تمام تلاش رسانهای این روزهای ایالات متحده در یک جمله خلاصه میشود: «ما نبودیم.» از رئیسجمهور و وزیر امور و خارجه گرفته تا فلان خبرنگار سیانان و فاکس نیوز و حتی پادوهای رسانهای فارسیزبان آمریکا هم تنها به دنبال اثبات این مساله هستند که دولت آمریکا نقضی در تولید و توزیع این فیلم نداشته و تنها به موجب آزادی بیان در این کشور، این فیلم موهن پخش شده است؛ موضوعی که به طور رسمی از سوی این جریان رسانهای دنبال میشود. در این راستا، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا در همان روزهای نخست بالا گرفتن اعتراضات، اعلام کرد فیلم اهانت آمیز علیه پیامبر اسلام (ص) هیچ ارتباطی به دولت آمریکا ندارد و این مساله مربوط به قانون آزادی بیان در این کشور است.
اما فعالان فارسیزبان ضدانقلاب هم برای این از قافله عقب نمانند، خودشان را به آب و آتش میزنند تا دامن کاخ سفید را از این اقدام، پاک جلوه دهند. بابک داد، کاتب ویژه رئیسجمهور دولت اصلاحات که این روزها در کشور فرانسه حسابی پرکار است و شبکههای اجتماعی را به صحنه نبرد با جمهوری اسلامی ایران تبدیل کرده، در وبلاگ شخصی خود نوشته است: «هیچ تقصیری بر گردن دولت امریکا نیست و جمهوری اسلامی میخواهد با جنگ روانی درباره این فیلم، آمریکا را در نبرد رسانهای شکست دهد.»
سایت «روزآنلاین» هم تیتر نخست خود را به همین موضوع اختصاص داده و در تلاشی بامزه برای غیرمقصر جلوه دادن دولت آمریکا در انتشار فیلم توهینآمیز علیه رسولالله (ص)، نوشته است: «این فیلم توسط سم باسیل و با سرمایه شخصی او ساخته شده و پخش آن در سینماها و یوتیوب ممنوع شده است و ربطی به دولت آمریکا ندارد.» این سایت همچنین، «مسئولیت ساختن» آن را تنها متوجه شهروندی دانست که از آزادی بیان در آمریکا سوء استفاده کرده است.
با این حال، اینگونه هراسناکی مقامات کاخ سفید از این ماجرا طبیعی به نظر نمیرسد؛ چرا که مقامات دولت آمریکا بارها و بارها نشان دادهاند نه تنها مشکلی با توهین به مقدسات اسلامی ندارند بلکه اساسا «اسلام هراسی» را به عنوان یکی از پروژههای اصلی خود در عرصه سیاست دیپلماسی بینالمللی در دستور کار دارند. این موضوع در ماجراهایی نظیر کاریکاتورهای دانمارکی و همچنین اهانت گسترده سربازان آمریکایی در عراق به قرآن مجید، به اثبات رسیده است. همچنین کافیست به شش مورد از مواردی که در سال ۲۰۱۲ رخ داده بنگرید: انتشار خبر قرآن سوزی نظامیان آمریکا در افغانستان، انتشار تصاویر ادرار کردن تفنگداران دریایی آمریکا بر اجساد افغانها، آتش زدن قرآن توسط یک کشیش آمریکایی، افشای استفاده از متنی برای تدریس به نظامیان در در کالج ستاد مشترک ارتش آمریکا مبنی بر دشمن بودن اسلام و شبیه سازی بمباران شهرهای مقدس مکه و مدینه، افشای استفاده از تصویر زن با حجاب و قرآن به عنوان سیبل تیراندازی در یک پایگاه نظامی آمریکا، انتشار بخشهایی از فیلم توهین آمیز به پیامبر روی یوتیوب.
اما چرا در اعتراضات اخیر، کاخ سفید تمام قد به محکومیت این اقدام پرداخته و تلاش میکند تا خود را در این ماجرا «بدون تقصیر» جلوه دهد؟ پاسخ به این سوال را باید در «ترس» آمریکاییها از ادامه اعتراضات مسلمانان آن هم بدون حضور دیکتاتورهای وابسته به غرب که در جریان بیداری اسلامی و انقلابهای مردمی در کشورهای عربی از میان برداشته شدند، دانست. واکنش خشمگینانه مسلمانان در کشورهای اسلامی نسبت به فیلم توهینآمیز آمریکایی درباره پیامبر اسلام (ص) اگرچه سابقه داشته است اما همیشه، دیکتاتورهای حاکم در این کشورها اجازه بالا گرفتن دامنه خشم مردم را نمیدانند و با سرکوب گسترده معترضین، به حمایت از اقدامات کاخ سفید در زمینه توهین به مقدسات اسلامی میپرداختند اما با وقوع بیداری اسلامی در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا، این سدها برطرف شد و اکنون مسلمانان به طور صریح به اعلام انزجار از اینگونه اقدامات توهینآمیز میپردازند.
در همین راستا، «جرمی بوئن»، چند روز پیش هم تحلیلگر ارشد بیبیسی نیز ضمن تاکید بر همین مساله و اذعان به کمرنگ شدن شدید تاثیرگذاری ایالات متحده بر کشورهای اسلامی، درباره اعتراضات اخیر در کشورهای اسلامی نوشت: «در خاورمیانه قدیم هم، هرگاه مردم فکر میکردند که حملهای به اسلام صورت گرفته – چه به صورت توهین به پیعمبر و چه اشغال یا بمباران مناطق اسلامی تظاهراتی علیه آمریکا و متحدان آن صورت میگرفت. اما در آن زمان، حاکمان اقتدارگرا و ماموران امنیتی آنان که متکی به غرب بودند، میتوانستند این تظاهرات را کنترل کنند.»
به نظر میرسد دلیل اصلی ترس مقامات کاخ سفید از اعتراضات اخیر مسلمانان، «از میان رفتن موانع انقلابیون پس از وقوع بیداری اسلامی» باشد؛ چرا که اکنون مسلمانان میتوانند به صورت آزادانه به بیان مطالبات خود از حکومت بپردازند و نسبت به اقدامات توهین آمیز ایالات متحده واکنش نشان بدهند. در واقع اگر تا پیش از این، پتانسیل خروش مسلمانان جهان علیه استکبار امکان بروز نداشت، اکنون دیگر مانعی برای بیرون ریختن آن وجود ندارد؛ موضوعی که یادآور سخن تاریخی امام خمینی (ره) درباره اسرائیل و لزوم وحدت مسلمانان در برابر آن است و همین مساله، پایههای کاخ سفید را حسابی لرزان کرده است: «میبینند که یک دولت پوشالی اسرائیل در مقابل مسلمین ایستاده ـ که اگر مسلمین مجتمع بودند، هرکدام یک سطل آب به اسرائیل میریختند او را سیل میبرد.»