کد خبر: ۱۳۳۸۰۷
زمان انتشار: ۱۰:۴۹     ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۲
یک اندیشکده آمریکایی در گزارشی به بررسی شرایط نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری ایران به ویژه کاندیداتوری هاشمی رفسنجانی پرداخت.
به گزارش 598 به نقل از جهان، اندیشکده آمریکایی «بروکینگز» در گزارشی به قلم «سوزان مالونی» می‌نویسد: رقابت برای جایگزینی رئیس‌جمهور کنونی ایران، محمود احمدی‌نژاد، به صورت رسمی با ثبت‌نام نامزدها در هفته گذشته آغاز شد، و از هم اکنون به نظر می‌رسد که این مبارزات یک رقابت جذاب را در میان سیاست‌های غیرقابل پیش‌بینی جمهوری اسلامی به نمایش خواهد گذاشت. در ادامه بخشی از این گزارش را به نقل از اشراف بخوانید:

■ رفسنجانی غافلگیری و حیرت زیادی را به دنبال داشت

تصمیم لحظه آخر «علی اکبر هاشمی رفسنجانی» ، رئیس‌جمهور سابق ایران، برای شرکت در این رقابت، غافلگیری و حیرت زیادی را به دنبال داشت. به نظر می‌رسد که این تحولات پرشور، حداقل در ابتدا، پیکره در حال ظهور رقابت حقیقی میان مجموعه‌ای از کارگزاران حکومت، خصوصاً «سعید جلیلی»، مذاکره‌کننده هسته‌ای، را تحت‌الشعاع قرار داده‌اند.

■ پیش‌بینی این که چه کسی مدعی نهایی خواهد بود، به معنای واقعی کلمه ناممکن است

با وجود 686 نامزد ثبت‌نامی و مجموعه‌ای از مکانیزم‌های حکومت برای نفوذ بر نتایج، پیش‌بینی این که چه کسی مدعی نهایی خواهد بود، به معنای واقعی کلمه ناممکن است، و احتمال پیش‌بینی این که چه کسی در نهایت برنده این رقابت خواهد شد از آن هم کمتر است. با این حال، آن‌چه واضح است این است که انتخابات ریاست جمهوری ایران نمایانگر یک نقطه عطف تاریخی دیگر در تکامل و روند ناپایدار حکومت مذهبی انقلابی است.

■ بازگشت رفسنجانی، آرزوهای دیپلماتیک اروپا و واشنگتن را احیا خواهد کرد

نخستین رقیب انتخاباتی احمدی‌نژاد، رفسنجانی است، که ورود او به عرصه رقابت بحث‌های شدیدی را پیرامون انگیزه‌های وی و رقابت پیش‌رو به دنبال داشته است. او در میان طیفی از چهره‌های سیاسی درجه دوم ایران، که اکثراً از وزرا و نمایندگان مجلس سابق هستند، بسیار شناخته شده است. این رئیس جمهور سابق، برای بسیاری از اصلاح‌طلبان افسرده و دلسرد و صفوف مخالفین، بهترین امید برای رستگاری سیاسی و نجات ملی است. اعتبار و شهرت رفسنجانی برای عمل‌گرایی به درستی به دست آمده است؛ وظیفه پایان بخشیدن به جنگ با عراق توسط آیت‌الله خمینی، بنیان‌گذار انقلاب، به او محول شد و پس از آن نیز علیه مخالفت‌های سرسختانه نسبت به بازسازی کشور و اصلاح اقتصاد تلاش کرد. او در حین انتقاد از احمدی‌نژاد و انتخابات 2009، با دقت مراقب وفاداری و همراهی با نظام بوده است، و بازگشت وی به ریاست جمهوری احتمالاً تصورات و آرزوهای دیپلماتیک را که اکنون در اروپا و شاید حتی در واشنگتن خاموش و نهفته‌اند را احیا خواهد کرد.

■ رفسنجانی در رسانه‌های غربی حمایت و طرفداران بیشتری از ایران دارد

با این حال، رئیس جمهور سابق با چنان موانع قدرتمندی روبروست که باعث شده بود بسیاری از ناظران متقاعد شوند که اشارات وی به شرکت در این رقابت جدی نیستند. بیشتر از همه سن او (تقریباً 79 سال) است که پرسش‌هایی را در خصوص توانایی‌ها و ظرفیت وی به همراه دارد و ممکن است درخواست او را در کشوری با یک جمعیت بیش از حد جوان، تضعیف نماید. این واقعیت ناخوشایند، که ظاهراً او در رسانه‌های غربی حمایت و طرفداران بیشتری از ایران دارد نیز یک مانع دردسرساز دیگر است.

رفسنجانی در میان عموم دولت و مردم ایران، از لحاظ مالی ... و از لحاظ ایدئولوژیک غیرقابل اعتماد تلقی می‌شود، و اکثریت مردم پیشنهاد وی برای یک کرسی مجلس در سال 2000 را رد نموده و در انتخابات ریاست جمهوری سال 2005 نیز احمدی‌نژاد را به وی ترجیح دادند. حال، ورود غیرمنتظره او به عرصه رقابت، طوفانی را در میان متعصب‌ترین تندروها برانگیخته است، کسانی که او را متهم می‌کنند که با به چالش کشیدن ناظران در رد صلاحیت وی، در حال توطئه‌چینی برای سلب مشروعیت از نظام است.

■ محاسبات رفسنجانی به انتخابات رنگ و رویی تازه بخشید

به هر حال هر چه که رخ دهد محاسبات این سیاستمدار باعث شده که رقابتی که انتظار می‌رفت صرفاً بر مجموعه‌ای رنگارنگ از چهره‌های سیاسی درجه دوم ایرانی متکی باشد، رنگ و رویی تازه بگیرد. «حسن روحانی» ، مذاکره‌کننده سابق هسته‌ای، که متحد نزدیک رفسنجانی است، قبلاً متعهد شده بود که اگر رفسنجانی شرکت کند، کناره‌گیری خواهد کرد؛ روحانی یک سیاستمدار سرسخت است که یکی از منتقدین اولیه و همیشگی دیپلماسی هسته‌ای و سیاست‌های اقتصادی احمدی‌نژاد بوده است.

تاکنون، علیرغم گمانه‌زنی‌های زیاد در توییتر، این کناره‌گیری صورت نگرفته است، و به نظر می‌رسد که دیگر معاهدات مشابه میان مدعیان محافظه‌کار، زیر سایه یک رقابت که به صورت ناگهانی دگرگون شده است، قرار گرفته است. برگ برنده رفسنجانی، تازگی رقابتی است که آکنده از منافع است.

■ جاه‌طلبی‌های مشایی با تلاش‌های غیرماهرانه احمدی‌نژاد در جانبداری از او، بروز پیدا کرده

داوطلب دیگری که ثبت نام او در روز یکشنبه، ناظران انتخابات در ایران را به هیجان آورده است، «اسفندیار رحیم مشایی» است. مشایی، که مشاور نزدیک احمدی‌نژاد است، مدت‌ها به علت دیدگاه‌های مذهبی و سیاسی پراکنده و عجیب خود، زیر ذره‌بین قرار گرفته است. او در سال 2009 ناچار شد از سمت معاون ریاست جمهور بیرون رود و به طور مداوم به عنوان مغز متفکر یک «جریان انحرافی» که در تلاش برای تضعیف جمهوری اسلامی، به آن نفوذ کرده، مورد اهانت و تمسخر قرار گرفته است. جاه‌طلبی‌های مشایی با تلاش‌های غیرماهرانه احمدی‌نژاد در جانبداری از او، بروز پیدا کرده و با حمایت و همراهی احمدی‌نژاد در هنگام ثبت‌نام وی به اوج خود رسید. آن حرکت موجب شکایتی قانونی علیه رئیس جمهور شد.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:۱
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
ارسال نظرات
bmi
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۲:۲۶ - ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۲
۱۲۴
۰
آقای فرشاد حیدری مدیر عامل بانک ملی ایران
در شعب استان هر روزه بحثی است در خصوص چرایی اینکه گروه آریا و مه آفرید حدود پانصد نفر در زندان اوین هستند و خاوری فراری است در حالیکه هیچکدام این ۵۰۱ نفر بدون امضاء علی اکبر اصغری که عضو موظف هیات مدیره بانکملی (امضاء دوم) بود حتی یک برگ کاغذ را در بانکملی نمی توانستند جابجا کنند حالا چرا علی اکبر اصغری که مسبب اختلاس سه هزار میلیاردی یا فساد بزرگ بانکی است آزاد است و این ۵۰۱ در انتظار چوبه دار و حبس و اینترپل؟ ما بانکملیها معتقدیم آمدن شما از بانک تجارت لرستان توسط خود علی اکبر اصغری انجام شده و شما خودت هم زیر مجموعه علی اکبر اصغری هستید.
پاسخ
جدیدترین اخبار پربازدید ها