کد خبر: ۱۰۷۱۵۰
زمان انتشار: ۱۲:۴۴     ۲۷ دی ۱۳۹۱
مشروح نشست تخصصی درباره سبک زندگی اسلامی/
در نشست فارس در خصوص سبک زندگی اسلامی، مصادیق مختلفی از رسوخ فرهنگ غرب در جامعه اسلامی مورد بررسی قرار گرفت و راهکارهایی نیز ارائه شد.

به گزارش خبرنگار جامعه فارس،‌ رهبر معظم انقلاب اسلامی امسال در جمع پرشور هزاران نفر از دانشجویان، دانش آموزان و دیگر جوانان خراسان شمالی به موضوع «سبک زندگی» پرداختند. ایشان مفهوم پیشرفت را تداعی کننده حرکت، «سبک زندگی» را بخش اساسی و حقیقی پیشرفت و تمدن سازی نوین اسلامی خواندند و با دعوت از نخبگان و صاحبان فکر و اندیشه برای «پرداختن به این مفهوم مهم، آسیب شناسی وضع موجود سبک زندگی در ایران و چاره جویی در این زمینه» تأکید کردند: پیشرفت در علم و صنعت و اقتصاد و سیاست که بُعد ابزاری تمدن اسلامی را شکل می‌دهد وسیله ای است برای دستیابی به سبک و فرهنگ صحیح زندگی و رسیدن به آرامش، امنیت، تعالی و پیشرفت حقیقی. 

رهبر معظم انقلاب اسلامی، در تشریح مفهوم سبک و فرهنگ زندگی، به مسائلی نظیر خانواده، ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، تفریحات، کسب و کار و رفتارهای فردی و اجتماعی در محیطهای مختلف، اشاره کردند و افزودند: در واقع سبک زندگی به همه مسائلی بر می گردد که متن زندگی انسان را شکل می‌دهند. 

خبرگزاری فارس در همین راستا نشست تخصصی بررسی سبک زندگی اسلامی را با حضور مینو اصلانی، مسئول بسیج جامعه زنان، فرشته روح‌افزا، معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان و سجادی، معاون مرکز امور زنان ریاست جمهوری برگزار کرد که مشروح آن به این شرح است:

اکثر شیوه‌های زندگی امروز کپی غرب است/ نیاز به عزم ملی برای تغییر سبک زندگی

فرشته روح‌افزا در نشست تخصصی سبک زندگی که به میزبانی خبرگزاری فارس برگزار شد، درباره اتخاذ شیوه صحیح سبک زندگی اظهار داشت: چنانچه هویت‌یابی و مبنای زندگی با استفاده از منابع صحیح باشد بدون شک‌ خروجی صحیح و مناسبی خواهد داشت در غیر این صورت نمی‌توان منتظر حصول خروجی‌های صحیح از آن شد.

معاون شورای فرهنگی - اجتماعی زنان در ادامه یادآور شد: در صورتی که مبنای زندگی برگرفته از متون الهی باشد، این توقع به وجود می‌آید که سبک زندگی نیز با خروجی‌های مفید و مؤثری همراه شود.

وی ضمن ابراز تأسف از اینکه شگردهای بکار گرفته شده در دستگاه‌های مختلف به منظور ارائه سبک زندگی صحیح در جامعه موفقیت‌آمیز و نتیجه‌بخش نبوده است، افزود: چنانچه سبک زندگی به روش اسلامی در جامعه توسط افراد آن به صورت کامل اعاده می‌شد، دیگر جای هیچ گونه بحثی باقی نمی‌ماند.

وی با بیان اینکه ما نتوانسته‌ایم سبک زندگی برمبنای الهی را در جامعه القا کنیم افزود: این امر نشأت گرفته از عوامل متعددی است.

معاون شورای فرهنگی و اجتماعی زنان با اشاره به متغیر بودن اندیشه‌های بشری، گفت: اندیشه‌های بشری تقریباً در هر دهه دچار دگرگونی و تغییر می‌شود به طوری که یک دهه اندیشه‌‌های افراد دهه بیش از خود را رد می‌کنند.

روح‌افزا در تکمیل گفته‌های خود، یادآور شد: چنانچه ما زندگی خود را براساس اندیشه‌های بشری بنا کنیم، در نهایت تبدیل به یک موش آزمایشگاهی خواهیم شد.

وی متذکر شد: با رجوع به عقل این نتیجه حاصل می‌شود که ما نباید زندگی خود را بر مبنای اندیشه‌های بشری پیش ببریم و در مقابل باید از سبک زندگی الهی و قرآنی استفاده کنیم.

روح‌افزا در ادامه با اشاره به نمونه‌هایی از ورود اندیشه‌ های بشری در سبک زندگی افراد و جامعه، بیان داشت: اُپن بودن آشپزخانه‌ها، رواج استفاده از غذای فست‌فود، طراحی مد و لباس، نحوه صحبت  کردن و گذراندن اوقات فراغت از نمونه‌های بارز سبک و سیاق زندگی براساس شیوه‌های سایر جوامع است.

به گفته وی، ما هم اکنون اکثر شیوه‌های زندگی را از جوامع غربی کپی می‌کنیم و در این خصوص انتخابی کورکورانه را مبنای راه خود قرار داده‌ایم.

هنر نه گفتن فرزندان برای والدین نباید باشد

معاون شورای فرهنگی - اجتماعی زنان با انتقاد از انتخاب کورکورانه سبک زندگی از سایر جوامع گفت: به عنوان نمونه، جامعه در صدد است که نه گفتن را به فرزندان و کودکان خود بدون توجه به حرمت و احترام به والدین بیاموزد، باید توجه داشت که این نه گفتن‌ها، نباید در برابر والدین باشد، این امر براساس متون اسلامی و قرآنی نیست.

روح‌افزا اضافه کرد: متأسفانه هم اکنون سبک زندگی اسلامی در لایه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، بین‌المللی و حتی علمی کشور، به چشم نمی‌خورد. ما در این زمینه دچار وازدگی شده‌ایم.

وی با اشاره به گفته‌ جوامع غربی مبنی بر اینکه فرماندهان جنگ نرم برای تغییر در باورها و ارزش‌های جامعه سعی می‌کنند از راه دگرگون کردن شیوه زندگی افراد وارد شوند، ابراز داشت: جوامع غربی سعی در تغییر در باورهای افراد جامعه دارند.

معاون شورای فرهنگی - اجتماعی زنان در ادامه خاطرنشان کرد: همه ما که متشکل از تمام افراد جامعه و دستگاه‌های دولتی و غیردولتی هستیم، به هجمه عظیمی که سالیان دراز است تحت عنوان جنگ نرم از سوی جوامع غربی بر جامعه القاء می‌شود، بی تفاوت بوده‌ایم.

وی متذکر شد: باید به جوانان آگاهی‌های لازم در این باره داده شود تا آسیب نبینند.

روح‌افزا، تغییر در سیستم زندگی، تجردگرایی، مدرک‌گرایی در مقابل علم‌گرایی را از جمله نمونه‌های ورود سبک و سیاق فرهنگ غرب بر جامعه برشمرد و اظهار داشت: این سبک زندگی غربی در کشور رخنه کرده و تغییر این سبک مستلزم عزم ملی است.

 

 

 

دنبال مقصر گشتن اشتباه است/ تبدیل مهریه زن به معضل، غیرخدایی است

وی یادآور شد: هم اکنون که سبک زندگی غربی در کشور رخنه کرده، به دنبال مقصر گشتن کار بیهوده‌ای است و فقط باید در پی یافتن راهکارهای مفید و اثرگذار برای مقابله با آن بود.

روح‌افزا تبدیل شدن مهریه زن به معضل، کم بودن تعداد فرزندان و مدرک‌گرایی را از جمله نگرش‌های مدرنیته عنوان و خاطرنشان کرد: این نگاه‌ها ضدخدایی است و باید به صورت علمی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

ترویج مشروب‌خواری از طریق کتاب‌های زبان

مینو اصلانی، مسئول بسیج جامه زنان نیز در نشست تخصصی سبک زندگی اظهار داشت: سبک زندگی از به هم تنیدگی و نظام‌ رفتار‌ها شکل می‌گیرد به همین دلیل نمی‌توان ابعاد زندگی را محدود قلمداد کرد.

مسئول بسیج جامعه زنان کشور در ادامه یادآور شد: نکته مهم و اساسی که در این باره وجود دارد این است که بر خلاف اینکه هم اکنون تاکید بر داشتن نگرش کلان در خصوص مسائل مختلف می‌شود، اما باید نگرش استقرائی را درباره مسائل مربوط به سبک زندگی، پیاده کرد.

وی متذکر شد: سبک زندگی باید به صورت جزء جزء مورد بررسی قرار گیرد.

اصلانی افزود: برای نمونه می‌توان به فردی اشاره کرد که به دنبال طول عمر بالاست، این فرد با مراجعه به پزشک، مواردی نظیر تغذیه سالم، ورزش و ... را برای داشتن طول عمری بالا، فرا می‌گیرد، این در حالی است که شارع دینی صله‌رحم را موجب افزایش طول عمر افراد می‌داند، اینها نشان دهنده تضاد در دیدگاه‌ها است.

مسئول بسیج جامعه زنان در ادامه با اشاره به نگرش مقام معظم رهبری در خصوص سبک زندگی، بیان داشت: ایشان بر خلاف بسیاری از استراتژیست‌های جهان، به صورت مد‌برانه، اجزاء سبک زندگی را به صورت خورد و جداگانه (جزء جزء) بر می‌شمارند.

این استاد دانشگاه در ادامه سخنان خود بیان داشت: اینکه ما هم اکنون به این سبک و سیاق از زندگی رسیده‌ایم متأثر از عوامل مختلفی از جمله ضعف در باز تعریف رفتارهای ما بر مبنای اسلام و قرآن است.

تغییر سبک زندگی بر اساس تمدن اسلامی هنوز اتفاق نیفتاده است

وی یادآور شد: در مسیر تمدن سازی، تغییر روش زندگی بر مبنای تمدن‌اسلامی در کشور ما هنوز اتفاق نیفتاده است.

اصلانی با بیان اینکه ایجاد یک تمدن نوین اسلامی در سبک زندگی یک مسئله حیاتی است، اظهار داشت: القای سبک زندگی کنونی در جامعه، متأثر از ضعف همه دستگاه‌ها در پیشبرد تمدن اسلامی است.

دامن زدن دولت اصلاحات به باز بودن فرهنگ

به گفته وی، توجهات از مسیر زندگی اسلامی به سمت مسائل اقتصاد بازار رفته است و دولت اصلاحات به باز بودن فرهنگ دامن زده است.

اصلانی متذکر شد: تمام کشورها برای فرهنگ منحط خود حصاری را در نظر گرفته‌اند، این در حالیست که ما برای فرهنگ اصیل خود، هیچ حصاری را قائل نشده‌ایم و با عنوان گفت‌وگوی تمدن‌ها بر القاء فرهنگ سایر جوامع در میان افراد جامعه خود، مؤثر واقع شده‌ایم.

وی یادآور شد: به لحاظ دارا بودن ریشه عمیق دینی در کشور، سبک‌های زندگی در کشور قابل اصلاح هستند.

مسئول بسیج جامعه زنان تغییر سبک زندگی در جوامع اسلامی را اقدامی برنامه‌ریزی شده از سوی جوامع‌‌ غربی دانست و گفت: نمی‌توان گفت که منشأ این امر فقط رسانه‌ها هستند، چرا که متون کتب درسی و دانشگاهی نیز پیش برنده این امر است.

اصلانی در ادامه سخنان خود یادآور شد: مثال‌های رایج در کتب درسی بیانگر ترویج سبک زندگی غربی در کشور است،‌بنابراین اعمال تغییرات اساسی در کتاب‌های درسی تمامی سطوح تحصیلی از اهمیت به سزایی برخوردار شده است. حتی در کتاب‌های آموزش زبان انگلیسی در کشورمان، پدر خانواده را که مست و مشروب‌خوار است خیلی عادی می‌آورند این چه تربیت و نمایی از سبک زندگی را به افراد جامعه ما القا می‌کند؟

وی تغییر سبک زندگی را مستلزم یک جریان‌سازی عمومی و حرکتی همه جانبه دانست و اضافه کرد: براساس فرمایشات مقام معظم رهبری، انتظار نمی‌رود که سبک زندگی به صورت یک شبه تغییر یابد این مهم مستلزم برنامه‌ریزی قوی است.

مسئول بسیج جامعه زنان با بیان اینکه معلمان تاثیرگذار‌ترین قشر در راستای تغییر سبک زندگی هستند، ادامه داد: از این رو باید تغییرات اساسی در سیستم‌های آموزشی کشور اتفاق بیفتد.

به گفته وی، سیستم آموزشی غرب نسبت به مسائل تربیتی بی‌توجه است به همین دلیل سیستم آموزشی کشور که مبتنی بر سیستم آموزشی غربی است باید تغییر یابد.

مسئول بسیج جامعه زنان همچنین به نقش رسانه‌ها در پیشبرد سبک زندگی اسلامی اشاره و خاطر نشان کرد: تولید‌کنندگان سریال‌ها و فیلم‌ها باید توجه ویژه‌ای نسبت به احیاء مباحث اعتقادی و دینی داشته باشند.

رسانه‌ها می‌توانند سبک زندگی را تغییر دهند

سجادی، معاون امور خانواده مرکز زنان ریاست جمهوری نیز در این نشست تخصصی با اشاره به آیات کلام ‌الله مجید مبنی بر الگو و اسوه قرار دادن پیامبر اکرم (ص) برای انتخاب سبک زندگی اظهار داشت: الگو در واقع گرفتن مطلب از یک شکل و یک نمونه است اما سبک ادامه‌دار است به این معنی که همان الگو و استراتژی را به صورت ادامه‌دار مورد استفاده قرار دهیم.

وی افزود: برای بررسی سبک زندگی باید ابعاد مختلف زندگی انسان مورد بررسی قرار گیرد چرا که وجود انسان دارای ابعاد روحی و جسمی مختلفی است.

به گفته سجادی، هر فرد دارای 3 جایگاه است به طوری که یک جایگاه نزدیک خود دارد، یک جایگاه در خانواده و نیز یک جایگاه در جامعه دارد.

معاون امور خانواده مرکز امور زنان ریاست جمهوری در ادامه یادآور شد: جایگاه انسان به حدی حساس  است که باید بتواند از یک مسیر درست شیوه زندگی خود را انتخاب کند چرا که به او یک زمان بیشتر داده نمی‌شود.

وی متذکر شد: از آنجایی که برای انسان فقط امکان یک بار تجربه دنیا وجود دارد بنابراین باید در انتخاب شیوه صحیح زندگی با توجه به الگویی که قرآن کریم معرفی کرده است، دقت کافی داشته باشد.

سجادی در تکمیل گفته‌های خود اضافه کرد: یک کلاس درس 3 جایگاه دارد که شامل متون درسی، استاد و معلم و مخاطب (دانشجو) می‌شود، در همین زمینه برای انسان در دنیا، متون آسمانی(قرآن) به عنوان کتاب معرفی شده است و پیامبران و سایر افراد جامعه را به ترتیب معلمان و مخاطبان تشکیل می‌دهند.

معاون مرکز امور زنان در ادامه با اشاره به نقش انکارناپذیر رسانه‌ها در پیشبرد سبک زندگی در جامعه ابراز داشت: رسانه‌ها، افکار، باورها، ارزش‌ها و نگرش‌ها را می‌توانند به صورت کاملاً هدفدار تغییر دهند به طوری که رسانه‌ها می‌توانند در تبدیل حوزه‌های خصوصی به عمومی و همچنین حوزه‌های عمومی به خصوصی افراد جامعه گام مؤثری بردارند.

آموزش سبک درست زندگی از طریق رسانه‌ها

سجادی یادآور شد: باید سبک و سیاق صحیح زندگی از طریق رسانه‌ها به مردم القا شود.

معاون مرکز امور زنان ریاست جمهوری در ادامه به فعالیت مرکز امور زنان برای پیگیری فرمایشات مقام معظم رهبری به منظور بررسی سبک زندگی اشاره کرد و افزود: یافتن نکات و موارد خاص مسائل مربوط به زنان و خانواده، یافتن راه‌حل برای رفع آنها و نیز تبدیل به گفتمان کردن این مباحث در جامعه و در نهایت تهیه بسته‌های اجرایی برای دستگاه‌های مختلف  از جمله مواردی است که مقام معظم رهبری در خصوص پرداختن به سبک زندگی مورد تأکید قرار داده‌اند.

سجادی ادامه داد: بر همین اساس، دبیرخانه‌ای ویژه‌ در مرکز امور زنان برای پیشبرد فرمایشات مقام معظم رهبری تشکیل شد و از اساتید حوزوی و دانشگاهی برای تشکیل کمیته ویژه برای سبک زندگی دعوت به عمل آمد.

وی برگزاری همایش‌هایی پیرامون مسائل مربوط به زنان و خانواده، سبک زندگی اسلامی و نیز عدالت جنسیتی را در ذیل برنامه‌های این کمیته راهبردی برشمرد.

برگزاری همایش ملی سبک زندگی در بهمن‌ماه

سجادی خاطر نشان کرد: این همایش‌ها در چهار گروه، سبک زندگی در مقیاس فردی با زیر محورهای (زن و ویژگی‌های شخصیتی، اخلاقی و عبادی، زن و سبک علم نقاط قوت و نقاط ضعف، زن و اشتغال نقاط قوت و نقاط ضعف، زن و اوقات فراغت)، سبک زندگی در مقیاس خانواده با محورهای (خانواده و تعداد فرزندان، خانواده و سلامت، خانواده و رسانه، خانواده و تأثیر روابط خویشاوندی)، سبک زندگی در مقیاس اجتماعی با محورهای (سبک زندگی و اقتصاد مقاومتی، سبک زندگی و مراسم اجتماعی و سنتی، سبک زندگی و اشتغال زنان، سبک زندگی و مساجد و اماکن مذهبی) و در نهایت سبک زندگی در مقیاس حکومت با زیرمحورهای(سبک زندگی و نقش حوزه‌های علمیه، سبک زندگی در بیداری اسلامی ، سبک زندگی در امنیت اجتماعی، سبک زندگی و سازمانهای دولتی و غیر دولتی) برگزار شد که همایش ملی در این زمینه در بهمن ماه سال جاری در استان تهران برگزار خواهد شد.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها