به گزارش فارس، پایگاه تحلیلی «نشنال ریویو» در مقاله ای به قلم «الیوت آبرامز»، کارشناس مطرح آمریکایی، دراین باره نوشت: با توجه به برنامههای اوباما برای چند ماه آینده، وی هم اکنون باید توجه ویژهای به بحران در خاورمیانه داشته باشد. مهمترین موضوع دراین زمینه، مسئله ایران است. به رغم تمام مذاکرات و گفتگوهای صورت گرفته، ایران همچنان به نصب سانتریفیوژهای خود و غنی سازی اورانیوم ادامه می دهد. اگر برنامه هسته ای ایران را متوقف نسازیم، این کشور به راحتی میتواند به اهداف مورد نظر خود دست یابد.
* برنامه هستهای ایران مهمترین موضوعی است که اوباما باید به آن توجه داشته باشد
همان طور که ذکر شد، برنامه هستهای ایران به عنوان مهم ترین موضوع در رابطه با بحران در خاورمیانه محسوب میشود. اوباما طی چندماه اخیر بارها به لزوم متوقف ساختن برنامه هستهای ایران اشاره کرده است، اما صحبتهای وی در این زمینه در بحبوحه رقابتهای انتخاباتی بود و میتوان آن را به عنوان یک وعده انتخاباتی به حساب آورد. درحال حاضر شایعات درباره مذاکرات پنهانی دراین باره همچنان ادامه دارد و یک روزنامه اسرائیلی مقاله ای را درباره انتخاب «والری جارت»، مشاور ارشد اوباما، به عنوان فرد مذاکره کننده با ایران به چاپ رسانده است. «جان کری» و «هیلاری کلینتون» واقعاً چه فکری دراین باره کرده اند؟ تا آنجایی که من میدانم، کاخ سفید این موضوع را تکذیب کرده است. ساده ترین راه فرار برای اوباما توافق و سازش با ایران است. او سپس می تواند ادعا کند که مشکلات هسته ای ایران را حل کرده و یا لااقل آن را به تأخیر انداخته است.
* جدال میان دموکراتها و جمهوری خواهان بر سر مسئله ایران
همچنین انتظار میرود که جمهوری خواهان با تصمیمگیری اوباما که به ایران اجازه خواهد داد تا به برنامه هستهای خود ادامه دهد، مخالفت کنند. جمهوری خواهان از جمله میت رامنی، تمایل فراوانی به اجرای قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل دارند، قطعنامههایی مبنی بر تعلیق غنی سازی اورانیوم و خروج کامل اورانیوم غنی شده از ایران. توافق اوباما با ایران بر سر مسئله غنی سازی اورانیوم به ایران این اجازه را خواهد داد تا روند برنامه هسته ای خود را تکمیل نموده و با نصب سانتریفیوژهای پیشرفتهتر، فعالیتهای خود را در تأسیسات فردو و نطنز گسترش دهد. جمهوری خواهان قطعاً باید با اقدامات و تصمیمگیریهای اوباما در این زمینه مخالفت کنند. از طرفی دیگر، رهبران ایران نیز با هرگونه توافق و سازش با آمریکا مخالفت خواهند کرد و این امر اوباما را با مشکلاتی بیشتر روبرو خواهد ساخت.
درواقع، اوباما باید یا به ایران اجازه دهد که پیشرفت در روند برنامه هستهای خود را ادامه دهد و یا از گزینههای موجود که حمله نظامی را نیز شامل می شود، استفاده کند. پنتاگون براین عقیده است که حمله آمریکا به ایران باید تنها چند هفته به طول انجامد و یک جنگ کوچک تلقی شود، بنابراین با توجه به این موضوع، اهمیت حمایت از اسرائیل به منظور حمله به ایران بیش از پیش نمایان می شود. اما به نظر می رسد که اوباما بیشتر خواستار مذاکره با ایران است و آغاز مذاکرات دوجانبه میان آمریکا و ایران موضوعی است که نهایتاً به ضرر آمریکا تمام خواهد شد.
* برنامه آمریکا برای مداخله مستقیم در امور سوریه
در مورد مسئله سوریه، اوباما باید حساسیت سیاسی خود درباره مداخله مستقیم آمریکا درامور این کشور را کنار بگذارد. حدود چهل هزار نفر در سوریه کشته شده اند و این بدین معناست که جنگ داخلی باید پایان یابد و بشار اسد نیز برکنار شود. من معتقدم که تلاش های کنونی به منظور احیای دوباره اپوزیسیون سوریه، می تواند به عنوان مقدمه ای برای آغاز اقدمات مستقیم آمریکا دراین کشور از طریق سازمان سیا محسوب شود. آمریکا باید حملات سری به وسیله هواپیماهای بدون سرنشین و تجهیز مخالفان در سوریه را در دستور کار خود قرار دهد.
* بهار عربی و مسئله اسرائیل و فلسطین، دو موضوعی هستند که از اهمیت ویژه ای برخوردارند
بهار عربی و مسئله اسرائیل و فلسطین دو موضوع دیگری هستند که آمریکا باید به آنها توجه ویژه ای داشته باشد. این دو موضوع به عنوان بحران به حساب نمی آیند، اما بهار عربی موضوعی است که اوباما باید درصدد سازگاری و هماهنگی با آن برآید. اوباما به هیچ وجه قصد ندارد تا با رژیم های جدید در جهان عرب بر سر موضوعاتی مانند آزادی های مذهبی، آزادی بیان و رسانه ها و نقش اسلام در جامعه، به بحث و جدال بپردازد.
درباره مسئله اسرائیل و فلسطین، آمریکا باید اقدامات موثری را دراین زمینه پیگیری کند. به عقیده من، سال آینده و پس از انتخابات اسرائیل، مذاکراتی دراین باره شکل خواهد گرفت. انتخابات 22 ژانویه در اسرائیل باعث ایجاد جوی آرام تا زمان تشکیل ائتلاف جدید در اول ماه مارس خواهد شد. علی رغم آنکه هیچ گونه توافقی دراین زمینه حاصل نخواهد شد، اما اوباما باید با ائتلاف جدید اسرائیل درباره مسئله فلسطین به بحث و مذاکره بپردازد. سیاست های کنونی اوباما مبنی بر پافشاری برای ایجاد یک توافق میان اسرائیل و فلسطین ممکن است به شدت سیاست های وی در دور اول ریاست جمهوریش نباشد، اما او همچنان بر تأسیس نهادهایی فعال در کرانه باختری که شاید روزی بتوانند اساس یک دولت و کشور را دراین ناحیه شکل دهند، پافشاری می کند.
* دولت اوباما با کمبود نیروی متخصص روبرو است
سرانجام، اوباما با یک مشکل دیگر مبنی بر کمبود نیروی متخصص در دولت خود روبرو است. چندین مشاور و متخصص باتجربه و کارآزموده به زودی وزارت امور خارجه را ترک خواهند کرد، مشاورانی ازقبیل: «جفری فِلتمن»، «جیم جفری» و «بیل بِرنز». چه کسی به عنوان مشاور وزیر امور خارجه در زمینه مسائل خاورمیانه معرفی خواهد شد؟ آیا اوباما دوباره از افراد قدیمی و باتجربه در حزب دموکرات مانند «مارتین ایندیک» و «دنیس راس» استفاده خواهد کرد؟ درهفته های آینده شاهد خبرهایی درباره تجهیز مخالفان در سوریه و آغاز مذاکرات دوجانبه میان آمریکا و ایران خواهیم بود.