به گزارش 598 به نقل از فارس ، امین حطیط تحلیلگر مسایل راهبردی در گفتوگو با خبرگزاری الشرق الجدید تاکید کرد که درگیری های اعراب و اسرائیل در سال 2013 در سه محور خواهد بود.
1- اول اینکه مقاومت غزه و جنبش محمود عباس در کرانه باختری به سمت مهار شدن پیش بروند، این همان چیزی است که کشورهای خلیج فارس نیز به دنبال آن هستند، به این ترتیب اگر محمود عباس بتواند این روند را دنبال کند، آرمان فلسطین به سمت از بین رفتن به دست خود فلسطینیها پیش می رود، این در حالی است که نظر ما متفاوت از این است، به این صورت که حتی اگر حماس به وعده های خود به مصر و دیگر کشورها در مورد عقب نشینی از مقاومت پایبند باشد، باز هم حرکت هایی در داخل سرزمین های اشغالی خواهند بود که سرپوش گذاشتن بر اقدامات صهیونیست ها را رد می کنند، به این ترتیب نوعی از نابسامانی در روند آرمان فلسطین ایجاد خواهد شد، اما به سمت از بین رفتن آن کشیده نمیشود و راهکار عادلانه ای نیز برای آن مطرح نمی شود، البته وی ابراز عقیده کرد که درگیری قریب الوقوعی بین فلسطینیها و اسرائیلی ها به وجود نخواهد آمد.
2- موضوع دوم در روند بحران سوریه است، ما اعتقاد داریم که جنبش مقاومت اسلامی فلسطین از عرصه این کشور به صورت کامل خارج نخواهد شد، خروج حماس از عرصه سوریه نیز به معنای خروج این آرمان از دمشق نیست، با وجود اتفاقات اخیر، سوریه باز هم حامی اصلی آرمان فلسطین خواهد بود.
این سرتیپ بازنشسته ارتش لبنان ادامه داد که دستاوردهایی که سوریه در دوره اخیر داشته، در دو محور است، اول اینکه سوریه توطئه ها علیه خود را به شکست کشانده و از سوی دیگر روند حضور در موقعیت استراتژیک خود در آینده را ادامه خواهد داد. این در حالی است که همه به دنبال خارج کردن سوریه از معادلات آرمان فلسطین هستند، اما درنهایت خود را در بن بست خواهند دید، چرا که دولت سوریه سقوط نخواهد کرد.
3- عامل سوم موضوع اخوانالمسلمون و روند حاکمیت آنهاست.
حطیط ادامه روند حاکمیت اخوانیها در کشورهای عربی از سوریه گرفته تا اردن و مصر را بعید می داند و و معتقد است که در سال 2013 فعالیت هایی از سوی اخوانی ها برای ایجاد این حاکمیت انجام خواهد شد که البته شکست خواهد خورد و این شکست به نفع آرمان فلسطین است و باعث از بین رفتن این آرمان نمیشود، به این ترتیب در سال 2013 عنوانهایی مانند فلسطین و سوریه همچنان در کشمکش بین قدرتها باقی خواهد ماند و تلاش برای از بین بردن مشکلات آنها بیشتر نخواهد شد.
حطیط در مورد موضوع ایران در سال 2013 نیز گفت که ایران در سه مورد اقداماتی را انجام داده است که این اقدامات مانع از این شده که هر قدرت غربی بتواند موضوع ایران را به نفع مصالح غرب رقم بزند، ایران در عرصه نظامی در راستای تصاعدی حرکت میکند و قدرت بازدارندگی بالایی دارد که هر تفکری برای حمله به این کشور را از ذهن ها دور میکند.
موضوع دوم در مورد مناسبات بین المللی این کشور است، ایران موفق شده است که خود را عضوی از جامعه جهانی نشان دهد، این اقدام بعد از آن صورت گرفت که شکاف بزرگی در میان کشورهای جهان ایجاد شد و کشورها به کشورهای غربی و غیر غربی تقسیم شدند، این نفوذ و شکاف مجموعا به نفع ایران رقم خورد.
موضوع سوم این است که مناسبات ایران با سوریه و نقش محوری این کشور در تعامل با بحران سوریه تاثیر مثبتی در پرونده ایران خواهد داشت، به این ترتیب من اعتقاد دارم که این پرونده به راه حل نظامی خود چه در کوتاه مدت وچه در بلند مدت نزدیک نمیشود، پرونده ایران در طول سال آینده در معرض کشمکش ها در راستای مذاکرات مسالمت آمیز و آرام خواهد بود و دو طرف نخواهند توانست به راهکاری برای حل این موضوع برسند، البته میزان شدت این کشمکشها کاهش خواهد داشت.