به گزارش 598 به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه قم، حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی میرباقری در هجدهمین المپیاد قرآنی جامعةالمصطفی که در مجتمع امام خمینی(ره) برگزار شد، اظهار کرد: موضوع سبک زندگی اسلامی در سه سطح عمده زندگی خُرد، مقیاس اجتماعی و مقیاس تکامل اجتماعی قابل گفتوگو و بررسی است.
وی با بیان اینکه «سبک زندگی خُرد که سطح اول بررسی سبک زندگی است به حدود زندگی شخصی انسانها محدود میشود» بیان کرد: در این مقطع واحد مطالعه سبک زندگی، «فرد» است و به ریز مسائل زندگی افراد میپردازد که بحثی طولانی بوده و از دیرباز در جهان اسلام در این زمینه بحثهای زیاد و بسیار خوبی انجام گرفته است.
میرباقری اضافه کرد: سطح دوم بررسی سبک زندگی اسلامی در مقیاس اجتماعی است، یعنی در این بخش به چیستی آداب زندگی اجتماعی مانند آداب پوشاک اجتماعی، اشتغال، بهداشت، خوراک و بسیاری موارد دیگر میپردازد؛ در این بخش «جامعه» واحد مورد مطالعه قرار میگیرد و موضوع مقیاس اجتماعی مثلا نوع پوشاک اجتماعی با در نظر گرفتن همه جوانب امر و مجموعه عوامل و متغیرهای آن مورد مطالعه قرار میگیرد.
رییس فرهنگستان علوم و فرهنگ اسلامی با تاکید بر اینکه «آنچه که امروز مساله مورد اهمیت ما است و تمدن جدید ما را درگیر آن کرده همین سطح از مطالعه سبک زندگی اسلامی است» گفت: در این بخش پس از بررسی تمامی عوامل و متغیرهای درون جامعه مدل نهایی سبک زندگی اتخاذ میشود، لذا ممکن است الگوی سبک زندگی اسلامی هر منطقه، شهر، کشور و ... با یکدیگر متفاوت باشند.
وی با اشاره به سطح سوم مطالعه سبک زندگی اسلامی اظهار کرد: در بخش مقیاس تکامل اجتماعی، به موضوع سبک زندگی اسلامی به عنوان یک الگوی جامع تکامل و تحول برای پیشرفت در زندگی و ایجاد یک تمدن اسلامی نگاه میشود.
میرباقری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: سبک زندگی که امروز در جوامع مختلف غالب شده و زندگی افراد مختلف را به شکل مشترکی در آورده است کاملا غربی بوده و مبتنی بر ایدئولوژی مادی غرب است.
وی افزود: غرب با صراحت اعلام میکند که ایدهها و سبک زندگی خودشان مبتنی بر این ایدئولوژی است و بر تمامی ایدئولوژیها برتری دارد و باید جهانی شود و هیچ ابائی در خصوص جهانی کردن آن ندارند.
رییس فرهنگستان علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: در این بخش سبک زندگی غربی منحصر به سطح خُرد نیست و نگاهی اجتماعی و جامع به به این الگو دارد و دارای سه لایه است؛ الگوی ارائه شده، لایه روئین آن، دانش و فنون پشتیبان لایه بعدی و ایدئولوژِی پایه این گفتمان است که امروز تبدیل به تمدنی مادی شده است و لایه هستهای آن است که به شکلی الگویی فراگیر، عمیق و پیچیده و همه جانبه وارد زندگی جوامع مختلف کرده است.
وی تاکید کرد: امروز اگر ما بخواهیم از قرآن و روایات سبک زندگی اسلامی را دریافت کنیم باید در این سطح فراگیر و جامع کار کنیم، و نه تنها نباید قانع به طرح الگوی جامع و فراگیر باشیم بلکه باید الگویی طراحی کنیم که پاسخگوی هجوم تمدن مادی غرب باشد و خودمان رهبری سبک زندگی را مبتنی بر آموزههای اسلامی به صورتی فراگیر و جهانی اتخاذ کنیم.
میرباقری در بخش پایانی سخنانش تصریح کرد: سبک زندگی غربی، با قوای شیطان در روح انسانها و جوامع امروز جاری است، که پس از تسخیر زندگی جوامع مختلف، تمدنی ظلمانی میسازد و از طرف دیگر سبک زندگی اسلامی از قوای روحانی نور نبی اکرم و ولایت ائمه اطهار برگرفته شده که پس از جاری شدن در ارواح انسانها، حول آن نور بندگی و عبودیت شکل گرفته است.
وی تاکید کرد: در این صورت است که هر عملی در زندگی، توحیدی و الهی و مقدمهای برای ظهور حضرت ولی عصر میشود؛ ظهوری که به دنبال خود زندگی فراتمدنی در پیش دارد و این سبک زندگی تبدیل ولایت، توحید و نور به مدنیت اجتماعی است.