به گزارش سرویس ورزشی بی باک، مسعود اقبالی، مربی سابق تیم فوتبال استقلال و مدرس کنفدراسیون فوتبال آسیا پیرامون وضعیت فعلی تیم ملی فوتبال و برخی مباحث دیگر این رشته گفتگویی با خبرنگار بی باک داشته است که در ادامه تقدیم میگردد.
*جناب آقای اقبالی؛ اگر موافقت باشید ابتدا ارزیابی شما را از بازیهای تیم ملّی جویا شویم و اینکه آیا این تیم روند مثبت و رو به رشد داشته است؟
حقیقت این است که تیم ملّی ما، سیر نزولی را طی میکند و متأسفانه مشکلاتی که در این تیم وجود دارد فقط زایدۀ کادر فنی یا بازیکنان نیست. این مشکل در یک پروسۀ چند ساله اتفاق افتاده است و امروز آثار سوء آن مدیریت نادرست را در تیم ملّی می بینیم.
* به نظر شما اگر یک مربی ایرانی در رأس کار بود ایران نتیجۀ بهتری می گرفت یا اینکه فرقی نمیکرد؟
فرقی نمیکرد. چون ریشۀ کار مسألۀ بازیکن و مربی نیست. بحث این است که در مدیریت برنامهریزی مشکل داریم، در ساختار تشکیلاتی باشگاه هایمان مشکل داریم و این تبلور را در تیم ملّی می بینیم. مربی تیم ملی یکی از مربیهای شاخص دنیا است و در بهترین تیم های دنیا کار کرده است. متأسفانه چون ابزار لازم برای کار وجود ندارد، اگر بهترین مربیهای دنیا مثل فرگوسن یا مورینیو را هم بیاوریم کاری نمیتوانیم انجام دهیم.
*مشکل کار دقیقا چیست؟
تعدادی از بازیکنان تیم ملی میانگین سنی بالا دارند و تعدادی هم خیلی جوان هستند که اساس و پایۀ فوتبال را خوب آموزش ندیدهاند و در نتیجه تیم از نظر کیفی سطح پایینی دارد.
*شما مشکل تیم ملی فوتبال را بیان کردید، حال چاره کار چیست؟
به اعتقاد من علاج کار یک برنامهریزی ده ساله است و حتی جام جهانی را هم فراموش کنیم و تیمهای
نونهالان و نوجوانان را در سطوح باشگاهی تقویت کنیم، مربیان جوان و به اصطلاح کلاس
دیده را پرورش دهیم و از نظر مالی سرمایه گذاری کنیم و در باشگاهها به این بچهها
بها داده شود، آموزشگاههای فوتبال و مسابقات بین آموزشگاهی تقویت شود، مسابقات
دانشگاهی دنبال شود و همۀ اینها به این علت است که بتوان بهترین بازیکنها را
برای تیم ملّی انتخاب کرد.
*پس باید بگوییم خدا حافظ جام جهانی و حتی قهرمانی آسیا تا ده سال دیگر؟!
به هر حال ما چه بخواهیم چه نخواهیم در آسیا روند رو به رشدی را نداشتیم و الان هم جزو تیمهای درجه سوم آسیا محسوب می شویم. و تنها راهش این است که یک برنامهریزی ده ساله داشته باشیم.
* به نظر شما این برنامهریزی که اشاره کردید با ساختار فعلی فدراسیون امکان پذیر هست؟
افرادی که علاقمند و عاشق این کار باشند در فدراسیون وجود دارد ولی متأسفانه به طور کلی در ساختار تشکیلاتی فدراسیون فوتبال یا وزارت ورزش افرادی که بتوانند در جهت اهداف استراتژیک و راهبردی حرکت کنند به چشم نمیخورد و مسائل مقطعی دیده میشود و متأسفانه در این راه هم با شکست مواجه شدیم.
* در شرایط فعلی شما موافق تغییر آقای کی روش هستید؟
خیر. چون به نظر من تفاوتی نمیکند، اگر به جای آقای کی روش هم شخص دیگری را بگذاریم هیچ تأثیری در این روند نخواهد داشت.
* شما لیگ امسال را چگونه ارزیابی میکنید؟ به نظر شما اعتراض تماشاگرها و اهالی رسانه منطقی است؟
متاسفانه بذری کاشته شده است که حاصل آن شده تعدادی جوان که توانسته اند از کانالهای سیاسی و اقتصادی بگذرند و وارد لیگ برتر فوتبال شوند. به قول معروف لیگ برتر ما پوست انداخته است و یک نسل جوانی آمده که تا حدودی این فوتبال را میشناسد. بنابراین جایگاه بازیکنان مسن به پایان رسیده است و الان شاهدیم که تیمهای جوانی مثل سایپا، صباباتری، راه آهن و نفت تهران آمدهاند و آرام آرام جایگزین تیمهای بزرگ میشوند. الان هم در رأس رتبه بندی لیگ برتر قرار گرفتهاند. این نشان میدهد که ما باید به نسل جوان توجه کنیم و البته تماشاچیان ما هم اگر اعتراض دارند اعتراضشان بیشتر به تیمهای بزرگ است و آنها باید باور کنند و به این باور برسند که بازیکنان حاضرشان کارایی خود را از دست دادهاند و برای خودشان زمانی افراد بزرگ و مشهوری بودند. ولی متأسفانه شهرت و محبوبیت و پول و امکانات فراوانی که در اختیارشان قرار گرفت ، تاحدودی آنها را از متن جدا کرده و به حاشیه کشانده است و برای همین هم تیمهای بزرگ ما دچار مشکل شدهاند.
* زمانی که فرشاد پیوس خواست از فوتبال خداحافظی کند جایگزین خوبی به نام مهدوی کیا داشت، به نظر شما اگر روزی کریمی بخواهد از فوتبال خداحافظی کند، جایگزینی دارد یا مثلا الان فرهاد مجیدی از استقلال جدا شده و از فوتبال خداحافظی کرده است، آیا جایگزین مناسبی برای او پیدا شده است.
الان ما به جای علی کریمی کسی را در تیم ملی جایگزین نداریم. در واقع ما، ماه به ماه و سال به سال این روند رو به رشد را از دست دادهایم و به خاطر این است که ما زمینه و بستری را معین نمیکنیم. اگر آن بستر مهیا باشد مسلماً حاصل آن جریان خوب خواهد بود ولی وقتی نسلی که جایگزین میشود نسبت به نسل گذشته از کیفیت بالایی برخوردار نیست و لذا در باشگاه هایمان افرادی که بخواهیم جایگزین کنیم نداریم. این هم به خاطر این است که ما، استعدادیابی صحیح نمیکنیم و آنها را پرورش نمیدهیم و نظارت کنترلی هم بر این استعدادها نیست.
* شما مربی استقلال بودید و برای این تیم زحمت کشیدهاید. به نظر شما چرا مربیان خارجی و بزرگ در استقلال و پرسپولیس نتیجه نمیگیرند؟ مثلاً آقای کرانچو در پرسپولیس نتوانست ولی در سپاهان نتیجۀ خوبی گرفت.
مربی بیش از 20 تا 30 درصد تأثیرگذار نیست، مشروط بر اینکه آن ابزار لازم در اختیارش باشد. وقتی که تیمهای بزرگ ما حتی استادیوم ندارند بنابراین نمیتوانند کار بکنند، از نظر مالی مشکل دارند از نظر تشکیلاتی مشکل دارند از نظر مدیریتی هم واقعا مشکل دارند ضمن این که مربیان خارجی با فرهنگ و زبان ما آشنا نیستند. در مجموع وقتی این بستر مهیا نیست در اصل ابزار لازم را ندارند و سخت افزار مورد نیاز را ندارند و خیلی از بازیکنان مشکل دارند و در زمینه نرم افزاری هم همینطور، به اصطلاح نیروهای متخصص در اختیار نیست، یکسری افرادی در سطح فنی و مدیریتی هستند که نه تنها با فوتبال آشنایی کامل ندارند بلکه آسیب می زنند و این وضعی که می بینید پیش می آید.
* پیش بینی شما دربارۀ اینکه چه تیمی قهرمان میشود چیست؟
من استقلال را یک مدعی حقیقی میبینم که روز به روز بهتر می شود برای اینکه احتمالا مشکلات مالی شان حل میشود و به هر حال ثبات بیشتری دارد و در رده دوم، سپاهان را جزء مدعیان میدانم.
و پرسپولیس؟
نه فکر نمی کنم به آن جایگاه برسد.