جشنواره "اختراعات غرب آسيا" با حضور مخترعين و نخبگان ايران در حالی از سهشنبه تا جمعه هفته گذشته در تالار منطقه آزاد كيش برگزار شد که با حواشي زیادی از حضور مدعوین مشکوک با پرچم رژیم صهیونیستی تا مدال افتخار به کودک سهساله، ربودن طرحها، فرمولها و نقشههای مخترعان ایرانی به بهانه داوری همراه بود.
به گزارش رجانیوز، اين جشنواره زیر نظر سازمان جهاني ثبت اختراع كه مركز اصلي آن در امريكا است، برگزار شد و دعوتکننده و مجري اين نمايشگاه در ايران "بنيان حمايت از نخبگان" بود كه نماينده این سازمان در ايران است.
در عین حال، اداره و اجراي برنامههاي نمايشگاههاي اختراعهای جهان از هماكنون به مدت دو سال به رژیم صهیونیستی سپرده شده كه این مدیریت به صورت دورهاي به كشورهاي مختلف عضو واگذار میشود.
اگرچه در مورد دلیل برگزاري اين نمايشگاه در كيش خبری در دست نیست اما بهنظر میرسد زمینه مساعد برای سفر نمايندگان امريكا و رژیم صهیونیستی به این منطقه و امکان سفرهاي مدعوین از كيش به دوبي و از دوبي به ساير كشورهاي شركت كننده، از انگیزههای اصلی انتخاب این منطقه برای برگزاری نمایشگاه بوده است.
اما نکته قابل توجه در این نمایشگاه، دعوت از اختراعات جدید و مهم ایرانی در کنار تعدادی اختراع ساده از سایر کشورها و چیدمان مشکوک غرفههای ارائه کننده اختراعات بود، بهطوری که غرفهها بهنحوی چیده شده بود که تقریبا یک در میان، غرفههای قوی ایرانی با غرفههای با اختراعات ضعیف از کشورهای دیگر قرار داشتند كه اين موجب سهولت در دريافت نقشههاي طرحهاي تاپ ایرانی ميشد، چرا که در غرفههای ضعیف، شرکتکنندگان جزئیات اطلاعات سوخته اختراعهای خود را به داورها ارائه میکردند و غرفههای قوی نیز ناچار میشدند فرمول و نقشههاي طرحها را ارائه کنند وگرنه، همکاری نکردن مخترع با داور محسوب میشد.
در كنار غرفههاي اختراعات، در اقدامی عجیب شرکتهایی با سرمایهها و امکانات بالا نیز مانند شرکتهای داروسازی و شرکتهای تولید ادوات کشاورزی حضور داشتند.
از سوی دیگر، علیرغم اینکه اسم این نمايشگاه "اختراعات غرب آسيا" بود و طبعا باید مختص ارائه آثار غرب آسيا میبود اما دو غرفه از اين غرفهها متعلق به امريكا بود كه پرچم این کشور نیز در ابعاد بزرگ بر سر در غرفه نصب شده بود. يكی از غرفهها نیز در اقدام بسیار عجیبی، پرچم رژیم صهیونیستی را بر روي ميز خود قرار داده بود که متصدی این غرفه و غرفه امريكا معمولا در غرفههای یکدیگر بودند.
نکته قابل توجه دیگر اینکه دو داور از سوریه و رومانی که در روز پنجشنبه داوري در مورد طرحها را برعهده داشتند، هر دو نماينده كشورهاي خودشان نيز بودند و در غرفههاي سوريه و روماني حضور مییافتند.
با این حال، به نظر ميرسيد داوري این دو داور صوري بوده و تأثيري در اعلام نتيجه نداشت و داوري اصلي توسط دو داور از امريكا از ظهر روز پنجشنبه آغاز شد. این داورهای امریکایی، طرحهاي تاپ را به صورت دقيق و موشكافانه بررسی میکردند و نقشههاي طرحهاي مذكور را به همراه خود ميبردند، در حالی که هيچ نماينده ايراني در اين بخش حضور نداشت.
از داوريهاي انجام گرفته چنين استنباط ميشد كه بر روی بعضي از طرحهاي عالي كه براي توليد و يا مهندسي معكوس نياز به حضور خود مخترع است، به هيچ وجه بررسی دقیقی نشد و از غرفه آمريكا نيز داوري انجام نشد.
پیش از برگزاری نمایشگاه بهمنظور جلب نظر مخترعان برای شرکت در اين جشنواره وعدههاي وسوسه انگيزي مانند سفرهاي خارجي و هدیه 20 میلیون تومانی به برگزیدگان داده شد اما اعلام نتایج داوریها، موجب شد مخترعان ایرانی اعتراض شدید خود را اعلام کنند.
در ابتداي مراسم اختتاميه، مدعوين با اعتراض به "بنیان حمایت از نخبگان" شعار ميدادند "بنيان حيا كن اختراع رو رها كن." با اعلام برگزيدگان جشنواره توسط مجري، اغلب حضار شگفت زده از اعلام نتايج به اعتراضهای خود افزودند و مانع از توزيع جوايز شدند. همچنین طوماری را نیز در اعتراض به این رخداد امضا کردند.
جالب اینکه بهترين مدال افتخار اين جشنواره به كودك سه سالهای رسید كه كسي از حاضران حتي به ياد نميآورد كه غرفه وي در كجا واقع بود.
مدال زرين طلا نيز به شركت و غرفه آمريكايي اهدا شد که با توجه به عنوان نمايشگاه که اختراعات غرب آسيا بود، این موضوع هیچ توجیهی نداشت، همچنین تعدادی از مدالها نیز به شرکتهایی مانند داروسازیها رسید.