به گزارش 598، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره، وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز سهشنبه نشستی را در خصوص سوریه تشکیل دادند.
در این نشست جان کری، وزیر خارجه آمریکا در بیانیهای از اعضای ناتو خواست نقش خود را در خصوص بحران سوریه به ویژه برای رویارویی با استفاده از سلاحهایی شیمیایی در سوریه پررنگتر کنند.
وی در این بیانیه اعلام کرد: ما نیازمند ادامه تلاش برای افزایش نقش ناتو در خصوص بحران سوریه هستیم.
کری با تاکید بر اینکه طرحهای ناتو در عمل مناسبترند از ناتو خواست کمکهای خود را به مخالفان سوری افزایش دهد.
وی افزود: باید به شکل دقیق و گروهی نحوه آماده شدن ناتو برای اقدام جدی را در حمایت از اعضای خود از در برابر هر گونه خطر سوریه به ویژه خطر استفاده از سلاحهای شیمیایی مورد بررسی قرار داد.
کری خطاب به اعضای ناتو اعلام کرد: دوست دارم از کشورهایتان بخواهم که کمک نظامی و سیاسیشان را به ائتلاف ملی مخالفان سوریه و رهبران ارتش آزاد که با هم در ساختن آینده سوریه تلاش میکنند، افزایش دهند.
وزیر خارجه استونی نیز به روزنامه الشرق الاوسط گفت: موضع ناتو کاملا مشخص است ما قصد دخالت در سوریه را نداریم و ایجاد راه حل برای درگیریهای سوریه باید از طریق راه حل سیاسی باشد، ما باید به عنوان کشورهای اروپایی به حمایتهای خود از آوارگان سوری ادامه دهیم.
دمیتریس اوراموپولوس، وزیر خارجه یونان نیز در این خصوص گفت: اوضاع سوریه اخیرا بسیار ناآرام شده به ویژه اینکه دو تن از رهبران مسیحی از سوی گروههای ناشناس در حلب ربوده شدند لذا جامعه جهانی باید اقدامی مشترک برای پایان دادن به فاجعه کنونی در سوریه اتخاذ کند.
همچنین در نشست ناتو که با حضور سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه برگزار شد گوئیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان از کشور روسیه خواست کمک برای رسیدن به راهکار سیاسی در خصوص سوریه را افزایش دهد.
وی در حاشیه این نشست با تاکید بر اینکه روسیه نقشی بزرگ در خصوص حل بحران سوریه ایفا میکند بر لزوم ایجاد راهکارهایی جهت آغاز مذاکرات در سوریه تاکید کرد.
شبکه خبری روسیه الیوم به نقل از وی اعلام کرد: بدون شک روسیه نقش زیادی در خصوص سوریه دارد اما اعلام میکنم راهکار سیاسی تنها راه حل بحران سوریه است و در صورتی که تمایل به رسیدن به چنین راهکاری وجود داشته باشد ارائه پیشنهادات برای آغاز مذاکرات ضروری است.
دولت آلمان مکررا اعلام کرده است که با راهکار سیاسی در سوریه موافق بوده و کمک تسلیحاتی به مخالفان سوریه را نادرست میداند و معتقد است که این مساله نتیجهای جز افزایش تعداد کشتهها به دنبال ندارد.
همچنین آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو مخالفت ناتو را با دخالت در درگیریهای سوریه اعلام کرد و گفت: به رغم افزایش ناآرامیها در سوریه ناتو با هر گونه دخالت در امور داخلی سوریه مخالفم.
وی افزود: اوضاع سوریه در حال حاضر از بد به بدتر میرود اما باید تاکید کنم ناتو هیچ قصدی برای دخالت در این کشور ندارد.
وی خاطرنشان کرد: همه میدانیم اوضاع سوریه بد است اما امکان ندارد که نسبت به خطرات ادامه بحران سوریه در منطقه و پیامدهای احتمالی آن برای امنیت همپیمانانمان غافل باشیم.
دبیرکل ناتو ادامه داد: شکی نیست که ارسال پیامی قوی و متحد از سوی جامعه جهانی نیازی ضروری است به نحوی که نظام سوریه از آن برداشت بد نداشته و دچار کج فهمی نشود آنچه در سوریه شاهد آنیم شرم آور است اما برای رسیدن به این هدف جامعه جهانی باید پیامی متحد و مشخص به نظام سوریه بدهد.
راسموسن ادامه داد: نشست وزیران خارجه ناتو به بررسی وضعیت سوریه، شمال آفریقا، افغانستان، کره شمالی و نیز مساله همکاری میان روسیه و ناتو میپردازد.
راسموسن اعلام کرد: ناتو باید نسبت به وضعیت منطقه حتی پس از ارسال سامانههای دفاع موشکی پاتریوت به ترکیه هوشیار باشد. ما بدون شک نیاز داریم پیامی آشکار به دولت دمشق بدهیم.
راسموسن همچنین نسبت به احتمال استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه ابراز نگرانی کرده و اظهارات اخیر مقامهای اسرائیلی مبنی بر استفاده از سلاحهای شیمیایی از سوی دولت علیه مخالفان سوری را رد کرد.
وی در میان جمعی از خبرنگاران در بروکسل گفت: به ناتو درخواستی برای ایفای نقش ارائه نشده اما اگر با این چالشها تعاملی نشود ممکن است تاثیر مستقیم بر امنیت ناتو بگذارد لذا ما همواره نسبت به این مساله هشدار می دهیم.
راسموسن همچنین به طرحهایی که احتمال دارد ناتو در صورت استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه از آنها استفاده کند، اشارهای نکرد و گفت: ناتو طرحهای زیادی برای تضمین دفاع و حمایت گسترده از ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو در اختیار دارد.
از سوی دیگر، ایتی بارون، رئیس بخش مطالعات در سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل مدعی شد، نظام سوریه در درگیری با شورشیان از سلاحهای شیمیایی "سارین" استفاده کرده است.
وی همچنین عنوان داشت: چیزی که الان بسیار نگران کننده است سکوت جامعه جهانی و کشورهای منطقه درباره استفاده از این سلاحهاست که این خود به معنای مشروعیت دادن به استفاده از سلاحهای شیمیایی است.
بارون همچنین با اشاره به اینکه بیش از 1000 تن سلاح شیمیایی و هزاران تجهیزات هوایی و کلاهکهای جنگی در اختیار نظام سوریه است، عنوان داشت: این وضعت اسرائیل را بسیار نگران میکند.
این مسئول صهیونیستی در پایان نسبت به خطر انتقال سلاحهای سوری به حزب الله لبنان یا گروههای تندرو و استفاده از آن علیه اسرائیل هشدار داد.
این در حالی است که جان کری، وزیر خارجه آمریکا در حاشیه نشست ناتو اعلام کرد: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نمیتواند تاکید کند که سلاحهای شیمیایی حتما در سوریه استفاده شدهاند. چنانکه سازمان اطلاعات نظامی تاکید میکند.
کری ادامه داد: میخواهم از اینجا به نتانیاهو بگویم که نمیتواند این مساله را به صورت موکد اعلام کند چراکه من تا این لحظه واقعیت استفاده از این سلاحها را نمیدانم و هیچ کس دیگر نیز نمیداند. بدون شک اگر اتهاماتی هم باشد باید مورد تحقیقات دقیق صورت گیرد.
نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب نیز در گفتوگو با روزنامه النهار لبنان اعلام کرد: بحران سوریه جنگ سرد را به یاد ما آورد.
العربی خاطرنشان کرد: از زمان جنگ جهانی دوم در همه درگیریهای جهان زمانی که درگیریها شدت میگرفت شورای امنیت برای توقف آن وارد عمل میشد اما در سوریه حتی شورای امنیت برای صدور قطعنامهای در خصوص آتش بس نیز صادر نمیکند.
وی گفت: اعضای شورای امنیت باید درگیریهای مسلحانه در سوریه را متوقف کنند تا به این وسیله اخضر ابراهیمی، فرستاده سازمان ملل و اتحادیه عرب بتواند دو طرف را برای رسیدن به راهکاری در خصوص سوریه قانع کند اما شورای امنیت کاملا از اتخاذ این موضع شانه خالی میکند و باید بگویم ما بار دیگر به جنگ سرد باز گشتهایم.
العربی در ادامه برخی از اخبار مبنی بر اینکه اتحادیه عرب با به رسمیت شناختن ائتلاف ملی مخالفان سوریه به عنوان تنها نماینده مردم این کشور و اتخاذ تصمیم برای کمک تسلیحاتی به آنها اوضاع سوریه را پیچیدهتر میکند، گفت: مشکل سوریه آغاز شد به این دلیل که نظام به مردم حمله میکند اما اتحادیه عرب به عنوان یک موسسه هیچ رابطهای با مسلح کردن مخالفان ندارد و برخی از کشورها که میخواهند میان دو طرف درگیر توازن قدرت ایجاد کنند به دنبال مسلح کردن مخالفانند.
ناآرامیها در سوریه در حالی وارد سومین سال خود شده که درگیریها و عملیات نظامی میان ارتش گروههای مسلح همچنان ادامه دارد.