به گزارش 598، به نقل از خبرگزاری فارس، برنامه هستهای کره شمالی سالهاست بهانه آمریکا و برخی کشورهای شرق آسیا برای اعمال فشار بر این کشور بوده است.
آخرین موضوعی که جرقه اختلاف میان کره شمالی و این کشورها را شعلهور ساخت، آزمایش اتمی پیونگ یانگ در فوریه 2013 بود که منجر به تصویب تحریمهای تازه شورای امنیت علیه کره شمالی شد.
کشورهای خصم کره شمالی یعنی آمریکا و کره جنوبی به همین حد نیز بسنده نکردند و با برگزاری مانور نظامی مشترک به تنش موجود با پیونگ یانگ دامن زدند. پس از آن بود که مقامات کره شمالی از پیمان آتشبسی که به جنگ کره پایان داده بود، خارج شدند و به این ترتیب تنشها در شبه جزیره کره و شرق آسیا به اوج خود رسید چراکه پس از آن، هر طرف دیگری را به حمله موشکی و پیشدستانه تهدید کرد.
در این میان، آمریکاییها نیز به سیاق همیشگی خود به بهانه نگرانی از به خطر افتادن امنیت نیروهایشان در این منطقه، وارد عمل شدند. از این رو بود که جان کری، وزیر خارجه آمریکا به منظور سفری چهار روزه عازم این منطقه شد و سئول، پایتخت کره جنوبی را اولین مقصد خود قرار داد.
در واقع، او از تریبون علنی دیدارهای خود به کره جنوبی، چین و ژاپن بهره برد تا با تهدید کره شمالی شرایط را برای مهار این کشور فراهم کند. از این رو بود که او در این سفرها تهدید کرد: «اگر لازم باشد، آمریکا از همپیمانان خود در منطقه دفاع میکند و باید بگویم که آمریکا به همکاری خود با کره جنوبی و همپیمانانش برای ملزم کردن کره شمالی جهت عمل به مسئولیتهایش ادامه میدهد».
ظاهرا اشاره او به تهدید کره شمالی برای حمله هستهای بوده است. اما واقعیت ماجرا این بود که پس از اعلام آماده باش نظامی ژاپن، پیونگ یانگ اعلام کرد، در صورت ماجراجویی نظامی ژاپن و همراهی آن با طرح های جنگی آمریکا ، این کشور نیز از قدرت هستهای خویش بهره خواهد گرفت.
اما در این میان، رایزنی با مقامات چینی برای مقامات آمریکایی از اهمیت بیشتری برخوردار بود چراکه از نظر سیاستمداران آمریکایی نظیر جان کری، چین نزدیکترین کشور به کره شمالی است و میتواند بر کاهش تنش تأثیر بگذارد.
اما چین تاکنون از هر گونه اقدامی علیه کره شمالی خودداری کرده است. یکی از دلایل این امر را میتوان نوع نگاه مقامات چینی به تنش موجود در شرق آسیا عنوان کرد. چراکه آنها پیشتر همراه با رهبران کره شمالی بارها تاکید کرده بودند، رزمایشهای مشترک آمریکا و کره جنوبی در مرزهای کره شمالی با هدف تحریک این کشور صورت گرفته است.
شاید آگاهی از این اقدامات تحریکآمیز بوده است که موجب شده مقامات چینی بهرغم نگرانی از تهدیدات هستهای کره شمالی، از حمایت تمام قد از کشورهای خصم پیونگ یانگ خودداری کنند.