به گزارش فارس، پایگاه تحلیلی «المانیتور» در مقالهای به قلم «آونر کوهن» مینویسد: «به عمل کار برآید به سخن دانی نیست». این جمله معروف که در فیلم «خوب، بد و زشت» به کاربرده شده، در مورد وضعیت اسرائیل در تابستان امسال مصداق دارد. به عبارت دیگر، مقامات اسرائیل آنقدر از احتمال حمله به ایران سخن گفتهاند که این موضوع کلیشهای شده و تاثیر خود را از دست داده است.
*عدم اعتماد متقابل آمریکا و اسرائیل
عدم اعتماد متقابل میان اوباما و نتانیاهو به بالاترین میزان خود در یک دهه گذشته رسیده است. با آغاز تعطیلی روز کارگر، ناکارآمدی سیاست اعمال فشار نتانیاهو بیش از پیش مشخص شده است.
*خط قرمز آمریکا در قبال ایران
تنش میان آمریکا و اسرائیل با سخنرانی اوباما و تعیین خط قرمز آمریکا در قبال برنامه هستهای تهران تا حدودی کاهش یافته و گمانهزنیها در مورد احتمال حمله یک جانبه تلاویو به ایران، از بین رفته است. با این حال، برای اینکه روابط آمریکا و اسرائیل به حالت عادی بازگردد، مدتی زمان لازم است؛ چراکه بلوف نتانیاهو، مقامات واشنگتن را آزرده خاطر کرده و صدمات عمیقی به روابط این دو زده است.
*وفاق اسرائیلیها برای دستیابی به بمب هستهای
اسرائیل سالها پیش در سایه سکوت ملی به گسترش فناوری هستهای خود در تمامی زمینهها پرداخت. در مجامع عمومی هیچ کس از پیشرفت برنامه اتمی تلاویو انتقاد نکرد و شهروندان اسرائیلی، مجوز اخلاقی و اختیار سیاسی لازم برای ساخت سلاحهای هستهای را در اختیار مقامات این رژیم قرار دادند. به عبارت دیگر، در پشت پرده نوعی وفاق ایجاد شده بود تا اسرائیل به ساخت و تکثیر سلاحهای هستهای ادامه دهد. این اقدامات سبب شد اسرائیل به بمب اتمی دست یابد. گفتنی است که با وجود اطلاع همگان از وجود این سلاحها، مقامات اسرائیل هرگز رسما به آن اعتراف نکردهاند. علاوه بر این، سکوت در مورد برنامه اتمی اسرائیل موجب شد این رژیم برای برنامه اتمی دیگر کشورها تعیین تکلیف کند. از جمله این موارد میتوان به حمله اسرائیل به راکتور «اوس عراق» در سال 1981 و بمباران راکتور سوریه در سال 2007 اشاره کرد.
* اسرائیل سکوت خود را شکست
عزم نتانیاهو و پیچیدگی پرونده هستهای ایران، اسرائیل را وادار ساخت تا سکوت دیرینه خود را بشکند. اسرائیل به این نتیجه رسید که ممکن است حمله به ایران آتش جنگ منطقهای را شعلهور کند؛ چراکه با حمله تلاویو به ایران، لبنان، غزه و حتی سوریه ممکن است با اسرائیل وارد جنگ شوند.
* حمله اسرائیل به ایران بیفایده است
در مورد حمله احتمالی اسرائیل به ایران ابهامات متعددی وجود دارد. از جمله این موارد میتوان به دشواری ارزیابی دقیق خسارات وارده به تاسیسات هستهای ایران، تلفات نیروهای اسرائیلی و تردید در توانایی اسرائیل در پایان دادن به جنگ اشاره کرد. همچنین، حمله به ایران میتواند کاملا به ضرر اهداف اسرائیل باشد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، ایران تصمیم و امکانات لازم در جهت ساخت سلاح اتمی را ندارد. در چنین شرایطی حمله اسرائیل به ایران نه تنها برنامه هستهای این کشور را متوقف نمیکند بلکه این بهانه سیاسی را به دست آنان میدهد که آشکارا و با شتاب بیشتری به سمت ساخت بمب اتمی پیش روند.
*حمله یکجانبه اسرائیل به ایران میسر نیست
در صورت حمله یک جانبه اسرائیل به ایران (بدون همکاری آمریکا و برخلاف میل این کشور)، تمامی عواقب آن متوجه اسرائیل خواهد بود. گفتنی است که در ماههای اخیر، موضوع حمله به ایران به بحث روز محافل سیاسی و اجتماعی اسرائیل بدل شده است. با احتمال حمله نظامی اسرائیل به ایران، مخالفان خارجی و داخلی باراک و نتانیاهو هوشیارتر شده و بیش از پیش از این دو انتقاد میکنند. چنین به نظر میآید که جدیترین مخالفان این ماجراجویی اسرائیل، مقامات آمریکا و هیئت راهبردی اسرائیل هستند و اسرائیل در حمله به ایران، به حمایت این دو احتیاج دارد.
*مخالفت با حمله به ایران
به گفته مقامات ارشد نیروهای دفاعی اسرائیل، سازمان اطلاعات و هیات اتمی، حمله به ایران، برقراری امنیت در زمان حال و آینده را با مشکل مواجه میکند. با توجه به پروتکل موجود، اظهار نظر مقامات فوقالذکر در مورد مسائل این چنینی و رسانهای کردن آن ممنوع است. با این حال، این اخبار از منابع ناشناس به دست رسانهها رسید. در ادامه این مباحثات، گروهی از ژنرالها و افسران اطلاعاتی بازنشسته آشکارا با حمله نظامی به ایران مخالفت کردند. اختلاف میان سیاست مداران و مقامات امنیتی حرفهای تا جایی بالا گرفت که نتانیاهو در سخنانی یادآور شد که در نظام دموکراسی، مقامات امنیتی ملزم به اجرای خواست مقامات سیاسی هستند.
*اقدام تلافیجویانه نتانیاهو
در شرایطی که محافل سیاسی به مخالفت با نخست وزیر مشغول بودند، شیمون پرز در سخنانی اظهار کرد که هر گونه اقدام اسرائیل برخلاف خواست آمریکا، اشتباهی بس بزرگ است. دفتر نتانیاهو در اقدامی تلافیجویانه، به انتشار لیستی از اشتباهات سیاسی منتسب به پرز در دهههای گذشته پرداخت.
* بلوف مقامات اسرائیل از سوی دولت آمریکا آشکار شد
مباحثه مقامات اسرائیل در مورد ایران به تئاتری بیمعنی شبیه شده و دولت اوباما دست مقامات اسرائیل را رو کرده است. به اعتقاد مقامات آمریکا، تهدیدات نتانیاهو از نقطه نظر سیاسی کودکانه و نا به جا بوده است. از یک سو، نتانیاهو تهدید کرده بود که در زمان حساس تبلیغات ریاست جمهوری آمریکا به ایران حمله خواهد کرد. از سوی دیگر، هدف از این اقدام اسرائیل کمک به نامزد جمهوری خواه «میت رامنی» بود که این دخالتی آشکار در امور داخلی آمریکاست.
*واکنش آمریکا به تهدیدات اسرائیل
آمریکا در واکنش به این تهدیدات، ملاحظات دیپلماتیک را کنار گذاشت. در این راستا ژنرال «مارتین دمپسی»، سخنگوی کاخ سفید و فرمانده ستاد مشترک، در سخنانی توانایی نظامی اسرائیل برای آسیب رسانی به تاسیسات هستهای ایران را محدود ارزیابی کرد. شایان ذکر است که دمپسی و دیگر مقامات آمریکا همواره اظهار کردهاند که آمریکا به جنگی که به آن اعتقاد ندارد، وارد نخواهد شد.
* حمایت آمریکا از نتانیاهو
به منظور حمایت از وجهه نتانیاهو، آمریکا اعلام کرد که اسرائیل را به تجهیزات پیشرفته نظامی مجهز کرده و برای ایران نیز، خط قرمزی ترسیم میکند. در واکنش به این سخنان، نتانیاهو اظهار داشت که ترسیم خط قرمز احتمال رویارویی ایران و اسرائیل را کاهش میدهد. به این ترتیب صحبت در مورد احتمال حمله نظامی اسرائیل به ایران، موقتا فروکش کرده است. بسیاری به این نتیجه رسیدهاند که نتانیاهو پایش را بیش از گلیمش دراز کرده است. متاسفانه اقدامات نسنجیده نتانیاهو، بر روابط اسرائیل و آمریکا سایه افکنده است.