کد خبر: ۱۳۳۹۳۱
زمان انتشار: ۱۳:۲۲     ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۲
یک دیپلمات آمریکایی که به گفته مقامات امنیتی روسیه تلاش داشت تا به عنوان جاسوس، مامور روسیه را به خدمت بگیرد، بنا به دستور مقامات روسیه باید این کشور را ترک کند.

به گزارش 598، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، همزمان با اعلام این خبر مقامات امنیتی کرملین اقدام به نشان دادن ابزارهای جاسوسی این دیپلمات آمریکایی کرده‌اند که شامل کلاه گیس، پاکت پول نقد، چاقو، نقشه و قطب‌نما و همچنین نامه‌ای با پیشنهاد میلیون‌ها دلار برای همکاری بلندمدت اطلاعاتی با آمریکا است.

سازمان امنیتی فدرال روسیه موسوم به "FSB" که به نوعی جایگزین KGB متعلق به دوران شوروی سابق است، این دیپلمات آمریکایی را با نام رایان فوگل که دبیر سوم سفارت آمریکا در شهر مسکو است شناسایی کرده و برای مدت کوتاهی وی را بازداشت کردند.

این سازمان روسیه عنوان داشت که فوگل یک افسر سازمان سیا بوده که تلاش می‌کرده تا یکی از افسران ضد تروریسم روسی را که متخصص در امور منطقه قفقاز در جنوب روسیه بوده، به خدمت درآورد.

منطقه قفقاز منطقه‌ای است که دو متهم بمب‌گذاری ماراتن بوستون آمریکا در 15 آوریل اصالتا به آنجا متعلق داشتند.

فوگل از سوی مقامات روسیه به مقامات سفارت آمریکا در مسکو تحویل داده شده و به عنوان عنصر نامطلوب اعلام شده و همچنین دستور پیدا کرده تا سریعا روسیه را ترک کند. وی از مصونیت دیپلماتیک استفاده کرده است.

جاسوس آمریکا در روسیه

وزارت امور خارجه آمریکا تنها تایید کرده که فوگل یکی از کارکنان سفارت این کشور بوده اما جزئیاتی در خصوص سابقه استخدامی و یا مسئولیت‌های وی در روسیه ارائه نداده است. برخی از مقامات آمریکا نیز پرسش‌ها در خصوص وی را به سازمان سیا ارجاع داده‌اند.

فوگل نخستین دیپلمات آمریکایی است که طی یک دهه گذشته علنا در روسیه به جاسوسی متهم می‌شود. در حالی که روابط میان دو کشور به تیرگی گراییده، مقامات واشنگتن و مسکو به دنبال آن هستند که این حادثه را کم اهمیت جلوه دهند.

وزارت امور خارجه روسیه مایکل مک‌فاول، سفیر آمریکا در مسکو را احضار کرده که در رابطه با این پرونده امروز (چهارشنبه) حضور پیدا کند. با این حال، مک‌فاول عنوان داشته که در خصوص اتهام جاسوسی اظهارنظر نمی‌کند.

مقامات روسیه نسبت به این اقدام آمریکا، آن هم در زمانی که دو کشور تلاش دارند تا همکاری ضد تروریسم خود را ارتقا دهند، ابراز انزجار کرده‌ است.

وزارت امور خارجه روسیه خاطرنشان ساخت: چنین اقدامات تحریک‌آمیزی به شیوه دوران جنگ سرد هیچ فایده‌ای برای تقویت اعتماد دوجانبه ندارد.

به‌رغم پایان جنگ سرد، روسیه و آمریکا همچنان عملیات‌های جاسوسی فعالی علیه یکدیگر دارند. سال گذشته میلادی چند روس در پرونده‌های جداگانه‌ای به جاسوسی برای آمریکا متهم شدند و مجازات‌های حبس طولانی برای آن‌ها در نظر گرفته شد.

تلویزیون روسیه تصاویر فردی را که به گفته آن رایان فوگل است، با یک کلاه بیسبال و کلاه‌گیس بلوند نشان داده و در این تصاویر صورت متهم به سوی زمین است.

سازمان FSB همچنین نامه‌ای را نشان داد که به گفته آن دستورالعملی برای مامور روسیه بوده که فوگل قصد داشته وی را استخدام کند.

این نامه که به زبان روسی نوشته شده با عنوان "دوست عزیز" شروع می‌شود و پیشنهاد 100 هزار دلار را به وی داده است تا تجربه، تخصص و همکاری خود را در میان گذاشته و همچنین یک میلیون دلار در سال را برای همکاری بلندمدت پیشنهاد داده است. این نامه همچنین شامل دستورالعملی برای ایجاد یک حساب کاربری جی میل به منظور انجام ارتباطات داده است.

جاسوس آمریکا در روسیه

مارک گالیوتی، استاد دانشگاه نیویورک که به مطالعه سازمان‌های امنیتی روسیه می‌پردازد، گفت: اگر که این مساله حقیقت داشته باشد، بنابراین ما با شیوه ناشیانه جاسوسی مواجه هستیم. این فرد باید واقعا فرد احمقی باشد که با یک کلاه‌گیس و همراه یک به اصطلاح «راهنمای چگونه جاسوس باشیم» بازداشت شده است.

ساموئل گیرین، مدیر موسسه روسیه در کالج سلطنتی لندن این مدارک را عجیب خواند و در یک مصاحبه تلفنی گفت: هرگز تصور نمی‌کردم جاسوس‌ها به یکدیگر دستورالعمل‌های کتبی بدهند.

گیرین همچنین تاکید کرد که سازمان FSB کارت شناسایی دیپلماتیک فوگل را به نمایش درآورده و گفته است که وی این کارت را در کنار لوازم جاسوسی هنگامی که دستگیر شده به همراه داشته است.

در یک ویدئویی پنج دقیقه‌ای که از سوی سازمان FSB تولید شده و در تلویزیون روسیه به نمایش درآمده یک مقام روسی در حال صحبت با سه دیپلمات آمریکا است که ظاهرا به دفتر FSB آمده‌اند تا فوگل را با خود ببرند.

این مقام روسی که صورتش شطرنجی است عنوان می‌کند که فوگل با یک افسر ضد اطلاعاتی FSB که متخصص امور قفقاز بوده در ساعت 11:30 دقیقه شب دوشنبه تماس گرفته است.

وی خاطرنشان ساخت: پس از آنکه این افسر از ملاقات با او سر باز زده فوگل برای بار دوم با او تماس گرفته و پیشنهاد 100 هزار یورو را به منظور ارائه اطلاعات به آمریکا داده است.

وی به مساله تلاش‌های بلندپایه به منظور ارتقای همکاری ضد تروریستی میان دو کشور به ویژه سفر اخیر رابرت مولر، مدیر پلیس فدرال آمریکا (اف.بی.آی) به مسکو و تماس‌های تلفنی باراک اوباما و ولادیمیر پوتین اشاره کرده است.

جن پساکی، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا تایید کرد که یکی از کارمندان سفارت آمریکا در مسکو برای مدت کوتاهی بازداشت و آزاد شده است.

وی خاطرنشان ساخت: ما اعلامیه وزارت امور خارجه روسیه را مشاهده کردیم و در حال حاضر اظهار نظر دیگری نداریم.

مقام دبیر سومی در یک سفارت آمریکا جایگاهی است که به عنوان ورودی به وزارت امور خارجه آمریکا در نظر گرفته شده و پایین‌ترین درجه دیپلماتیک وزارت امور خارجه است. گالیوتی خاطرنشان ساخت که افشاگری عمومی مساله فوگل دارای یک هدف سیاسی است.

وی تاکید کرد: اغلب با چنین امری به طور خاموش رفتار می‌شود. مگر آنکه شما بخواهید پیامی را بدهید. اگر شما یک کارمند سفارت را که جاسوس است شناسایی کنید انگیزه طبیعی شما باید این باشد که آنها را تا مدتی رها کنید زیرا هنگامی که شما آن را شناسایی می‌کنید می‌توانید آنها را رهگیری کنید و ببینید که به کی صحبت کرده و چه کاری انجام می‌دهد. هیچ دلیلی وجود ندارد که آن‌ها را بازداشت کرده و اخراج کنید.

وی تاکید کرد که بازداشت فوگل در راستای تقابل پوتین با مخالفان روسی بوده و چیزی نیست که تاثیر بزرگی بر روابط آمریکا و روسیه داشته باشد.

این در حالی است که پاتریک ونترل، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واشنگتن گفت که بعید است این حادثه خللی در روابط آمریکا و روسیه ایجاد کند.

اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها