کد خبر: ۱۱۳۴۰۸
زمان انتشار: ۲۰:۱۳     ۲۴ بهمن ۱۳۹۱
نخست وزير قطر در اقدامي عجيب و قابل تأمل خواستار تشکيل سازمان امنيت منطقه‌اي با مشارکت ايران و کشورهاي عربي حاشيه خليج فارس شده است.
به گزارش 598، حمد بن جاسم روز گذشته در مراسم افتتاحيه نخستين کنفرانس بين‌المللي شوراي روابط عربي- بين‌المللي در کويت ضمن طرح درخواست مزبور گفت: روابط اعراب و ايران کهن و استوار است و مي‌تواند در برابر بحران‌ها و تنش‌هاي غير منتظره پايدار بماند و طرفين جايگزيني جز هم‌زيستي ندارند.

اين اظهارات عجيب در حالي توسط نخست‌وزير قطر که اين‌ روزها در سوداي به هم زدن نظم منطقه‌اي با مداخله در کشورهاي مختلف از جمله ايران است، ايراد مي‌شود که مشخص نيست هدف و غايت اين شيخ قطري چه مي‌باشد.

اين اظهارات، شکايت برخي طرف‌هاي عربي را در پي داشته است. روزنامه عرب آنلاين وابسته به امارات متحده عربي که در لندن منتشر مي‌شود، از جمله مطبوعاتی است که اظهارات نخست وزير قطر را بشدت مورد انتقاد قرار داده است.

اين روزنامه که به نظر مي‌رسد نتوانسته به اهداف اصلي شيخ قطري پي ببرد و تنها ظاهر مساله را ديده است، نوشت که «اظهارات دوحه تکرار فراخوان‌هاي ايران براي تامين امنيت منطقه توسط کشورهاي منطقه و دخالت ندادن غرب در اين زمينه است».

تحليل‌گر عرب آنلاين در ادامه با بيان اين مساله که طرح جديد قطر ناشي از آن است که اين کشور ديگر نقش فعال و موثري براي خود در منطقه نمي‌بيند يا با برقراري روابط با قدرت هاي منطقه‌اي و بين‌المللي به دنبال ايفاي نقش قهرمانان است، دليل آن را در نشست سازمان همکاري اسلامي در قاهره جستجو کرده است.

به نوشته اين روزنامه، اجلاس سران کنفرانس همکاري اسلامي در قاهره شاهد ابتکار ايران و اخوان المسلمين براي ايجاد پيمان ميان کشورهاي حامي اسلام سياسي بود که به گفته برخي منابع قطر نيز از اين ابتکار حمايت مي‌کند. ارتش مصر اما بشدت با صرف انديشه درباره تغيير موازنه قوا در منطقه مخالفت کرده است.

دوحه تلاش مي‌کند گرو‌ه‌هاي اخوان المسلمين را که در مصر و تونس به قدرت رسيده‌اند کنترل و در مقابل حمايت مالي از آنها به ايفاي نقش دراين کشورها اقدام کند.

اين روزنامه وابسته به امارات در ادامه نوشته است که هدف دوحه آن است تا غرب را درباره نقش موثر خود بر گروه‌هاي "اسلامگراي" به قدرت رسيده در کشورهاي عربي متقاعد کند و آمادگي‌اش را براي ايفاي نقش ميانجي ميان غرب و آنها نشان دهد.

عرب آنلاين مي‌افزايد: "کارشناسان روابط بين‌الملل" تلاش‌هاي قطر را براي سوار شدن بر موج پيمان‌هاي منطقه اي و نشان دادن خود به عنوان طرفي فعال در اين عرصه کم اهميت دانسته‌اند. آنها با اشاره به شکست دوحه در بازي با برگ برنده‌هاي خود در ليبي و سوريه – گروه‌هاي به اصطلاح جهادي – اظهار داشته‌اند که اين برگ برنده خشم آمريکا را از دوحه در پي داشته است.

به گزارش العالم؛ اين روزنامه در ادامه نوشت؛ محافل مختلفي در واشنگتن در پي قتل سفير آمريکا در ليبي با اشاره به حمايت‌هاي مالي و تسليحاتي قطر از گروه‌هاي به اصطلاح جهادي از دوحه خواستند بازي با آتش را متوقف کند.

علاوه بر اين، واشنگتن به صراحت به قطر دستور داده است که حمايت‌هاي مالي‌اش را از گروه‌هاي جهادي در سوريه - مندرج در فهرست ترور آمريکا که منظور همان جبهه‌النصره باشد- را متوقف کند. محافل سياسي و رسانه‌اي فرانسه نيز به تازگي شاهد اعتراض به نقش قطر در حمايت از گروه‌هاي جهادي مالي بوده است.

به نظر مي‌رسد که اين روزنامه وابسته به امارات به نوعي اختلافات ميان دوحه و ابوظبي را برجسته کرده که بيشتر ناشي از فعاليت جماعت اخوان المسلمين در امارات باشد که شواهدي از ارتباط آنها با قطر به دست آمده است.

در پايان بايد گفت که اظهارات نخست‌وزير قطر در مورد پيوستن به يک پيمان امنيت جمعي با مشارکت ايران، در واقع براي به چالش کشيدن ديگر کشورهاي عرب عضو شوراي همکاري خليج فارس به خصوص امارات و عربستان براي کوتاه آمدن در برابر خواسته‌هاي غير منطقي اين اميرنشين کوچک است؛ وگرنه همه مي‌دانند که روابط اين روزهاي تهران – دوحه به دليل دخالت قطر در سوريه و عراق و کشتار مردم اين دو کشور به شدت بحراني است و حتي مقامات دو کشور در حاشيه نشست سازمان همکاري اسلامي در قاهره با هم رايزني اندکي هم نداشتند.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها