به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، خرید تضمینی محصولات کشاورزی یکی از ابزارهای مهم دولت برای اجرای سیاستهای بخش کشاورزی است، در صورتی که به درستی اعمال شود، میتوان از ظرفیت موجود بخش کشاورزی برای تولید محصولات استراتژیک و ضروری استفاده کرد.
از سوی دیگر نرخ خرید تضمینی میتواند حتی به عنوان سیاستی مناسب برای اجرای الگوی کشت در خدمت وزارت جهاد کشاورزی نیز قرار گیرد.
همچنین اعلام به موقع نرخ خرید تضمینی از سوی دولت میتواند کشاورزان را در انتخاب نوع کشت کمک کند و اگر مجموع این سیاستها به درستی انجام شود، برایند آنها منجر به استفاده بهینه از منابع آب و نهادهها شده و تولید به سمت محصولات استراتژیک و ضروری سوق یافته و منجر به کاهش واردات و افزایش صادرات خواهد شد.
اسماعیل عباسپور مدیرکل دفتر حمایت از سرمایهگذاری، کارآفرینی و توسعه تجارت کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در مورد وضعیت نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی در سال آینده و زمان اعلام آنها گفتوگویی با فارس انجام داده که تقدیم خوانندگان میشود:
عباسپور در این زمینه اظهار داشت: وزارت جهاد کشاورزی در اجرای قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی و با هدف حمایت به هنگام از فعالیتهای بخش کشاورزی، با تشکیل کارگروه تخصصی، نسبت به تعیین قیمتهای خرید تضمینی محصولات براساس هزینه واقعی تولید و نرخ تورم اقدام کرد.
مدیرکل دفتر حمایت از سرمایهگذاری، کارآفرینی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه قیمتهای خرید تضمینی سال آینده در 19 شهریور سال جاری برای بررسی و طی مراحل تصویب به دفتر هیئت دولت ارسال شد، گفت: با پیگیریهای مکرری که شد، پیشنهادهای وزارت جهاد در 24 مهر مورد تصویب نمایندگان ویژه رئیس جمهور قرار گرفت و برای اجرا به مراجع ذیربط ابلاغ شد.
مدیرکل دفتر حمایت از سرمایهگذاری، کارآفرینی و توسعه کشاورزی افزود: یکی از اقدامات قابل توجه این وزارت در سالجاری، تعیین به موقع قیمتهای پیشنهادی خرید تضمینی محصولات زراعی است که امسال قبل از شروع فصل کاشت مورد تصویب قرار گرفته است.
وی ادامه داد: براساس این مصوبه 28 نوع محصول مشمول سیاست خرید تضمینی در سال زراعی 92-91 قرار گرفت.
*افزایش تا 36 درصدی نرخ خرید تضمینی محصولات زراعی
عباسی گفت: نرخ خرید تضمینی برای سال زراعی آینده در محصولاتی از جمله گندم 31 درصد، جو 32 درصد، دانه آفتابگردان 36 درصد، دانه کلزا 32 درصد، دانه گلرنگ 36 درصد، دانه سویا 31 درصد، پیاز 30 درصد رشد دارد و سایر محصولات نیز رشد منطقی قابل قبولی داشته است.
* افزایش 26 درصدی نرخ خرید تضمینی برنج در سال آینده
عباسپور گفت: به منظور حمایت از شالیکاران در سال زراعی آینده 5 نوع محصول برنج خزر، سفیدرود، ندا، نعمت و آمل در جدول خرید تضمینی قرار دارند و نرخ خرید آنان به طور متوسط نسبت به سال جاری بین 24 تا 26 درصد رشد داشته است.
*افزایش 28 درصدی نرخ خرید تضمینی برگ چای
وی افزود: یکی دیگر از محصولات مهم مشمول خرید تضمینی برگ سبز چای است که از رشد منطقی 28 درصدی برخوردار بوده است.
عباسپور ادامه داد: به منظور تداوم تولید و با هدف خودکفایی در محصولات مهم و استراتژیک، براساس بند (2) این مصوبه به تولیدکنندگان گندم، جو، اقلام علوفهای و اساسی جایزه تولید اختصاص خواهدیافت.
مدیر کل دفتر حمایت از سرمایهگذاری و کارآفرینی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: به ازای تولید و تحویل هر تن گندم و جو مبلغی تعیین و به طور مستقیم به عنوان پاداش تولید به تولیدکننده پرداخت میشود.
مدیرکل دفتر حمایت از سرمایهگذاری، کارآفرینی گفت: همچنین به تولیدکنندگان با بهرهوری بالا و روند افزایشی در بهبود بهرهوری و رعایت الگوی کشت، پاداش تولید شامل پرداختهای مستقیم، تضمین درآمد و جایزه تولید تعلق میگیرد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از موارد قابل توجه در مصوبه سال زراعی آینده، قیمت ارقام مختلف پنبه وش و قیمت ارقام مشابه برنج در چارچوب قیمت مصوب توسط وزارت جهاد کشاوری تعیین و ابلاغ میشود.
*تصویب اجرای سیاست قیمت تضمینی
عباسپور گفت: همچنین در اجرای ماده 33 قانون افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی این وزارتخانه نسبت به تهیه آییننامه اجرایی بند مذکور اقدام و برای طی مراحل تصویب به دفتر هیئت دولت ارائه نمود.
وی گفت: طبق آخرین پیگیری به عمل آمده، آییننامه اجرایی بند یاد شده مورد تصویب هیئت دولت قرار گرفته است و براین اساس علاوه بر اجرای سیاست خرید تضمینی، سیاست قیمت تضمینی نیز برای حمایت از کشاورزان اعمال میشود.
*عرضه محصولات کشاورزی در بورس
عباسپور گفت: براساس مفاد این آییننامه تولیدکنندگان محصولات کشاورزی میتواند محصولات خود را با قیمت مناسب در بازار بورس تخصصی کالاهای کشاورزی عرضه نمایند و در صورت کاهش قیمت بورس نسبت به قیمت تضمینی اعلام شده از سوی دولت، مابه التفاوت آن توسط دولت به تولیدکنندگان پرداخت شود.
*اجرای ابزارهای حمایتی در بخش کشاورزی
مدیرکل دفتر حمایت از سرمایهگذاری، کارآفرینی و توسعه تجارت کشاورزی گفت: علاوه بر سیاست خرید تضمینی و قیمت تضمینی ابزار خرید توافقی، بیمه محصولات کشاورزی، استمهال بدهی معوق خسارت دیدگان و پرداخت تسهیلات بانکی ارزان قیمت نیز از دیگر ابزارهای حمایتی در بخش کشاورزی است.