خبرگزاری فارس: قابلیت عملیاتی نیروهای نظامی آمریکا در آسیا-اقیانوسیه از طریق موافقتنامههای دفاعی با استرالیا، ژاپن، نیوزلند، فیلیپین و کرهجنوبی و سایرین، تقویت شده و آمریکا حدود 5200 کلاهکاتمی را در دریا، خشکی و هوا مستقر کردهاست.
به گزارش فارس، پایگاه خبری تحلیلی «آنتی وار» به قلم «جان گلیزر» مینویسد: در جدیدترین مطلب منتشر شده از وزارت امورخارجه با عنوان «آمریکا از دید چین» نوشته «اندرو جی ناتان» و «اندرو اسکوبل»، میتوان به دیدگاههای ارزشمندی دست یافت. روابط سیاسی بین آمریکا و چین اخیرا تیره شده است. خصوصا به علت جنگطلبی اوباما در منطقه آسیا-اقیانوسیه و تهدید شمردن چین، که البته واقعیت ندارد.
* افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه آسیا-اقیانوسیه با هدف مهار افزایش قدرت چین
به اعتقاد من، بسیار مهم است که دید کلی چین نسبت به آمریکا را بدانیم. مخصوصا در مورد سیاست به اصطلاح «محورآسیا»ی دولت اوباما که سیاستی خصمانه است و بر اساس آن حضور نظامی آمریکا در سرتاسر منطقه، با هدف مهار افزایش قدرت چین، افزایش مییابد. طبق اظهارات «ناتان» و «اسکوبل»، چین به آمریکا با دید «قدرتی تجدیدنظرطلب که به دنبال کاهش تاثیر سیاسی چین و آسیب زدن به منافع این کشور است»، مینگرد.
* آمریکا شعار دفاع از حقوق بشر را دست آویزی برای رسیدن به مقاصدش قرار داده است
تحلیلگران چینی معتقدند که آمریکا کشوری «نظامیگرا(میلیتاریست)، مهاجم، توسعه طلب و خودخواه» است. «لی کون»، عضو کمیته حزب استان شاندانگ و یکی از اعضای خوش آتیه حزب کمونیست میگوید: «در مورد سیاست «محور آسیا»، هدف اصلی آمریکا حمایت از حقوق بشر نیست اما این را بهانهای قرار داده تا به وسیله آن، بر رشد سالم اقتصادی چین تاثیر بگذارد و آن را محدود کند و همچنین مانع افزایش قدرت و ثروت چین که تهدیدی برای برتری جهانی آمریکا محسوب میشود، گردد.»
* آمریکا برای حمله به چین تدارک میبیند
اگر چینیها از این منظر به سیاستهای آمریکا نگاه کنند، باید منتظر چه واکنشی از جانب سیاستگذاران چینی باشیم؟ واشنگتن در حال احداث پایگاههای نظامی جدید و بازسازی پایگاههای قدیمی خود در منطقه است تا یک نبرد هوایی-دریایی را با چین پیریزی کند. نقشه آمریکا این است که به اندازه کافی، پایگاههای خود را در سراسر منطقه آماده کند تا چین را برای حملهای مطمئن محاصره کند. آمریکا چطور میخواهد دربرابر چنین ستیزهجویی بیجهتی عکسالعمل نشان دهد؟
* چین تنها کشوری است که در بسیاری موارد، خطری بالقوه برای برتری آمریکا محسوب میشود
من فکر میکنم آنچه در این مطلب بسیار هشداردهنده است، دیدگاه آمریکا نسبت به چین است. همانطور که «لی کوئن» در این مورد توضیح میدهد، سیاست خارجی آمریکا از لفاظیها گذشته و تبدیل به دستآویز شده است. به عقیده «ناتان» و «اسکوبل»، «چین تنها کشوری است که در بسیاری از موارد خطری بالقوه برای برتری آمریکا محسوب میشود. درواقع، قدرتمندتر شدن چین این واهمه را به وجود خواهد آورد که این کشور به زودی همسایگان خود را تحت تاثیر قرار داده و روزی خواهد رسید که جای آمریکا را در تسلط جهانی تصاحب کند.»
* آمریکا مداخلهگرترین عامل خارجی در امور داخلی چین
علاوه براین، آنها در ادامه میگویند: «آمریکا مداخلهگرترین عامل خارجی در امور داخلی چین، ضامن وضع موجود در تایوان، بزرگترین حضور دریایی در دریاهای شرقی و جنوبی چین، متحد رسمی و غیررسمی بسیاری از همسایگان چین و تنظیمکننده و حامی اولیه حکومتهای مشروع فعلی است.»
* اقتصاد و افزایش نفوذ چین، تهدیدی بالقوه برای آمریکا است
از نظر واشنگتن، چین برای امنیت آمریکا یک تهدید واقعی به شمار نمیرود و همینطور مانند برخی از کشورهای خطاکار نیست که باید مجازات شوند. آنچه که از سوی چین برای تسلط و نفوذ آمریکا یک تهدید به شمار میآید، اقتصاد بزرگ چین و افزایش نفوذ این کشور است که برای آمریکا غیرقابل تحمل است. بخشهای معدودی از سیاست خارجی آمریکا برای چین شفاف و روشن است و هنگامیکه نیروهای ارتش آمریکا صاحب توان آتشی بسیار قوی در اطراف چین هستند، ما چگونه میتوانیم چین را به خاطر رفتار غیردوستانه و خصمانهاش سرزنش کنیم.
* فرماندهی آمریکا در اقیانوس آرام(پکام)، بزرگترین مرکز فرماندهی در میان 6 واحد نظامی منطقهای آمریکا
فرماندهی آمریکا در اقیانوس آرام(پکام)، بزرگترین مرکز فرماندهی در میان 6 واحد نظامی منطقهای آمریکا برحسب محدوده جغرافیایی و نیروی انسانی غیروابسته به زمان جنگ است. تجهیزات این فرماندهی شامل حدود 325000 پرسنل نظامی و غیرنظامی به همراه 180 کشتی و 1900 هواپیما است. در محدوده غرب، پکام جای خود را به فرماندهی مرکزی آمریکا(سنتکام) داده است که مسئول منطقهای است که از آسیای مرکزی تا مصر وسعت دارد. پیش از یازدهم سپتامبر 2001، سنتکام هیچ نیروی استقرار یافتهای در مرزهای چین به جز برای آموزش و شرکت در عملیات در پاکستان، در اختیار نداشت اما با آغاز «جنگ علیه تروریسم»، سنتکام دهها هزار سرباز را در افغانستان مستقر و به یک پایگاه هوایی در قرقیزستان دسترسی گستردهای پیدا کرد.
* آمریکا 5200 کلاهک اتمی را در دریا، خشکی و هوا مستقر کرده است
قابلیتهای عملیاتی نیروهای نظامی آمریکا در منطقه آسیا-اقیانوسیه، از طریق موافقتنامههای دفاعی دوجانبه با استرالیا، ژاپن، نیوزلند، فیلیپین و کره جنوبی و توافقات همکاری با سایر شرکا، تقویت شده است و به منظور تکمیل آن، آمریکا حدود 5200 کلاهک اتمی را در اختیار دارد که مجموعا در دریا، خشکی و هوا مستقر شده است. از نظر«کیان ونرانگ» از مرکز تحقیقات خبرگزاری «شینهوا» در مطالعات مسائل بینالمللی، این نوع استقرار دفاعی آمریکا، یک «حلقه محاصره راهبردی» ایجاد کرده است.
* پس از خاورمیانه نوبت منطقه آسیا -اقیانوسیه است
به احتمال زیاد، مسئله چین در سیاست خارجی آمریکا به تدریج بزرگتر خواهد شد اما اگر در آیندهای نه چندان دور، این جنگ طلبی به عواقبی ناگوار و یا حتی مبارزهای آشکار در منطقه آسیا-اقیانوسیه منجر شود، هیچکس نباید تعجب کند. خاورمیانه مهمترین نقطه کانونی ژئوپولیتیکی سیاست تحکم آمیز واشنگتن باقی خواهد ماند اما منطقه آسیا-اقیانوسیه نیز میتواند عرصه جنگ دیگری برای ارضای عادت جنگ طلبی واشنگتن باشد.