به گزارش 598، محمد تقی کرهای در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به اینکه ایران از حضور شرکتهای بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در معادن مهم و آمریکای جنوبی حمایت میکند، افزود: حضور ایران در معادن آمریکای جنوبی مربوط به بحث صدور خدمات فنی و مهندسی میشود که دولت در این زمینه ظرفیتها و اطلاعات معدنی مربوط به کشورهای این منطقه را در اختیار شرکتهای ایرانی قرار میدهد.
وی گفت: برخی از شرکتهای ایرانی در کشورهای آمریکای لاتین در حوزه معدن سرمایهگذاری کرده و در معادن این منطقه کار میکنند و برخی دیگر نیز در حال حضور در معادن آمریکای جنوبی هستند که ما از آنها حمایت میکنیم.
او در عین حال به جزئیات حضور شرکتهای ایرانی در معادن کشورهای آمریکای جنوبی اشارهای نکرد.
به گزارش ایسنا، پیشتر گزارشها و اخباری درباره همکاریهای معدنی ایران با برخی از کشورهای آمریکای جنوبی مانند ونزوئلا، اکوادور، برزیل و بولیوی منتشر شده بود. از جمله اینکه قرار بود ایران در زمینه اکتشاف و استخراج فلز استراتژیک لیتیوم با بولیوی همکاری کند. درباره همکاری ایران با ونزوئلا در حوزه تولید طلا نیز گزارشهایی منتشر شده بود.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی در ادامه با اشاره به اینکه سرمایهگذاریهای انجام شده در حوزه اکتشاف معادن با ذخایر کشور متناسب نبوده است، گفت: قرار است در سال آینده پنج درصد از حقوق دولتی معادن به حوزه اکتشاف اختصاص داده شود.
کرهای در پاسخ به این سوال که چه میزان از محدودیتهای معدنی کشور شناسایی شدهاند؟ گفت: سرمایهگذاران برای حضور در بخش معدن نیاز به اطلاعات پایه مانند اطلاعات زمینشناسی دارند. هماکنون دارای نقشههای ژئوشیمی هستیم و حدود 400 ورقه از 600 ورقه کشور نیز کامل شده است و کمبود اصلی ما مربوط به ژئوفیزیک هوایی میشود.
وی افزود: سرمایهگذاری در ژئوفیزیک هوایی بسیار هزینهبر است و در دنیا نیز فقط چند شرکت استرالیایی، کانادایی و آمریکایی در این حوزه فعال هستند که البته ما نیز دانش فنی برداشت و تفسیر اطلاعات ژئوفیزیکی هوایی داریم و زیرساختهای آن نیز فراهم است.
به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت برای انجام کامل ژئوفیزیک هوایی کشور به مدت دو سال به اعتباری معادل 500 میلیارد تومان نیاز است.
کرهای افزود: تاکنون ژئوفیزیک هوایی تا حدودی در استانهای کردستان، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، فارس و یزد انجام شده است که روش ما در مناطق کوهستانی با هلیکوپتر و در مناطق دشت با هواپیما است.
او همچنین با اشاره به تلاشهای انجام شده برای ساخت تجهیزات مربوط به انجام ژئوفیزیک هوایی اظهار کرد: با توجه به تحت تحریم بودن تجهیزات موردنیاز در این بخش به سمت خودکفایی در این حوزه رفتهایم.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی درباره حضور ایران در افغانستان نیز گفت: در این کشور آمریکا بیشترین فعالیت را در حوزه علوم زمین و اکتشاف انجام داده است. ما نیز در زمینه آموزش به کارشناسان زمینشناسی افغانستان فعال بودهایم که این آموزشها بسته به اهداف و نیازهای کشور افغانستان ادامه خواهد یافت.