بولتن نیوز: نزدیک شدن به ایام مناسک حج ابراهیمی و تلاقی آن با به قربانگاه رفتن فزندان معنوی پیامبر اسلام در سراسر جهان اسلام، فرصتی را فراهم می آورد تا فلسفه و اهداف واقعی حج بیش از پیش محقق شود و بیداری اسلامی با سرعت بیشتری به روند رو به گسترش خود ادانه دهد.
اما جای تاسف و سوال دارد که چرا در سال های اخیر به تناسب رشد بیداری اسلامی، شکوه و عظمت مراسم برائت از مشرکین افزون نگردیده و سوال برانگیزتر آنکه زمزمه هایی از تعطیلی همین مراسم در حج امسال به گوش می رسد.
به گزارش پایگاه خبری «فاطر»، مراسم برائت از مشرکین به عنوان یکی از ارکان مناسک حج، هرساله براساس توافق سازمان حج و زیارت ایران و وزارت حج سعودی برگزار میشود اما مسئولان سازمان حج، امسال تفاهمنامهای را با طرف سعودی امضا کردند که بر خلاف سالهای گذشته اجرای مراسم برائت از مشرکین منوط به اجازه طرف سعودی شده و عملاً از دستور کار خارج شده است.
طرف سعودی در مفاد تفاهمنامه سال قبل در مورد مراسم برائت از مشرکین تاکید کرده بود «در هر صورت هیچ مجالی برای اقامه این مراسم نیست و طرف ایرانی نیز ضمن آگاهی از این امر مواضع احتیاطآمیز و ملاحظات خود را اعلام کرد.» (واعلن تحفظه وأکد علی…)
اما در توافقنامه سال جاری دو طرف ضمن حذف عبارت (طرف ایرانی مواضع احتیاطآمیز و ملاحظات خود را اعلام کرد) نسبت به تفاهنمامه سال گذشته، آوردهاند: «طرف سعودی تاکید میکند که در هر صورت هیچ مجالی برای اقامه این مراسم نیست… طرف ایرانی نیز ضمن اعلام آگاهی نسبت به این امر، اعلام کرد که با تعالیم و دستورالعملهای حج مخالفت نکرده و آن را نقض نخواهد کرد. (فأبدی الجانب الایرانی إحاطته علماً بما ذکر ولن یخالف تعلیمات الحج.)
حذف عبارت «مربوط به پافشاری طرف ایرانی در بند پایانی بحث برائت از مشرکین» و بلافاصله ذکر عبارت مبتنی بر «عدم مخالفت ایران از دستورالعملهای حج (تعالیم حج سازمان سعودی)» حاکی از این نکته است که طرف ایرانی در توافقنامه اخیر، نسبت به مواضع قبلی خود در برگزاری این مراسم عقب نشینی کرده است.
این در حالی است که عربستان سعودی طی سالهای اخیر، بارها مخالفت خود را با اجرای مراسم برائت از مشرکین اعلام کرده و هیچگاه در توافقنامه ها چنین واکنشی از جانب جمهوری اسلامی ثبت نشده است.
حج بی برائت،حج نیست!
اگرچه مسئولان بعثه مقام معظم رهبری بدون تکذیب این خبر اعلام داشته اند که مراسم حج امسال مانند سال های گذشته برگزار خواهد شد اما امضای چنین توافقنامه ای جای سوال دارد.
مراسم برائت از مشرکین از جمله ابتکارات و ابداعات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران بوده است که توانست طی مدتی کوتاه آن چنان اثرگذاری از خود نشان دهد که کار به کشتار حجاج بی گناه در سال 66 از سوی آل سعود ختم گردید.
بنیانگذار جمهوری اسلامی در شکایت از مهجور ماندن حج می فرمایند:
« چه باید كرد و این غم بزرگ را به كجا باید برد كه حج بسان قرآن مهجور گردیده است و به همان اندازه ای كه آن كتاب زندگی و كمال و جمال در حجابهای خود ساخته ما پنهان شده است و این گنجینه اسرار آفرینش در دل خروارها خاك كج فكریهای ما دفن و پنهان گردیده است و زبان انس و هدایت و زندگی و فلسفه زندگی ساز او به زبان وحشت و مرگ و قبر تنزل كرده است، حج نیز به همان سرنوشت گرفتار گشته است»
حضرت امام خمینی(ره) در هشداری مهم خطاب به مسلمین جهان هشدار می دهند که:
«یكی از وظایف بزرگ مسلمانان پی بردن به این واقعیت است كه حج چیست و چرا برای همیشه باید بخشی از امكانات مادی و معنوی خود را برای برپایی آن صرف كنند. چیزی كه تا به حال از ناحیه ناآگاهان و یا تحلیلگران مغرض و یا جیره خواران به عنوان فلسفه حج ترسیم شده است این است كه حج یك عبادت دسته جمعی و یك سفر زیارتی - سیاحتی است...»
سردمدار و پیش قراول بیداری اسلامی در قرن حاضر، اساسا فلسفه واقعی حج را برائت از مشرکین و قاتلان مسلمانان می دانند و اعلام می کنند:
«مسلم حج بی روح و بی تحرك و قیام، حج بی برائت، حج بی وحدت، و حجی كه از آن هدم كفر و شرك بر نیاید، حج نیست.
ما با اعلام برائت از مشركین تصمیم بر آزادی انرژی متراكم جهان اسلام داشته و داریم و به یاری خداوند بزرگ و با دست فرزندان قرآن روزی این كار صورت خواهد گرفت...»
برائت از مشرکین آن چنان جایکاه راهبردی در اندیشه حضرت امام و سیاست خارجی ام القرای جهان اسلام دارد که حذف و در خطر افتادن آن حتی به تعطیلی حج انجامید.
افزون بر این مطالب، توهین به شخصیت پیامبر گرانقدر اسلام بر اهمیت اعلام برائت و انزجار از کفار و مشرکین می افزاید و اهمیت آن را دو چندان می کند.
امید است که مسئولان سازمان حج با هوشیاری و تدابیر لازم مراسم برائت از مشرکین را با توجه به حساسیت های برهه فعلی با شکوه و عظمت بیشتری برگزار نمایند تا وظیفه اصلی جمهوری اسلامی در گسترش بیداری اسلامی بیش از پیش عملی شود.