به گزارش 598، به نقل از خبرگزاری فارس، «وندی شرمن» معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا و نماینده این کشور در گروه 1+5 در بیانیهای مکتوب که در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنای آمریکا با عنوان «سیاست آمریکا در قبال ایران» قرائت شد، به ارایه توضیحات به سناتورهای آمریکایی درباره راهبردهای چندمحوری واشنگتن در مقابل ایران و به گفته وی در مقابله با چالشهایی که ایران برای آمریکا به همراه دارد، پرداخته است.
در بحث مربوط به برنامه هستهای ایران، وندی شرمن با تکرار ادعای آمریکا مبنی بر تسلیحاتی بودن این برنامه، تلاش میکند ایران هستهای را تهدیدی برای منطقه، جهان و آینده نظام منع گسترش هستهای جلوه دهد.
وی سیاست آمریکا درباره این موضوع را روشن خوانده و تصریح میکند که آمریکا مصمم است تا مانع از دستیابی ایران به توان هستهای شده و به گفته باراک اوباما، رئیس جمهوری این کشور، واشنگتن بدون شک از همه عناصر قدرت خود برای نیل به این مقصود استفاده میکند.
فرصت زمانی برای تغییر در رویهها باقی است
شرمن بدون اشاره به همکاریهای ایران با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تأکید آژانس بر عدم انحراف ایران به سمت تولید تسلیحات هستهای، دلیل شک غرب نسبت به برنامه هستهای ایران را پنهان کاری ایران به عنوان یکی از اعضای پیمان منع گسترش هستهای در برنامه خود عنوان میکند.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا با استناد به گفتههای باراک اوباما گفت: هنوز زمان برای تغییر رویه وجود دارد اما این زمان، ابدی نیست. میخواهم این نکته را روشن کنم که آمریکا به دنبال تغییر نظام ایران نیست بلکه تغییر رفتار آن مد نظر آمریکا است.
آمریکا به سیاست دو سویه چماق و هویج در قبال ایران ادامه میدهد
شرمن با اشاره به سیاست دیرین تشویق و تنبیه در قبال ایران، تحریمهای کنونی بر اقتصاد و نفت و نظام مالی ایران را جامع ترین تحریمهایی دانسته که تاکنون علیه ایران اعمال شده ضمن این که آمریکا هنوز هم در حال افزودن بر لیست تحریم افراد و سازمانهایی است که در دور زدن تحریمها به ایران کمک میکنند.
وی مدعی میشود که تحریمهای اعمالی بر ایران تاکنون اثرگذار بوده و دلیل اثر آن همراهی دیگر کشورها در افزایش اقدامات تحریمی از جمله تحریمهای اتحادیه اروپا بوده است.
وی تأکید کرد: ما به همکاری نزدیک با شرکای بینالمللی خود ادامه میدهیم تا اجرای تحریمهای کنونی ادامه یافته و آنها را ترغیب به اتخاذ تدابیر تندتر علیه ایران کنیم. همراهی ما با هم در ادامه مسیر اهمیت حیاتی دارد و نباید گامی در جهت عقب برداریم چرا که این کار این پیغام را به ایران میرساند که میان ما اختلاف است و تهران میتواند از این امر به نفع خود بهره ببرد.
پاسخ ایران در نشست آلماتی 2 برای آمریکا ناامیدکننده بود
شرمن در ادامه این جلسه استماع عنوان میکند که آمریکا در کنار فشار بر نظام ایران تلاشهای خود را برای پیگیری راهکار دیپلماتیک برای مسئله هستهای ایران ادامه میدهد و برای اثبات این ادعای خود عنوان میکند که همکاری واشنگتن در قالب گروه 1+5 برای یافتن راهکار مذاکرهای برای مسئله هستهای ایران در راستای این سیاست بوده است.
وی بدون اذعان به مخالفت روسیه و چین با سیاستهای تند اعضای غربی گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان) با طرح این ادعا که این گروه در سیاستهای خود متحده هستند و آمریکا همکاری نزدیکی با چینیها و روسها داشته است، تلاش میکند اینطور مطرح کند که این گروه 1+5 است که در نشست آلماتی 1 در 26 فوریه 2013 پیشنهادهای متوازن به ایران ارایه کرده بود و در نشست دوم آلماتی در پنجم آوریل 2013 منتظر دریافت پاسخ ایران بود و ایران در آن نشست از ارایه پاسخ مناسب قصور کرده و در عوض پیشنهادهای متقابلی به گروه داده که آمریکا آن را «بسیار ناامیدکننده» میداند.
ایران در پیشنهادهای خود هیچ محدودیتی برای فعالیتهای هستهای خود لحاظ نکرده است
این مقام آمریکایی در ادامه با ارایه جزئیات مربوط به پیشنهاد ایران در نشست آلماتی 2 گفت: بنا بر این پیشنهادهای متقابل، ایران کمترین محدودیت یا به عبارت دیگر هیچ محدودیتی بر فعالیتهای کنونی هسته ای خود اعمال نکرده اما خواستار آن شده که تحریمهای اصلی کنونی بر ایران فوراً برداشته شوند.
وی در ادامه تصریح کرد: ما تمایلی به این امر نداریم که به خاطر این که مذاکره کرده باشیم به گفتوگوها ادامه دهیم اما باید به دیپلماسی فرصت دهیم که موفق باشد. ما ضمن حفظ و افزایش فشارها، باب دیپلماسی را باز نگه میداریم.
آمریکا حمایت ایران از حزبالله و حماس را حمایت از تروریسم میداند
شرمن در ادامه مباحث مربوط به چالشهای ایران برای آمریکا، حمایت ایران از بشار اسد، رئیس جمهوری قانونی سوریه را فعالیت بیثبات کننده ایران در منطقه دانسته و همچنین حمایت از گروههایی مقاومت منطقه مانند حزبالله لبنان و حماس را «حمایت از ترروریسم» عنوان میکند و بار دیگر بر تعهد آمریکا به حمایت از اسرائیل تاکید کرده و آن را «تعهدی اخلاقی» میداند.
آمریکا تلاش میکند مانع از حمایت ایران از دولت سوریه شود
شرمن در ادامه این جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، به سراغ موضوع سوریه و حمایت ایران از سوریه رفته و چنین مطرح میسازد که «ایران بر این امر تصریح کرده که نگران از دست دادن نزدیکترین همپیمان منطقهای خود است و به هر قیمتی مانع از این امر خواهد شد.»
وی درباره سیاست آمریکا در قبال حمایتهای ایران از مبارزات دولت بشار اسد در برابر گروههای مسلح، گفت: مقابله با این اقدامات ایران در اولویت آمریکا است و ما [آمریکا] تمرکز خود را بر ممانعت از این امر قرار دادهایم که ایران نتواند به حمایتهای مالی، لجستیکی خود از دولت سوریه ادامه دهد.
آمریکا به حضور نظامی در منطقه ادامه میدهد
این مقام آمریکایی در ادامه مبحث به حضور نظامی آمریکا در منطقه اشاره کرده و گفت: ما همچنین به مشارکت نظامی خود در سراسر منطقه تعمیق میبخشیم. ما بطور مرتب با شرکای خود در خلیج فارس درباره مسایل امنیتی مشورت میکنیم و حضور قوی نظامی خود را در منطقه ادامه میدهیم تا ضمن حفظ نظارت دقیق بر ایران به همپیمانان منطقهای خود اطمینان دهیم که از آنها و جریان آزاد تجارت از تنگه هرمز حمایت میکنیم.
وی ادامه داد که آمریکا همچنین به تماسهای مداوم خود را با اسرائیل برای هماهنگ کردن سیاستهای دو طرف ادامه میدهد و از سامانه پدافند هوایی «گنبد آهنین» اسرائیل حمایت میکند.
شرمن در ادامه ادعاهای مربوط به چالشهای ایران به موضوع حقوق بشر و آزادی در ایران میپردازد و تلاش میکند آمریکا را دلسوز حقوق بشر در ایران نشان دهد. وی اعتراف میکند که آمریکا از طریق برنامههای دیپلماسی عمومی خود و شبکههای اجتماعی فارسی زبان و ا زطریق فیسبوک، توییتر، گوگل + و شبکه یو تیوب تلاش دارد با مردم ایران در ارتباط مستقیم باشد.
تلاش برای تشکیک در آزاد بودن انتخابات ریاست جمهوری ایران
بحث انتخابات ریاست جمهوری ایران مبحث دیگری بود که شرمن در این جلسه استماع به آن پرداخت و در اعتراف آشکار به دخالت آمریکا در امور داخلی ایران گفت: ما از نزدیک انتخابات 14 ژوئن ریاست جمهوری در ایران را زیر نظر داریم.
وی با تشکیک در روند انتخاباتی ایران و روند تأیید صلاحیت نامزدها توسط شورای نگهبان، مدعی میشود که این شورا از معیارهای مبهم برای حذف نامزدها استفاده میکند. شرمن میافزاید: در نبود یک روند شفاف، برای ما دشوار است بگوییم آیا انتخابات در ایران آزاد، منصفانه یا مؤید خواسته مردم ایران خواهد بود یا خیر.
ادعای بیطرفی آمریکا در قبال انتخابات ریاست جمهوری ایران
شرمن همچنین مدعی میشود که آمریکا در این انتخابات طرف هیچ کس را نخواهد گرفت و گفت: ما در انتخابات ریاست جمهوری طرف هیچ کس را نمیگیریم. تصمیم درباره این که چه کسی باید کشور را هدایت کند به عهده مردم ایران است و مردم باید فرصت داشته باشند ایدهها، نظرات و عقاید خود را آزادانه مطرح کنند و به آینده کشور خود امیدوار باشند.
وی بار دیگر با دخالت در امور داخلی ایران، افزود: اما ما از مقامات ایرانی می خواهیم انتخاباتی آزاد، منصفانه برگزار کنند.