ارتباط روح با قبر خاكى، موجب مىشود كه بتوان از اين طريق، بهتر با روح رابطه برقرار و به او توجّه كرد و نيز توجّه او را جلب نمود. بدين جهت در روايات، تأكيد فراوانى بر زيارت قبور، دعا، طلب رحمت و مغفرت و تلاوت قرآن كريم بر سر قبرها شده است.
اين آداب در هر جايى، براى مردگان خوب است؛ ولى به دليل ارتباط قبر برزخى با قبر خاكى، بر انجام دادن اين آداب بر سر قبرها، تأكيد بيشترى شده و از استحباب بيشترى برخوردار است. از طرفى ارواح نيز بر اساس اين ارتباط با بدن مادى و قبر خود، از حضور مؤمنان مسرور و مبتهج مىشوند.
امام صادق(ع) مىفرمايد: «قسم به خداى متعال، مردگان رفتن شما را [بر سر قبورشان ]مىدانند و با حضور شما مسرور مىشوند و با شما اُنس مىگيرند و بهرهمند مىگردند».
خواندن فاتحه در خانه درست است؛ ولى رفتن بر سر قبر فضيلت و پاداش بيشترى دارد؛ زيرا: اولا، براساس برخى از روايات هنگام آمدن نزديكان ميت به زيارت او، روحش در قبر حاضر مىشود و با ديدن آنها شادمان مىگردد.
ثانيا، رفتن در قبرستان و ديدن عاقبت دنياى فانى، بسيار درسآموز و عبرتآفرين است. از همينرو در متون دينى، تأكيد بسيارى بر اين امر رفته و پاداش بزرگى نيز براى زيارت كننده قبور مؤمنين بيان شده است.
قبرستان بهشت رضا(ع) در مشهد مقدس