیم! (خنده)
ماجرای احساس تکلیف برخی افراد
* چرا شما احساس تکلیف نکردید؟
ـ آنهایی که احساس تکلیف میکنند، خیلی از آنها خیال میکنند! خیال میکنند چون یک جا موفق بودند، فکر میکنند همه جا موفق هستند، نه آدمهایی هستند که کت و شلوار میدوزند، قبا را خراب میکنند، قبا میدوزند، کت و شلوار را خراب میکنند، برج میسازند نمیتوانند گنبد بسازند، گنبد میسازند نمیتوانند برج بسازند، اینکه انسان مثلاً در 2 شاخه موفق بوده است، معنایش این نیست.
اداره کشور یعنی همه مسایل کشور، با بعضیها در برخی دورهها صحبت کردم که شما تعریف کن، میگفت من کجا کار کردم و در فلان جا موفق بودم، گفتم ریاست جمهوری غیر از آن است! یک کسی گوشش درد میکرد، شخصی گفت: گوش را بکن! گفت: چرا؟ گفت: دندانم درد میکرد، کندم! گفت: دندان غیر از گوش است، آقای قرائتی در تخته سیاه بلبل زبانی میکند، اما در روضهخوانی کم میآورد، خب نمیتوانم بخوانم، البته گاهی میخوانم.
* در طول دوران تبلیغتان روضه نخواندید؟
-چرا گاهی ممکن است بحثی کنم که خودم گریهام بگیرد و دیگران از گریه من گریه کنند، خدا رحمت کند امام را، خوب جایی مرا قرار داد، گفت: برو رئیس بیسوادها در نهضت سوادآموزی باش و بعد هم گفت رئیس بینمازها باش! خب در این دو جا کفایت میکند، دیگر!
یک کسی گفت: چی کار کنم وسط نماز، حواسم جمع باشد، گفتم یک دکتر خواستی بروی با هم برویم، من هم وسط نماز حواسم پرت میشود!
* آیا تخریب رقبا شخصاً حرام است؟
- حرام است، بله معلوم است. ممکن است مسلمانی در ایران باشد و نداند که تخریب یک مؤمن حرام است؟!
نظر امام و رهبری درباره شیوه تبلیغ کاندیدا
* حاج آقا این ذهنیت خیلی جدی است، یک عده از افرادی که اصلاً فکر نمیکنند کاری که میکنند خیلی حرام است، اما چون کاندیدایی که روی آن کار میکنند و اعتقاد دارند این آدم بهترین فردی است که میتواند کشور را اداره کند، به هر قیمتی شده طرف مقابل را نابود میکنند تا به وظیفه شرعی خود عمل کنند؟!
- نه، درست نیست، نه نظر امام این است، نه نظر مقام معظم رهبری، نه در قرآن چنین چیزی داریم، اینها تعصبات جاهلی است، اینکه من چون اینها را دوست دارم، همه آنها را بگویند، این درست نیست.
* چرا وقتی بزرگان اشتباه میکند کسی کاری به کار آنها ندارد، ولی وقتی به افراد ضعیف میرسد آنها به صلابه میکشند و اذیت میکنند؟
- توجه کنیم که حکومت عدل علی(ع) را نمیتوانیم پیاده کنیم، خود حضرت امیر فرمود: نگاه به من نکنید، شما نمیتوانید!
یک جاهایی که مثلاً افراد ضعیف گرفتار میشوند، افراد قوی در میروند، گاهی هم آدمهای خیلی قوی گیر میکنند، بعضی از ضعیفها مانند قاچاقچیها پولدار میشوند و فرار میکنند، به هر حال فرار از قانون برای هر دو هست. هم طبقه ضعیف و هم طبقه قوی.
معیارهای قرآنی برای انتخاب اصلح
* قرآن در زمینه ملاکها و معیارهای انتخاب اصلح چه میگوید؟
- باید دید «اصلح» یعنی چه؟ من به یک فردی که رئیس دفتر یک کسی بود، گفتم شما دکتر هستی و رئیس دفتر فلانی هستی، میگویند ایشان هم خوب است و هم بد است، بگو چگونه فردی است؟ گفت: نمازش ترک نمیشود، زیارت عاشورا میخواند، گفتم این دلیل نمیشود، خیلی آدمها در این وقت شب روی تخت بیماریشان زیارت عاشورا میخوانند، یا افرادی هستند که پای آنها در گچ است و نماز شب میخواند، این دلیل نمیشود.
«اَنَّ الْاَرْضَ یَرِثُها عِبادِىَ الصّالِحُونَ»، صلاحیت اداره کشور یک معیار دیگری میخواهد، اینکه در جمکران چه دیده است، خواب دیده است و استخاره کرده است، این نیست! صلاحیت کلان کشور باید حساب شده باشد، مثلاً در استخر شنا کرده، در دریاچه شنا کرده است، در آنجا خوب بوده و بعد برای شنا به اقیانوس اطلس رفته است.
مسیری که ابراهیم(ع) از عبداللهی تا خلیلاللهی پیمود
خداوند درباره حضرت ابراهیم(ع) میگوید، اول ابراهیم عبدالله شد، یعنی بنده خدا، بعد از عبداللهی، نبی الله شد، بعد که از نبی اللهی امتحانش خوب در آمد، رسولالله شد، هنگامی که از رسولالله ترقی کرد، خلیلالله شد و در آخر خداوند گفت: رهبر همیشگی کره زمین «إِنىِّ جَاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِمَامًا»؛ یعنی حضرت ابراهیم(ع) هم مرحله به مرحله پیش رفت.
گاهی پستها معمولی بوده یا طرف مدیر کل یک اداره بود، یک مرتبه خودش را کاندیدا میکند، در بازار عقلا این کار را نمیکنند، در بازار اول یک میلیون نسیه میدهند، دفعه دوم 2 میلیون بعد 3 میلیون، دفعه اول در بازار کسی که صابون میفروشد، نمیآیند یک دفعه به او چک 100 میلیاردی بدهند، صابونفروش که نمیتواند معامله میلیاردی کند، با چه سابقهای!
بعضیها مادر و صاحب انقلاب هستند، بعضیها هم مستأجرهای انقلاب هستند، صاحبان انقلاب؛ امام، مراجع، شهدا جانبازان و اسرا هستند، باید دید آنهایی که صاحب انقلاب هستند، نظرشان چیست، بعضیها بعد از اینکه انقلاب شد، آمدند و یک پستی گرفتند، به هر حال یک افرادی در یک اداره خوب کار کرده است، مثلا دوچرخه سواری کرده، حالا میگویند خلبان شو!
ما بعضی موقع کارهایمان با قرآن جور در نمیآید، «و اذ ابتلی ابراهیم ربه بکلمات»، خداوند، ابراهیم(ع) را به چند حادثه تلخ آزمایش کرد، مالت را بده، جانت را بده، در آتش میاندازند، سر بچهات را ببر، به چند حادثه تلخ امتحانش کرد، وقتی از همه گردنهها رد شد و بعد گفت: «إِنىِّ جَاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِمَامًا»، عبدالله شدن گردویی نیست که با هر سنگی بشکنیم، باید دید گردو با آن سنگ تناسب دارد یا ندارد. متأسفانه از خواب بیدار میشویم و اعلام کاندیداتوری میکنیم.
رفتارهای انتخاباتی حجتالاسلام قرائتی در خانواده
* آقای قرائتی در ۲۴ خرداد رأی میدهید، چگونه تشخیص میدهید اصلح چه کسی است؟
- در زمین دنبال فرشته نگردید، رئیس جمهور بیعیب نداریم، تمام شد و رفت، منتها باید دید که عیب کدامها کمتر است.
* همین موضوع را چگونه بفهمیم؟
-بالاخره سوابق را ببینیم، 88 را ببینیم و قبل و بعدش را ببینیم، چه کسانی با او هستند، ظاهراً حدیث داریم وقتی جنازهای را میبرند، از کجا بفهمیم بهشتی است یا جهنمی؟ گفت: بروید ببینید چه کسانی دنبال تشییع جنازه او هستند، یک وقت یک کسانی دور فرد میآیند که آنها خوش سابقه نیستند، عملشان چیز دیگری بوده است، باید دید چه کسانی با او هستند و به هر حال خروجی آنها چیست.
* شما با اعضای خانواده راجع به این موضوع بحث میکنید یا هر کسی که شما انتخاب کردید بقیه به آن رأی میدهند.
- نه خیر، هر کدام هر کسی را صلاح بداند، خانم هیچ وقت، حتی دختر و دامادها هم خودشان تصمیم میگیرند.
بهترین رئیس جمهور قرآنی
* تا حالا شده که شما بگویید به شخص خاصی رأی دهند؟
- نه
*پس دیکته نمیکنید؟
- خیر.
* رئیس جمهور خوب چه کسی است؟
- قرآن میگوید رئیس جمهور خوب ذوالقرنین است، «إِنَّا مَکَّنَّا لَهُ فِی الْأَرْضِ وَآتَیْنَاهُ مِن کُلِّ شَیْءٍ سَبَبًا».
*راست است که ذوالقرنین کورش است؟
-حالا، این واژه مهم نیست حالا کورش است یا اسکندر، چه فایدهای دارد؟ قرآن میگوید ذوالقرنین چه کرد نه اینکه که بود. ذوالقرنین اسکندر باشد چه خاکی بر سرم کنم، کورش باشد چه کارش کنم؟! مثلا تحقیق کنیم بوعلی سینا چند کیلو است؟ اینها مهم نیست.
مهم این است که قرآن میگوید: ذوالقرنین حکومت تشکیل داد: « فَأَتْبَعَ سَبَباً، حَتَّى إِذَا بَلَغَ مَغْرِبَ الشَّمْسِ وَجَدَهَا تَغْرُبُ فِی عَیْنٍ حَمِئَةٍ ...»، به مشرق و مغرب رفت، افراد ضعیف را نجات داد، سد ساخت، امنیت را برای آنها برقرار کرد، قرآن تعریف ذوالقرنین را با امنیت میداند، ما انسانهایی در قرآن داریم که حکومت داشتند و عادل بودند، این حکومت قرآنی این است، به معیشت مردم برسند و هم به دین مردم برسند.
*رئیس جمهور برای دین مردم چه کار کند؟
- الان 34 سال از انقلاب میگذرد، صدها منطقه چند هزار نفری داریم که مسجد ندارد، معلوم میشود که به دین مردم نرسیدهاند، تعارف هم نداریم، الان سوء استفاده کنم و یک چیزی بگویم!
تقریباً در 34 سال زندگیام دیدهام و کسی هم گوش نمیکند، من اگر هم 34 سال دیگر زنده باشیم، این را خواهم گفت، اشکالی دارد که دولت ما یک برنامهریزی کند و نانواییها شب پخت کنند، چه اشکالی دارد شبها نانواییها پخت کنند و شبها مردم نان بگیرند، حالا در افطار نان تازه نخور، اینکه نان تازه تو به قیمت این باشد که دهها نانوا روزه بخورند، البته بعضی از نانواها با شکنجه روزه میگیرند، ظلم است به خاطر نان تازه، دهها هزار نانوا روزه بخورند، یعنی واقعاً دولت در این 34سال نتوانست یک برنامهریزی کند که شبها نان بپزند که نانواییها روزهای ماه رمضان تعطیل باشند.
آیا نمیشود ازدواج را آسان کنیم و قیدوبندهای ازدواج را نداشته باشیم؟ هیچ جای دنیا چنین رسمهایی ندارند که مردم را فلج میکنند، باید به دین رسید، به دنیا رسید ازدواج را آسان کرد، مسئولان نترسند، ما داشتیم فردی که استاندار بود، گفت: تو را به حضرت عباس(ع) هر کاری که میکنی فلانی را به اجلاس نماز دعوت نکن! گفتم: کارهای زیادی برای نماز کرده. گفت: اگر بیاید من را برکنارم میکنند! وزیر میگوید، در مجلس حرف بزنم رئیس جمهور بر کنارم میکند، این نشد! این عین دیکتاتوری است، باید رئیس جمهور کسی باشد که مردم از او نترسند.
رئیس جمهور باید انتقادپذیر باشد، پرتلاش باشد، جناحی عمل نکند، زحمات دیگران را نادیده نگیرد.
لابد حرم حضرت معصومه(س) رفتید، هنگامی که میخواهید به حضرت معصومه(س) سلام کنید، اول میگویید، السلام علی آدم ...، نوح، ابراهیم، عیسی، پیامبر اکرم و در آخر میگویید السلام علیک یا بنت رسول الله؛ یعنی هنگامی که سلام به حضرت معصومه میگویید، احترام به بزرگترها یادتان نمیرود، بعضیها فکر میکنند ناجی و نجات دهنده هست و قبلیها همه را خراب کردند، خدمات دیگران را راحت فراموش نکنید، خدا میگوید به پیامبر(ص) که یاد ابراهیم را زنده نگهدار، بعضیها ممکن است خدمات دیگران را نادیده بگیرند و بیارزش کنند و نخ خودشان را طناب کنند و طناب دیگران را نخ کنند. اینها بیانصافی است، بالاخره سعه صدر داشته باشد.
آیا میشود روزگاری در مملکت ما که دکتر به مریض بگوید من مریضی شما را تشخیص ندادم، رئیس جمهور هم بگوید فلانی از من بهتر است؟ این عین اخلاق است! یک بار یک مسئول هم بگوید او از من بهتر است، خدا رحمت کند آیتالله سعیدی را، ایشان روی منبر بود که آیتالله خزعلی وارد شد، آیتالله سعیدی گفت: «مردم به جدم سواد ایشان از من بیشتر است.» و از منبر پایین آمد! این برخورد آقای سعیدی صد سال در ذهنها میماند.
حاشیههای برنامه پایش با حضور حجتالاسلام قرائتی
به گزارش فارس، این برنامه دارای حاشیههای جالبی بود که برخی در ادامه میآید:
- در ابتدای برنامه پایش به معرفی فعالیتهای ۶۸ ساله حجتالاسلام قرائتی اختصاص داشت که با واکنش ایشان روبرو شد، چنانکه حجتالاسلام قرائتی خطاب به حیدری گفت: عوض رئیسجمهور امشب من معرفی شدم.
-هنگامی که حیدری نظر حجتالاسلام قرائتی را پیرامون سؤال برنامه جویا شد که در پاسخ به سؤال «به نظر شما کدام ویژگی باید در رئیس جمهور آینده برجستهتر باشد: 1 - با برنامه 2 - با تجربه 3 - پرکار 4 – متخصص» کدام گزینه را انتخاب میکنید، حجتالاسلام قرائتی گفت که تا انتهای برنامه وقت است که در نهایت هم 4 گزینه مطرح شده را بهترین پاسخ دانست.
- حجتالاسلام قرائتی که به سؤالهای بینندگان نیز جواب دادند که در پاسخ به سؤالی که پرسیده بود در اصفهان کارخانه دارید، گفت: من چند سال است که گفتم، باز هم میگویم: من در کره زمین با کسی شریک نیستم و هیچ کجا و در هیچ بنگاهی، مؤسسه، کارخانه، گاوداری، مرغداری، وزارت با احدی شریک نیستیم و الان پشت تلویزیون میگویم تمام سرمایههایی که من در آن شریک هستم، همه آن را به مردم بخشیدم، میگویند اگر دهان همه مردم را بدوزید، نخهای دنیا کم میآید!(با خنده)
-هنگامی که مجری برنامه گفت که پیامکهای مردمی را برای شما بخوانیم و پاسخ دهید، حجتالاسلام قرائتی گفت: من فکر میکنم مردم خواب باشند، الان بیماران، زندانیان و زایشگاهها بیدار هستند اگرنه مردم عادی الان خواب هستند!
-حجتالاسلام قرائتی که بارها در برنامه اعلام کرد که خسته هست و زمان برنامه خیلی طولانی است، در خلال سؤالهای دو مجری برنامه بارها تذکر داد که من قرار است راجع به انتخابات در قرآن صحبت کنم.
-هنگامی که در پایان برنامه مجری گفت: مردم سؤال شخصی از شما داشتند و شما هم گفتید خسته هستید مطرح نمیکنم، حجتالاسلام قرائتی گفت: منظور از سؤال شخصی چیست! مثلا چند تا زن دارم؟ من یک زن بیشتر ندارم و سه تا دختر هم دارم.