به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه دومین همایش بینالمللی حقوق بشر و تنوع فرهنگی جنبش غیرمتعهدها در جمع خبرنگاران ادامه داد: امیدواریم با گام مثبتی که ایران در جهت حل و فصل این مساله برداشته است و آقای سلطانیه نیز نشستی با کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است این نشست(ایران و آژانس که 23 آذر در تهران برگزار میشود) چارچوب همکاری را درباره موضوع بازدید از پارچین مشخص کند.
وی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با بحرین گفت: برخی در بحرین علاقهمند نیستند بحران این کشور حل شود و ما امیدواریم که دولت و ملت بحرین هر چه زودتر در یک نشست همهجانبه با یکدیگر این مشکلات را حل کنند ما هم آمادگی داریم کمک کنیم؛ اگر از ما خواسته شود همانطور که یک بار خواسته شد و مشکلاتی برای برخی از مسوولین بحرینی پیش آوردند. ما آمادگی داریم و دلمان میخواهد موضوع بحرین هر چه زودتر حل شود.
وی تاکید کرد: مساله بحرین باید به صورت مسالمتآمیز حل شود. ما همواره اعلام کردهایم حاکمیت و استقلال بحرین از نظر جمهوری اسلامی ایران محترم است. مردم بحرین مانند هر مردم دیگری خواستههایی دارند، امیدواریم دولت بحرین خواستههای مردم خود را اجابت کند و از این بحران عبور کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این پرسش که آخرین اقدامی که در مورد معارضین سوری صورت گرفته و گفتوگوها با آنها به چه صورت بوده، گفت: در حال حاضر نمیتوانم در این باره مطلبی را بیان کنم، انشاءالله در آینده نزدیک اطلاعرسانی خواهد شد. ظرف دو، سه هفته آینده در این باره اطلاعرسانی میکنیم.
صالحی همچنین در مورد سفر امروزش به جیبوتی، اظهار کرد: نشست وزیران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در جیبوتی برگزار میشود. این نشست هر سال در یک کشور برگزار میشود.
وی همچنین درباره پیشنهاد روسیه برای حل مساله سوریه، اظهار کرد: امیدواریم با گفتوگوها با معارضین سوریه مسائل در این کشور حل شود. مهم ایجاد سرزمینی برای کرامت انسانی و زندگی در کنار همه آحاد در سوریه است.
وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به اظهارات اخیر مقامات روسیه مبنی بر انجام گفتوگو مستقیم بین ایران و آمریکا نیز گفت: ما قبلا نیز با آمریکا گفتوگوهای موضوعی داشتهایم، درباره عراق و افغانستان مذاکراتی صورت گرفته است.
صالحی درباره مذاکرات ایران و 1+5 نیز گفت: تماس تلفنی بین خانم اشتون و آقای جلیلی صورت گرفته است. قرار بود تا انتهای آبان ماه تماس تلفنی دیگری برقرار شود که راجع به زمان و مکان این جلسه به نتیجه و تصمیم واحدی برسند.
وی گفت: امیدوارم هر چه زودتر این جلسه برگزار شود. ما تاکید کردهایم که ایران هیچگاه از این مذاکرات دوری نکرده است که اکنون بخواهد به پای میز مذاکرات بازگردد، آنها هستند که گاهی مذاکرات را به تعویق میاندازند و گاهی آن را متوقف میکنند و گاهی اعلام میکنند که آمادهاند، این مشکل آنهاست. ما همواره آمادگی داشتهایم و هیچگاه نیز نگفتهایم که مذاکرات متوقف شود. آمادگی داریم مذاکرات ادامه پیدا کند تا به نتیجهای که رضایت طرفین را جلب کند، برسد.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه در پاسخ به این پرسش که معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده این کشور در 1+5 گفته است از گفتوگوی مستقیم تهران واشنگتن برای حل مساله هستهیی استقبال میکنیم، گفت: گفتوگوی مستقیم بین ایران و آمریکا درباره مسائل موضوعی قبلا بوده است مثلا در بحث افغانستان و عراق ما گفتوگوهایی انجام دادهایم، الان نیز درباره پرونده هستهیی تقریبا میتوان گفت به صورت غیرمستقیم با آمریکا گفتوگو در چارچوب 1+5 انجام میشود زیرا نماینده آمریکا در آنجا حضور دارد بنابراین گفتوگوی موضوعی با گفتوگوی شامل دوجانبه سیاسی که بخواهد در برگیرنده همه مسائل سیاسی باشد فرق میکند زیرا تصمیم چنین گفتوگوی جامع و شاملی که ابعاد سیاسی را بین دو کشور بخواهد در بر بگیرد با مقام معظم رهبری است.
به گزارش ایسنا، صالحی همچنین در پاسخ به این پرسش که آمریکا و انگلیس به دنبال طرحی برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه هستند نیز گفت: ما با هر روشی که برخلاف هنجار و کنوانسیونهای بینالمللی باشد و شائبه دخالت در امور داخلی کشورها را ایجاد کند مخالفیم. نه فقط ما، بلکه افکار عمومی جهان نیز با آن مخالف است زیرا اگر چنین شیوهای تکرار شود شیوه منطق قدرت است زیرا منطقهای را منطقه پرواز ممنوع اعلام میکنند و درست مانند اتفاقی که در کشورهای دیگر رخ داد و نتایج آن را شاهد بودیم مسائل انجام میشود.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین درباره سفرش به میانمار نیز اظهار کرد: پیش از این گفتوگویی با وزیر خارجه میانمار داشتهایم و دو هفته پیش نیز تلفنی پس از اتفاقاتی که واقعا تاملبرانگیز و تاسفبار بود با وی تماس گرفتم و گفتوگوهایی داشتیم قرار شد در آینده نزدیک به میانمار سفری داشته باشم. در گفتوگوی مستمر با دولت میانمار هستیم، آمادگی ایران را برای کمک به مستضعفین کشور میانمار اعلام کردهایم.
صالحی اضافه کرد: در بین بوداییها نیز افرادی هستند که دولت میانمار اعلام میکند آنها نیز فاقد همه امکانات روزمره زندگی هستند بنابراین اعلام کردهایم آمادگی داریم ضمن رسیدگی به رفع نیازهای مسلمانان میانمار به رفع نیازهای آن بخش از بوداییانی که مشکل دارند و با مسائل معیشتی زیادی مواجه هستند کمک کنیم. این پیشنهاد با استقبال روبرو شده است در حال برنامهریزی هستیم که سفری به آنجا انجام دهم، ضمن اینکه میخواهیم هلالاحمر ایران نیز در سفر به آنجا برای کمکرسانیها برنامهریزی کند. امیدواریم در گفتوگوهایی که در جریان است بتوانیم در آینده نزدیک سفارتمان را در این کشور دایر کنیم.