کد خبر: ۱۰۸۷۶
زمان انتشار: ۲۰:۰۴     ۲۰ فروردين ۱۳۹۰
وزير امور خارجه كشورمان بر خروج هر چه سريع‌تر نيروهاي سعودي از بحرين تأكيد كرد و گفت: سعودي‌ها راه خطايي را در پيش گرفتند.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، علي اكبر صالحي وزير امور خارجه كشورمان ظهر امروز (شنبه) پس از ديدار و گفت‌و‌گو با «لوئيس المگرو» وزير امور خارجه اروگوئه در يك نشست‌ مطبوعاتي به پرسش‌هاي خبرنگاران پاسخ گفت.

وي در ابتدا ضمن تبريك سال نو با اشاره به جلسه 2 ساعته‌اش با وزير خارجه اروگوئه، اين كشور را كشوري بسيار مهم در آمريكاي لاتين و عضو مركوسور برشمرد كه با كشورهاي برزيل و آرژانتين بازار تجاري بزرگي را در آمريكاي لاتين تشكيل مي‌دهد.
صالحي اروگوئه را كشوري با اوضاع مناسب اقتصادي خواند كه داراي امكانات خوب كشاورزي و دامداري است و افزود: 2 كشور مي‌توانند مكمل هم باشند و ما در ابعاد صنعتي و تكنولوژيكي مي‌توانيم خدمات خوبي را به اروگوئه ارائه دهيم و اروگوئه نيز مي‌تواند نيازهاي كشاورزي ما از جمله برنج و گوشت را تامين كند.

وزير خارجه ادامه داد: اميدواريم بعد از سپري شدن مراحل لازم در آينده شاهد واردات قابل توجهي از مايحتاج خود از اروگوئه باشيم.
صالحي با ذكر اين نكته كه متأسفانه روابط تجاري ما قابل توجه نيست و در حد چند ميليون دلار است، افزود: اميدواريم در سال جاري اين ميزان را افزايش داده و به چند ده ميليون دلار برسانيم.

وي تحولات منطقه بخصوص اوضاع بحرين را از ديگر موضوعاتي برشمرد كه با وزير خارجه اروگوئه پيرامون آن گفت‌وگو كرده است و خاطرنشان كرد: در مورد رفتارهاي دوگانه‌اي كه از سوي كشورهاي غربي شاهديم كه در يك جا تحت عنوان حمايت از مردم نيرو مي‌فرستند و در جاي ديگر بر عليه مردم نيرو فرستاده مي‌شود، گفت‌وگو كرديم، اين تضاد كاملاً آشكار است و نشان مي‌دهد هيچ كدام از رفتارهاي غربي‌ها براي مصلحت مردم نيست بلكه براي حفظ منافعشان است.
صالحي ابراز اميدواري كرد كه كشورهاي غربي رويه خود را اصلاح كنند.

وزير خارجه كشورمان تبادلات فرهنگي، علمي و صنعتي را از ديگر مواردي برشمرد كه با المگرو پيرامون آن رايزني و تبادل‌نظر داشته است و افزود: اميدواريم در آينده با برگزاري نشست كميسيون مشترك اقتصادي موضوعات مورد بحث در بخش‌هاي تجاري و اقتصادي را عملياتي كنيم.

* آيا قيام مردم بحرين را تجاوز خارجي تلقي كرديد؟

وزير خارجه كشورمان در پاسخ به سؤال خبرنگاري در خصوص سفر اخير رابرت گيتس وزير دفاع آمريكا به منطقه و اينكه آيا اين سفر چراغ سبزي به عربستان به منظور مداخله بيشتر در بحرين است؟ گفت: وزير دفاع آمريكا قبل از اين سفر، سفر ديگري به بحرين داشت و متأسفانه 2 روز بعد از آن شاهد ورود نيروهاي عربستان به بحرين بوديم.
صالحي با اشاره به بهانه مطرح شده در خصوص ورود نيروهاي عربستان به بحرين تحت عنوان تقاضاي دولت بحرين و در قالب سپر جزيره، خاطرنشان كرد: حتي اگر اين را مبنا قرار دهيم، طبق داده‌هايي كه داريم اين نيروها (سپر جزيره) زماني وارد كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس مي‌شوند كه آن كشور مورد تهاجم خارجي قرار گرفته باشد.

وزير خارجه كشورمان با طرح اين سؤال كه آيا آنها قيام مردم بحرين كه همچون ساير مردم منطقه مثل مصر و تونس قيام كردند را تجاوز خارجي تلقي كردند كه از نيروهاي سعودي براي ورود به بحرين كمك خواستند؟ گفت: اگر اين است به صراحت اعلام كنند كه مردم بحرين نيروي خارجي هستند.
صالحي اين را يك تناقض بيش ندانست و افزود: موضع‌گيري‌هاي سياسي و رسمي ما در طول اين اتفاقات و تحولات بخصوص در مورد بحرين كاملاً روشن بود.

* پايبند به اصل عدم مداخله در امور كشورها

وي با اشاره به اصل عدم مداخله در امور كشورها، خاطرنشان كرد: ما به اين اصل معتقديم و كاملاً به آن پايبند هستيم و تا امروز نيز پايبنديم. اگر موضع‌گيري كرديم در ارتباط با محكوميت خشونت عليه مردم بود و اينكه اكثريت مردم با اين خيزش‌ها مطالباتي را مطرح مي‌كنند و ما همواره اعلام كرديم اين مطالبات مشروع اكثريت مردم بايستي مدنظر قرار داده شود و لاغير.

رئيس دستگاه ديپلماسي با اشاره به موضع‌گيري‌ها، اظهارات و صحبت‌هاي ديگران در قبال اين تحولات، خاطرنشان كرد: در همين برهه و فضاي تحولات منطقه‌اي شاهديم كه برخي كشورهاي حوزه خليج فارس اتهامات واهي ديگري به ايران مي‌‌زنند، به عنوان مثال بحث‌ جاسوسي ايران در كويت بود. در صورتي كه دولت كويت همين مسئله را حدود يك سال و نيم پيش رسماً نفي كرده بود.
وي افزود: من در صحبتي كه با وزير خارجه كويت داشتم همين مطلب را گفتم و آنها گفتند شما در امور داخلي كويت دخالت مي‌كنيد كه ما پاسخ داديم كه اگر هدف ما آسيب رساني به كويت بود آن زمان كه صدام به كويت حمله كرد و كويت در آسيب پذيرترين وضعيت خود قرار داشت به اين كشور كمك نمي‌كرديم و علي‌رغم اينكه كويت در حمله صدام عليه ايران به صداميان كمك كرده بود، بزرگورانه درهاي برادري را به روي مردم و دولتمردان كويت باز كرديم و آنها را پناه داديم.

صالحي اظهار داشت: چگونه است كه كويت الان اين رفتار بزرگوارانه ايران را ناديده مي‌گيرد كه يكي «غمض عين» (چشم‌پوشي) نسبت به همكاري‌هايي است كه با رژيم صدام داشتند و دوم رحمت و شفقتي است كه در زمان حمله صداميان به آنها داشتيم و الان پاسخگويي آنها اين است كه در اين برهه بر خلاف موضع‌گيري رسمي يك سال و نيم پيش خود كه كاملا اين موضوع تصنعي دروغ را نفي كرده بودند، امروز مجدداً اين موضوع تصنعي را مطرح مي‌كنند و اين قابل سؤال است.

* ديگراني كه در شيپور طائفه‌گري مي‌دمند

وي ادامه داد: به هر حال هر حرف و حديثي مي‌شود براي فرار به جلو و فرافكني و براي اين است كه قادر به پاسخگويي به قيام مشروع مردم بحرين نيستند. اين مردم خواسته‌اي نداشتند جز اينكه يك مقدار از آزادي لازم شهروندي خودشان برخوردار باشند و همين و بس.
صالحي افزود: شعارهاي مردم بحرين مثل شعارهاي مردم مصر و تونس بود، ولي آنها به عبث كار مي‌كنند كه به گونه‌اي اين مسائل را طائفه‌اي نشان دهند كه به نظر ما با آمدن نيروهاي سعودي به بحرين اين خود نشان از اين دارد كه ديگران متأسفانه در شيپور طائفه‌گري مي‌دمند.

* سعودي‌ها راه خطايي را در پيش گرفتند

صالحي با بيان اينكه سعودي‌ها راه درستي را در پيش نگرفتند و راه خطايي را در پيش گرفتند، اظهار داشت: راه خطا، آثاري سلبي در آينده خواهد داشت. اصولاً فرق حق و باطل اين است كه حركت باطل زود نمودار مي‌شود ولي حق يك مقدار طول مي‌كشد. مثل ساختن ساختمان است كه طول مي‌كشد تا براي افكار عمومي جهان روشن شود. باطل مثل تخريب يك ساختمان است.
وزير خارجه افزود: ورود به بحرين يك امر باطلي بود. فكر مي‌كنند مردم را سركوب كردند، ولي اين نارضايتي‌ها و ناخرسندي‌ها در دل مردم خواهد ماند و يقيناً به سهولت نمي‌توانند از اين اتفاق كه رخ داده عبور كنند. اين اشتباه بزرگي است كه آنها مرتكب مي‌شوند.

* پاسخ غيرعقلاني عربستان

وي اضافه كرد: زماني كه مسئوليت وزارت خارجه را عهده‌دار شدم، اولين اولويتم اين بود كه با كشور دوست و برادر عربستان رابطه قوي برقرار كنيم و همه تلاش‌ها را انجام داديم ولي متأسفانه پاسخي كه دريافت كرديم غيرعقلاني و غير حساب شده بود و رفتاري را از آنها ديديم كه آينده نويدبخشي را نشان نمي‌دهد.

رئيس دستگاه ديپلماسي خاطرنشان كرد: اين آمادگي از طرف ما هست. عربستان سعودي بايد هر چه سريعتر خاك بحرين را ترك كند و تا اينكه مسائل بيش از اين پيچيده‌تر نشده، كشورهاي منطقه با هم رايزني كنند و اگر ابهامات، سوء تفاهمات و عدم اعتماد‌هايي هست بنشينند و از طريق مجاري ديپلماسي اين امور را حل و فصل كنند.

* تقدير از اقدام دولت عراق

صالحي درباره اخراج گروهك تروريستي منافقين از عراق با بيان اينكه اين هم در قانون اساسي عراق آمده و هم آخرين تصميماتي بوده كه قوه قضائيه عراق اتخاذ كرده است، گفت: عراقي‌ها بر اساس قانون اساسي و تصميمات دستگاه قضايي اين كشور نمي‌توانند به گروه‌هاي تروريستي در خاك اين كشور از جمله گروهك منافقين كه از آن خاك به عنوان مبنا و سكوي پرتابي براي حركت عليه كشورهاي همسايه عراق استفاده كنند، پناه دهند.
وزير خارجه خاطرنشان كرد: اين اقدام حكومت عراق كه از طرف ما قابل تقدير است، اقدامي است در جهت عملياتي كردن و پياده كردن قانون اساسي و مصوبات و تصميمات قوه قضائيه اين كشور.

* جايگذاري سوخت‌ در قلب رآكتور بوشهر

خبرنگاري در خصوص بارگذاري مجدد سوخت نيروگاه بوشهر سؤال كرد كه وزير امور خارجه كشورمان با بيان اينكه در يكي از پمپ‌هاي اين نيروگاه مشكل فني پيش آمده بود، افزود: همانطور كه بارها اعلام كرده بوديم ايران اهميت بسزايي به مسائل ايمني نيروگاه‌هاي هسته‌اي مي‌دهد و اينكه اين نيروگاه‌ها بايد با اطمينان كامل راه‌اندازي شوند، بر اين اساس جمهوري اسلامي ايران تصميم گرفت براي اينكه اين مشكل فني هيچ گونه آثار سلبي بر ايمني نيروگاه نداشته باشد، ولو اينكه 2 ماه بحراني شدن نيروگاه عقب بيفتد سوخت‌ها را كه قبلا سوختگذاري شده بود از قلب رآكتور خارج كنند، شست و شو بدهند و تحت ذره‌بين قرار دهند و ببينند آيا آسيبي به سوخت‌ها رسيده و مجدداً سوخت‌ها را وارد قلب رآكتور كنند.

وي اضافه كرد: خوشبختانه بيرون آوردن سوخت‌ها، شست‌وشوي آن‌ها و‌ چك كردن سوخت‌ها كامل انجام شد، حتي بخشي از قلب رآكتور خارج شد، مجدداً شست و شو داده شد و از ديروز جايگذاري سوخت‌‌ها در قلب رآكتور شروع شد. اميدواريم طبق تفاهم انجام شده بين 15 تا 20 ارديبهشت ماه شاهد بحراني شدن رآكتور باشيم.

صالحي با بيان اينكه قبلا گفته‌ بوديم نيروگاه آخر بهمن بحراني مي‌شود، اظهار داشت: ما با چنين مشكل فني روبرو شديم كه اينها در نيروگاه‌‌هاي هسته‌اي و تأسيسات صنعتي يك امر طبيعي است. اين قول و اطمينان را به مردم عزيز مي‌دهيم كه هيچ قدمي را بر نمي‌داريم جز اينكه اول از ايمني نيروگاه به صورت اطمينان بخش اطمينان حاصل كنيم.
وي گفت: هر وقت متخصصان ايمني (روسي، ايراني و آژانس) به ما اطمينان بدهند، ما نيروگاه را راه‌اندازي مي‌كنيم و ما در زمينه ايمني هيچ‌گاه كوتاه نخواهيم آمد.

* اول مشكل حقوق بشري خود را حل كنيد

وزير خارجه كشورمان در واكنش به گزارش ساليانه وزارت خارجه آمريكا كه در آن به وضعيت حقوق بشر ايران پرداخته شده نيز گفت: وضعيت حقوق بشر ما روشن است و عملكرد آمريكا در افغانستان و عراق و پاكستان هم روشن است. آمريكا بدون اجازه هر جا را كه مي‌خواهد بمباران مي‌كند، هر كاري مي‌خواهد مي‌كند و مردم بيگناه را مي‌كشد و اين اواخر هم كه در ليبي شاهد اقدامات آنها هستيم كه مردم بيگناه را كشتند و گفتند اشتباه كرديم. در جاهايي هم تاسيسات كشور را نابود مي‌كنند و مي‌گويند اشتباه كرديم.

رئيس دستگاه ديپلماسي خطاب به آمريكايي‌ها خاطرنشان كرد: ماهواره‌هاي شما با اين ادعايي كه از لحاظ تكنولوژي داريد كه همه چيز را رصد مي‌كنيد، چطور مي‌شود مردم بيگناه را بكشيد و تأسيسات به اين عظيمي را تخريب كنيد و بعد بگوييد اشتباه شده است.
صالحي ادامه داد: حرف آمريكا در ارتباط با حقوق بشر مسموع نيست. كسي كه خودش گرفتار اين مسئله است نمي‌تواند ديگران را زير سؤال ببرد، اول مشكل خود را در ابعاد حقوق بشري حل كند بعد راجع به ديگران اظهارنظر كند.

* پاسخي كه جليلي قرار است به اشتون بدهد

به گزارش خبرنگار فارس، علي‌اكبر صالحي وزير امور خارجه كشورمان در ادامه نشست مطبوعاتي مشترك امروز (شنبه) با «لوئيس المگرو» وزير خارجه اروگوئه در پاسخ به سؤالي در خصوص مذاكرات ايران و 1+5 كه سؤال يكي از خبرنگاران بود، اظهار داشت: ما همواره اعلام كرديم كه علاقه‌مند و آماده مذاكرات با اين گروه هستيم. خانم اشتون رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا نامه‌اي را براي آقاي سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي فرستاده بود كه در آن نامه مطالبي را مطرح كرده بود كه طبق آخرين اطلاعات من آقاي جليلي در حال آماده كردن پاسخ در اين زمينه است.

وي افزود: ايران همواره آمادگي خود را براي ادامه گفت‌و‌گوها در چارچوب 1+5 و براساس تفاهمنامه‌هاي گذشته و بسته پيشنهادي ايران و بسته پيشنهادي طرف‌هاي مقابل اعلام كرده و اين آمادگي براي گفت‌وگو وجود دارد.

* پاسخ صالحي به موضع ضد ايراني مقامات اردني

خبرنگار فارس با اشاره به اظهارات اخير محمود احمدي‌نژاد رئيس جمهور كشورمان در كنفرانس مطبوعاتي كه گفته بود سفر پادشاه اردن به ايران بنا به دلايلي به تعويق افتاده، به اظهارات يكي از مقامات رسمي اردن مبني بر اينكه زماني تعيين نشده بود كه بخواهد به تعويق بيفتد و همچنين اظهارات وزير خارجه اردن و يكي از مقامات اين كشور كه مدعي دخالت ايران در امور داخلي كشورهاي عربي شده‌اند، پرداخت و نظر صالحي را جويا شد كه وي در اين باره گفت: وزارت امور خارجه هر موقعي كه مسئولي يا رئيس مملكتي از كشوري دعوت شده باشد، در زمان خودش اطلاع رساني مي‌كند و اين مسئله خيلي پيچيده و غامضي نيست.
وي افزود: وزارت خارجه هر زمان ضرورت داشت در ارتباط با اين مسئله اطلاع رساني لازم را خواهد كرد.

* كشف جديدي نكرده‌اند

خبرنگار فارس همچنين به ادعاي گروهك تروريستي منافقين مبني بر وجود كارخانه‌اي هسته‌اي در نزديكي تهران كه تجهيزات مربوط به سانتريفيوژ‌ها را توليد مي‌كند اشاره كرد و نظر صالحي را در خصوص صحت و سقم اين خبر پرسيد كه وي اظهار داشت: در مورد كارخانه مورد نظري كه منافقين اعلام كردند، من تعجب مي‌كنم اين كشف جديدي نيست. نطنز و اصفهان را هم اعلام كنند.

رئيس دستگاه ديپلماسي ادامه داد: ما سانتريفيوژ‌ مي‌سازيم و در بخش‌هاي مختلف كشور ساخت قطعات سانتريفيوژ‌ انجام مي‌شود. كارخانه‌اي هم در كرج هست كه قبلاً خبرنگاران از آن بازديد كرده بودند و آنجا قطعات را مي‌سازيم. چيز سكرت Secret و محرمانه‌اي نيست.
صالحي افزود: فكر مي‌كنم اطلاعات و معلومات‌شان تهي شده و وضعيت منافقين به گونه‌اي است كه الان شاهديم در عراق چه اتفاقي افتاده. در دنيا هم منافقين تكليفشان روشن است و مشخص است از چه اصولي پيروي مي‌كنند، چه در كارنامه خودشان دارند و چه فجايعي را به بار آوردند.

* منافقين نفس‌هاي آخر را مي‌كشند

وي گفت: اين گروه نفس‌هاي آخر خود را مي‌كشد براي اينكه احساس زنده بودن را به خودشان بدهند، هر از چند گاهي حرف‌هايي را مي‌زنند و حالا ديگر به جايي رسيده‌اند كه بيايند و بگويند نطنز و اصفهان هم هست.
صالحي خاطرنشان كرد: اگر اين گروهك اطلاعاتي ندارند مي‌توانند اطلاعات لازم را از سايت سازمان انرژي اتمي دريافت و براي دوستانشان بازگو كنند.
وزير خارجه بار ديگر گفت: اين سايت چيز جديدي نيست، كارخانجات متعددي در كشور هستند كه مشغول ساخت تجهيزات مورد نياز سازمان انرژي اتمي مي‌باشند.

* يادداشت تفاهمي كه به امضاي وزراي خارجه رسيد

يكي ديگر از خبرنگاران نيز از صالحي پرسيد آيا ايران و اروگوئه رويكردي در خصوص به كارگيري ديپلماسي عمومي براي اينكه كشورهاي ضعيف را از دست قدرت‌هاي بزرگ نجات دهند، در دستور كار دارند؟ كه وي گفت: در يادداشت تفاهمي كه امروز به امضا رسيد، فعاليت‌هاي فرهنگي، علمي و ورزشي مشترك با اروگوئه، رفت و آمد اساتيد و فرهيختگان 2 كشور را پيش‌بيني كرديم و ديپلماسي عمومي را در اين چارچوب مي‌بينيم. رفت و آمد نمايندگان مجلس دو كشور در چارچوب ديپلماسي عمومي در اين تفاهمنامه پيش‌بيني شد.

* به آينده و روابط سياسي مصر و ايران بسيار خوشبين هستيم

صالحي در خصوص برقراري روابط تهران و قاهره و دعوتش از همتاي مصري براي سفر به ايران نيز گفت: از زماني كه قيام مصر به وقوع پيوست و سبب شد كه حسني مبارك كنار برود و بالاخره نخست‌وزيري كه برخواسته از اراده مردم باشد يعني عصام شرف از طرف جوانان پيشتاز در اين حركت مردمي مصر به شوراي نظامي اين كشور معرفي شد، ما اين نخست‌وزير و وزرا از جمله وزير خارجه مصر را برآمده از اراده مردم قيام كننده مي‌دانيم و اين آمادگي را اعلام كرديم كه با توجه به روابط ديرينه ايران و مصر و اهميت جايگاه 2 كشور در جهان اسلام، منطقه و دنيا، آماده برقراري روابط هستيم.
وي با اشاره به اظهارات نبيل العربي وزير خارجه مصر كه از باز شدن صفحه جديدي از روابط با ايران خبر داده بود، اظهار داشت: ما آماده پذيرايي ايشان در ايران هستيم و اين آمادگي در طرف مصري نيز وجود دارد كه ما در مصر حضور يابيم. اين رايزني‌ها در حال انجام است و ما به آينده و روابط سياسي مصر و ايران بسيار خوشبين هستيم.

صالحي ادامه داد: دو ملت ايران و مصر روابط عميق فرهنگي دارند و 2 ملتي هستند كه مشتركات آنها بسيار فراوان است. شايد كمتر 2 ملتي را بتوان يافت كه اينقدر به هم نزديك‌ هستند. متأسفانه در اين 30 سال به خاطر مسائل سياسي موجود اين 2 ملت از هم دور مانده بودند كه اميدواريم علاوه بر اينكه اين 30 سال را جبران كنيم، روابط را بيش از پيش تعميق بخشيم چون دو ملت نيازمند هم هستند.
رئيس دستگاه ديپلماسي گفت: مصر در جهان اسلام و منطقه جايگاه ويژ‌ه‌اي دارد. مصر از تاريخ بسيار عميقي برخوردار است و لذا همراهي ما با مصر و رابطه با اين كشور يك امر اجتناب ناپذير است و مي‌تواند در ثبات، صلح و امنيت منطقه بسيار مؤثر و مفيد باشد.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها