به گزارش خبرنگار مهر، کوروش معدلت کارشناس مسایل اقتصادی و از مدیران نظام بانکی در یک بعد از ظهر پاییزی در دفتر کار جدیدش پذیرای ما برای یک گفتوگو درباره دلایل چالشهای ارزی و راهکارهایش بود و با ذهنی منظم به چرایی شرایط کنونی پرداخت و البته چند راهکار جدی و جدید هم در آستین داشت که ارائه داد.
وی وارد آوردن شوک به بازارهای موازی ارز مثل بالا بردن قابل توجه نرخ سود اوراق مشارکت را مهمترین راهکار غلبه کوتاهمدت بر مشکلات جدی کنونی عنوان میکند و تاکید دارد که بانک مرکزی در شرایط کنونی می تواند با ایجاد مکانیزم اخذ سپرده ویژه با نرخهای قابل قبول از بانکها به جمع آوری نقدینگی از سطح جامعه و کاهش تب بازارهای موازی اقدام کند.
معدلت همچنین تحلیل دقیقی از دلایل افزایش نرخ ارز پس از راهاندازی مرکز مبادلات ارزی دارد و معتقد است اگر دولت واقعا بتواند مقاومت کرده و نرخ آن مرکز را تنها دو درصد پایینتر از قیمت واقعی بازار تعیین کند، در میانمدت شاهد کاهش التهابات خواهیم بود. مشروح این گفتوگو را در زیر میخوانید:
• آقای معدلت شما در کدام دسته قرار دارید؟! تحریم و کمبود ارز باعث آشفتهبازار کنونی شده یا سوءمدیریت؟
اجازه بدهید، باید کمی به قبل برگردیم. برای بررسی شرایط کنونی بازار ارز باید به ابتدا و زمان ایجاد بسترهای مشکلات کنونی در اوایل سال 1390 و به هنگامی که بسته سیاستی ـ نظارتی آن سال اعلام شد، بازگشت. به نظرم در آن بسته نرخ سود سپرده های بانکی و به خصوص مکانیزم انتشار اوراق مشارکت به صورت مناسبی طراحی نگردید. این روند قابل پیشبینی بود و به مناسبت های مختلف و از طرق گوناگون نسبت به عواقب آن بسته و به ویژه وضعیت آینده ارزی هشدار دادم.
توجه کنید که در آن موقع شرایط ارز و بسیاری دیگر از متغیرها باثبات بود و من در یکی از اظهار نظرهای مکتوب خود در بهار سال 1390، این گونه نوشتم:
"نوسانات قیمت ارز ـ شاخص قیمت یورو در بازار غیررسمی ـ طی سالهای 87 تا 89 دارای بازدهی کمتری نسبت به نرخهای سود علیالحساب اوراق مشارکت بوده است اما با شرایط جدید نرخهای اوراق مشارکت در سال 90، انتظار میرود که استقبال از سرمایهگذاری بر روی ارز افزایش یافته و با توجه به کاهش درجهی نقدشوندگی اوراق، بخشی از منابعی که در سالهای قبل صرف خرید اوراق مشارکت میشد، در بازار ارز فعال شود."
آمار فروش اوراق مشارکت در سال 89 با دلار حدود 1000 تومان، نزدیک به 17 میلیارد دلار می بود. متاسفانه حتی این رقم نیز در سال 1390 توسط فروش اوراق مشارکت جذب نگردید و علاوه بر آن میزان رشد نقدینگی ارقام بیشتری از سرمایه های سرگردان را در کشور ایجاد نمود.
برآورد من در پایان سال 1390 این بود که بازار ارز و دلارهای موجود در بانک مرکزی با یک بازار حدودا 25 میلیارد دلاری مواجه است و این موضوع را در برخی از جلسات نیز عنوان می کردم. شخصا فکر میکنم که ثبات در سالهای اخیر، باعث ایجاد غرور اقتصادی در ما شد. وضع ذخایر خوب بود و نفت را هم با قیمت بالا میفروختیم، هزینههای جاری بدون مشکل پوشش داده میشد و کمبودهای تولید داخل را به دلیل درآمدهای ارزی از طریق واردات جبران میکردیم و حتی تهدیدهای سیاسی غرب را با اتکا به منابع فراوان ارزی پاسخ میگفتیم.