به گزارش 598 به نقل از خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب اصلاحطلب مردمسالاری و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی است؛ کواکبیان همچنین به صورت رسمی خود را به عنوان یکی از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری آینده اعلام کرد؛ آنچه میخوانید گفتوگوی خبرنگاران فارس با وی درباره انتخابات ریاستجمهوری آینده، حضور خاتمی در انتخابات و ... است که متن آن به شرح زیر است:
فارس: سرانجام طرح مناسک به کجا رسید؟
کواکبیان: حدود 8 ماه قبل طرحی را آماده کردیم مبنی بر اینکه در این دوره انتخابات، اصلاحطلبان اولاً وارد شوند، ثانیاً از خودشان کاندیدا داشته و ثالثاً بین خودشان اجماع داشته باشند؛ این سه پایه اصلی این طرح بود.
مشارکت انتخابات، داشتن کاندیدا از درون اصلاحطلبان و اجماع بر سر یک کاندیدا از مباحث اصلی بود؛ از این رو ما گفتیم اگر خاتمی بیاید حزب اختصاصاً کاندیدا نخواهد داشت و اگر نیاید آن وقت اجماع صورت گیرد؛ در واقع طرح مناسک این بود که سه چهار هزار نفر از سراسر کشور منتخبانی جمع شده و روی افراد به اجماع برسیم؛ مفهوم اجماع این است که یک نفر بیاید تا تعدد کاندیدا نداشته باشیم از این رو سه مرحله در حزب تعریف کردیم تا اجماع صورت گیرد و اگر این اتفاق نیفتاد حزب نامزد اختصاصی داشته باشد.
*برخی از اصلاحطلبان با اصل حضور در انتخابات مشکل دارند
فارس: مجمع روحانیون طرح شما را قبول کرده ؟
کواکبیان: خیر؛ عدهای گفتند اصلاحطلبها نیامدند، این به این معنی نیست که با این طرح مخالف بودند بلکه با اصل حضور در انتخابات مشکل دارند.
فارس: اینکه قبول دارید در انتخابات شرکت کنید یعنی چه؟
کواکبیان: حزب مردمسالاری و خیلی از احزاب اصلاحطلب در درون شورای هماهنگی و شورای مرکزی جبهه اصلاحطلب درکل ایران که 35 حزب هستند معتقد نیستیم که در انتخابات شرکت نکنیم بلکه همه این احزاب معتقدند باید از فرصت انتخابات برای دستیابی به اهداف اصلاحطلبانه استفاده کرد.
*هروقت پیش خاتمی رفتیم گفت شرایط آماده نیست
فارس: شما اعلام کردید، اگرخاتمی بیاید از وی حمایت میکنید؛ با توجه به شرایط فعلی کشور و با تاکید بر اینکه سران فتنه و کسانی که در فتنه دست داشتند باید اعلام برائت کنند، آیا آقای خاتمی اعلام برائت کرده که میخواهید روی او سرمایهگذاری کنید و اولویت اولتان را وی قرار دادید؟
کواکبیان: اولاً اینکه ایشان که هر وقت پیششان رفتیم گفت شرایط آماده نیست و اعلام آمادگی نکرد؛ ما بحثمان این بود باتوجه به اینکه بیشترین منافع را برای جمهوری اسلامی ایجاد کنیم و باتوجه به شعار جذب حداکثری و دفع حداقلی اوج مشارکت را داشته باشیم.
البته مسئله خاتمی فعلاً منتفی است؛ در یکی از دانشگاهها هم که بنده رفته بودم گفتند که شورای نگهبان میخواهد وی را رد کند ما هم در جواب گفتیم شما که هنوز نشنیدهاید که وی میآید؛ نه ایشان آمده و نه بحثش مطرح شده از این رو این بحث آن موقع مطرح شد و الان خیلی جدی نیست.
فارس: منظور از اینکه خاتمی میگوید شرایط آماده نیست، یعنی چه؟
کواکبیان: برای ورود شخص خودشان عرض کردم؛ برای ورود خیلی رغبت نداشت.
*اصلاحطلبان با براندازان تفاوت دارند
فارس: شما چه شاخصهایی برای اصلاحطلبی مدنظر دارید؟
کواکبیان: اصلاحطلبها با براندازان و فتنهگران تفاوت دارند؛ بحث این است ما در چارچوب نظام میخواهیم اصلاحات ایجاد کنیم یعنی ما اصل نظام و حکومت را قبول داریم و نظام و قانون اساسی را پذیرفتهایم؛ ساختار را میپذیریم و بعد میگوییم اینجا عیب دارد و باید اصلاح شود اما براندازان اصل نظام را قبول ندارند.
فارس:اخیراً بحث اصلاحطلب اصلی و بدلی مطرح میشود این بدلیها چه کسانی هستند؟
کواکبیان: کدام اصلاحطلبی که الان فعالیت میکند این تدبیر را به کار برده است؟ این موضوع را سایتها مینویسند؛ ما اصلاً اصلاحطلب اصلی و بدلی نداریم؛ اما اگر هم اصلاحطلب بدلی باشد آنهایی هستند که آقای احمدینژاد را روی کار آوردند؛ یعنی کسانی که در سال 84 اختلاف کردند و گفتند میخواهیم وزنکشی سیاسی کنیم یعنی مهرعلیزاده، معین، کروبی و هاشمی که به صورت جداگانه در انتخابات شرکت کردند.
فارس:یعنی اصلاحطلب بدلی به سال 84 برمیگردد؟
کواکبیان: در واقع باید بگوییم آنهایی که زمینه را برای اینکه آقای احمدینژاد افتخار به ما بدهند و تشریف بیاورند، فراهم کردند وگرنه الان کسی اصلاحطلب بدلی نیست.
فارس: بعضی از گروهها چه در داخل و چه در خارج میگویند انتخابات سال 92 باید آزاد و شفاف باشد، آیا در این روند انتخاباتی که در کشور برگزار شده، انتخاباتی بوده که آزاد و شفاف نباشد؟
کواکبیان: ما نباید از واژه انتخابات آزاد وحشت داشته باشیم؛ معلوم است که انتخابات باید آزاد باشد، اما این لفظ ممکن است موجب سوءاستفاده بعضی از دشمنان شود و این شائبه را ایجاد کند که گویا این سی و چند سال ما انتخابات آزاد نداشتیم؛ اصل واژه اشکالی ندارد یعنی اگر انتخابات در چارچوب قانون باشد، آزاد است؛ واقعیت این است که خیلی از انتخاباتها در زمان خود اصلاحطلبان انجام شده آیا میشود گفت آن انتخابات آزاد نبوده است؟
بنده بعد از پیروزی احمدینژاد و در انتخابات 88 مطرح کردم در انتخاباتهای ما باید سه نکته رعایت شود، یکی بین معترضان به انتخابات و براندازان تفکیک قائل شویم که متاسفانه دو گروه نخواستند تفکیک کنند و آن افراطیون دو طرف بودند؛ یک گروه وقتی گفتند به صورت سالم به نتایج انتخابات اعتراض دارند تا به آن رسیدگی شود سریعاً گفته میشد اینها قصد براندازی دارند و به همه اصلاحطلبان برانداز میگفتند در حالی که باید تفکیک قائل شد.
آن گروه تندرو و انجمن پادشاهی و منافقینی که میخواهند از این نمد کلاهی برای خود درست کنند فرق میکنند با کسانی که طرفدار نظام هستند و میخواهند در نظام باشند، از آن طرف آب هم فکر میکردند هر کسی هر چیزی بگوید جزء طرفداران ماست از این رو باید تفکیک میکردیم.
نکته دوم اینکه من از اول گفتم نمیشود یازده میلیون تقلب صورت گیرد اما تخلفات زیادی صورت گرفته و الان هم به این مسئله معتقدم و سه چهار بار هشدار دادم که در انتخابات بعدی تخلف میشود و جلوی این تخلفات را بگیرید.
فارس: چه تخلفاتی؟
کواکبیان: الان در پربینندهترین ساعتها در تلویزیون مطرح میکنند که میخواهیم یارانهها را 5 برابر کنیم، در حالیکه مجلس نگفته و قانونی هم تصویب نشده است؛ معلوم است این مسئله مصرف انتخاباتی دارد؛ یا گفته میشود 500 هزار نفر را میخواهیم استخدام کنیم، معلوم است این مصرف انتخاباتی دارد، یا سهام عدالت که بنده در مجلس هشتم گفتم میتوانستند 6 ماه زودتر آن را مطرح کنند چرا از شب انتخابات شروع میشود؟ که باید جلوی این مسائل را گرفت تا قانون دقیقاً اجرا شود.
بارها از من سوال شده شما برای انتخابات شرطی دارید گفتم نه شرطی ندارم، قانون باید اجرا شود؛ خیلیها بین تقلب و تخلف را نتوانستند تشخیص دهند و من الان هم میگویم قانون باید در تمام زمینهها اجرا شود.
فارس: این تخلفاتی که در انتخابات 88 پیش آمد به صورت مصداقی چیست؟
کواکبیان: من در آن زمان هم گفتم؛ دوشنبه، سهشنبه قبل از 22 خرداد صف طولانی جلوی بانکها شکل گرفت و گفتند میخواهند سهام عدالت بدهند؛ حالا چه عجلهای بود قبل از انتخابات سهام عدالت بدهند؟ این کارها درست نیست؛ من میگویم از امکانات عمومی نباید سوءاستفاده شود؛ آن کسی که امکانات دولتی دستش است باید خیلی مواظب باشد رعایت کند و آن ناظرانی که میخواهند نظارت کنند باید تکتک این موارد را مد نظر داشته باشند.
فارس: تفاوت جنبش سبز با اصلاحطلبان را در چه میبینید؟
کواکبیان: قطعاً با کسی که با اصل ولایت فقیه، مشکل داشته باشد مرزبندی دارم، چون من نظام و قانون اساسی را قبول دارم؛ یا کسی بگوید جمهوری ایرانی، معنا ندارد؛ امام خمینی به ما یاد داده است جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه زیاد یا اینکه بگویند غزه و لبنان را قبول نداریم این مسائل درست نیست؛ اگر جنبش سبز بگوید جمهوری ایرانی، آن وقت من جنبش سبز را قبول ندارم؛ لذا باید راه اصلاحطلبان از راه جنبش سبز که بخواهد شعارهای خارج از معیارهای ما را سر بدهد تفکیک کرد.
*با شعارهای ساختارشکنانه مرزبندی داریم
لذا من معتقدم که اصلاحطلبان نظام را قبول دارند در چهارچوب نظام فعالیت میکنند و قانون اساسی را میپذیرند و هر شعاری که ساختارشکنانه بوده و ضدیت با نظام و اصل جمهوری اسلامی داشته باشد حتماً با آن موضع و مرزبندی داریم.
فارس: درباره روندی که جنبش سبز در انتخابات 88 پیش برد، نظر شما چیست؟
کواکبیان: فضای غبارآلودی شکل گرفت.
فارس: چه کسی غبارآلود کرد؟
کواکبیان: در کمیسیون امنیت ملی مجلس هشتم، بعضی از دوستان گفتند میشود خیلی از این مسائل را به بهترین راه حل کرد. خود آقای احمدینژاد در راس شورای امنیت ملی بود؛ ایشان از خیلی جاها خودشان را کنار میکشیدند که جا خالی بدهند، این هم یک ترفند است.
بالاخره در آن فضای غبارآلود، خیلیها هم سوءاستفاده کردند، برخی آمدند و گفتند ما جنبش سبز هستیم، دسترسی به آقای موسوی و کروبی هم بعد از حصر؛ نبود؛ لذا باید جنبش سبز ماهیت و افرادش مشخص شوند، چه گروهی هستند و ما آدمهای این را بشناسیم و اینکه حرفشان چقدر میتواند مبنا باشد.
من معتقد هستم هر کسی غیر از چارچوب نظام بحث بکند، قطعاً اصلاحطلب نیست، اصلاحطلب بدلی هم اینهایی هستند که در خارج از چهارچوب نظام بخواهند یک اقدام شورشگرانه و یا انقلابیگری داشته باشند.
فارس: الان مهمترین مشکل اصلاحطلبان را برای حضور در انتخابات چه میدانید؟
کواکبیان: یک عده از اصولگرایان هستند که میگویند ما میخواهیم سر به تن اصلاحطلبان نباشد!
فارس: اصلاحطلبان یا فتنهگران؟
کواکبیان: نه، اصلاحطلبان؛ اگر بگویند ما میخواهیم براندازان را از بین ببریم، ما میگوییم دستتان درد نکند؛ من خودم از بعضیها شنیدم که میگویند در انتخابات آینده میخواهیم آخرین میخ را بر تابوت اصلاحات بکوبیم، چرا ما واقعاً از همه نیروهای دلسوز کشور و نیروهای نخبه کشور استفاده نکنیم؟ چه اصلاحطلب و چه اصولگرا. همه میخواهند به کشور خدمت کنند.
واقعیت این است که، من در مجلس بودم و برخی که به عنوان جبهه پایداری فعالیت میکردند نوع نگاهشان این است که ما خودمان اصولگرا داریم، چندین جبهه و حزب و کاندیدا داریم و اصلاً نیاز به شما نیست این تفکر افراطی را باید از بین ببریم؛ ما که نمیتوانیم به این 14 میلیون نفر که به آقای احمدینژاد به هر دلیلی رای ندادند بگوییم که در انتخابات شرکت نکنند یا نامزد نداشته باشند؟ بالاخره باید اعتقاد خود را بروز و ظهور دهند.
فارس: به نظر شما اتفاقاتی که بعد از انتخابات سال 88 افتاد و درگیریها و تلخیهایی که برای کشور ما از نظر بعد بینالمللی و اقتصادی داشت آیا نظام باید به اینها اعتماد کند و فرصت بدهد؟
کواکبیان: آن طرف هم همین را میگویند؛ چیزی که عوض نشده، شورای نگهبان همان است، نظام همان است، الان یک کسی واجد شرایط قانونی است به او اجازه دهیم بیاید. یا اینکه واجد شرایط نیست به هر دلیلی، تشخیصاش با شورای نگهبان است. چرا از قبل قدّارهکشی کنیم.
فارس: مثلا شورای نگهبان بگوید آقای فلانی نیاید اصلاحطلبان قبول میکنند؟
کواکبیان: براساس قانون تصمیمگیری میشود؛ هنوز که کسی ثبتنام نکرده است این حرفهای افراطی را میزنند؛ ما نیاییم از قبل فضاسازی کنیم چه این طرف و آن طرف و شرایط را تلختر و مردم را دلسرد کنیم؛ بگذاریم نشاط و معنویت و آن فعالیتهای سرزنده سیاسی در کشور ما بالاخره بیشتر شود و بتوانیم یک انتخابات پرشوری را داشته باشیم.
فارس: پیشبینیتان از انتخابات آتی چیست؟ چه کسی از بین کسانی که در حال حاضر مطرح هستند شانس بیشتری دارد؟
کواکبیان: تاکسی انتخاب و تایید نشده ما نمیتوانیم از الان آرایش سیاسی را بگوییم چه میشود؛ لذا باید یک مقدار زمان جلو برود تا ببینیم چه کسی میآید و چه کسی ثبتنام میکند؛ الان فقط آقای شریعتمداری آمدهاند و عارف هم جدی است.
فارس: آیا هدف داغ کردن تنور انتخابات است؟ یا واقعاً کسی میگوید من میخواهم نامزد شوم؟
کواکبیان: من معتقد هستم که اگر شرایط به همین وضع باشد قطعاً در مرحله اول انتخابات پیروز نخواهیم شد؛ حتماً دو مرحلهای خواهد شد و در مرحله دوم هم بستگی دارد چه کسانی بالا بیایند و چه مسائلی پیش بیاید.
فارس: به نظر شما انتخابات آتی چند قطبی است؟
کواکبیان: معلوم نیست چه کسانی بالا بیایند؛ من تصورم این است که اصلاحطلبان حضور دارند و کسی هم نمیتواند آنها را حذف کند و اینطوری نیست که خودشان نیایند.