کد خبر: ۷۸۲۶
زمان انتشار: ۱۰:۳۷     ۰۷ دی ۱۳۸۹
مهران موزونی:
سهم دولت در تولید و توزیع آرد مناسب ، سهم خانوار در مدیریت خرید و مصرف نان و بالاخره سهم نانوایی ها در پخت و فروش آن به مشتری ، نکاتی است که پس ازآغاز طرح عظیم هدفمندسازی یارانه ها ، نگاهی نو و ویژه را می طلبد.

نان یکی از مسائل اقتصادی مهم و همیشگی دولت و ملت بوده است .

سهم دولت در تولید و توزیع آرد مناسب ، سهم خانوار در مدیریت خرید و مصرف نان و بالاخره سهم نانوایی ها در پخت و فروش آن به مشتری ، نکاتی است که پس ازآغاز طرح عظیم هدفمندسازی یارانه ها ، نگاهی نو و ویژه را می طلبد و البته که واریز جداگانه ی پول نان ، پیامی روشن بر همین ویژه گی است.

متن زیر ، حاوی دو پیشنهاد اساسی و عملیاتی در زمینه بهبودِ تولید و مصرف نان است.

پیشنهاد اول :

صنف نانوایان کشور درکسب و کار خود می بایست دو معیار را برای پخت و تحویل نان به مشتری رعایت نمایند : « کمیت و کیفیت».

واضح است که در روزهای آینده ، کیفیت نان به دلیل آزاد شدن قیمت ها رقابتی شده و از این حیث ، مشکل کیفیت نان بطور ملموس افزایش خواهد یافت. اما دغدغه «کمیت نان»  به قوت خود باقی خواهد ماند.

ضمن ادای احترام به نانوایان پاکدست و زحمت کش کشور ، متاسفانه بارها شاهد آن بوده و هستیم که کسانی ، آخرت خود را برای کوچکتر گرفتن چانه ی خمیر ، به خطر می اندازند.

یا اینکه برای نانهایی مانند سنگک ، بزرگ و کوچکی دستان نانوای محترم ، تاثیر خود را برکمیت نان تحویلی می گذارد و میزان گرفتن های هرازگاه این عزیزان ، مشکل کم فروشی های سهوی و عمدی را برطرف نمی کند.

براستی میزان صحت وزن نان تحویلی در نانواهای کشور چیست؟

ما در قاطبه نانوایی ها ، لیست وزن نان تحویلی همان نانوایی را بر سینه دیوار نانوایی مشاهده می کنیم ، اما آیا همه ی مشتریان روزانه این عزیزان ، امکان وزن کردن و کنترل قرص های نان خریداری شده را داریم؟

پیشنهاد نگارنده این است که دولت محترم یکبار برای همیشه ، آخرت نانوایان و دنیای مصرف کنندگان نان را با طرحی ساده حل وفصل نماید.

اگر مبنای خرید و فروش نان از «قرص» به «وزن» تغییر یابد (در تمام انواع نان ها) و طی یک دستور العمل ساده تمام نانوایان کشور موظف به استقرار دو ترازوی دیجیتال در نانوایی خویش باشند ، یکی آن سوی پیشخوان برای خود نانوا و دیگری این سوی پیشخوان برای راحتی خیال مشتری ، ضمن آنکه برای محکم کاری طرفین معامله لازم است تا سنگ 1 کیلویی میزان ، کنار ترازوی سمت مشتری گیرد تا خیال مشتری از دقت و تنظیم ترازوهای نانوایی راحت باشد.

نتایج مثبت این طرح :

1-      نانوایان منصف ، دغدغه ی کم و زیاد بودن چانه ی خمیر را نخواهند داشت.

2-      زمینه وسوسه شیطان و به وجود آمدن مطففین کاهش خواهد یافت که قطعا رضایت الهی را در پی خواهد داشت.

3-      کاهش زمینه برخوردهای میان مشتری و نانوا که بازهم رضایت حضرت حق را در پی خواهد دارد.

4-      خانوار با خرید وزنیِ نان ، مدیریت مصرف نان بهتری خواهد داشت که همانا اصلاح الگوی مصرف است.

پیشنهاد دوم :

تحقیقات نشان داده است که خمیرهای فرآوری شده خانگی  و پخت نان در خانه منافع زیر را متضمن است :

1-      طعم بهتر نان خانگی .

2-      هضم بهتر نان ( به دلیل حذف کامل جوش شیرین و تخمیر کامل خمیر)

3-      بهداشتی تر بودن فرآیند پخت.

4-      مصرف بهینه نان خانگی ( نان خانگی عمر بیشتری دارد و حتی لبه های آن نیز قابل مصرف است)

5-      صرف جویی قابل ملاحظه در وقت مصرف کنندگان (صفِ نان) و تازگی نان مصرفی

متاسفانه آنچه که از موضوع پخت نان خانگی در اذهان عموم وجود دارد کاری سخت وطاقت فرسا بیش نیست. در حالی که پخت روزانه دو کیلو گرم نان خانگی برای یک خانواده چهار نفره نه تنها مشکل نیست بلکه تفریحی جمعی نیز محسوب میگردد.

آنچه که مهم است آموزش و محل پخت نان خانگی در خانه است.

آموزش پخت نان خانگی به سادگی توسط شبکه جهادی زنان سنتی پز کشور قابل انتقال به خانمهای جوان بوده و اصولا هیچ اشکالی در اینکه مردان خانواده نیز در پخت روزانه بیست عدد چانه ی سبک خانگی مشارکت کنند  دیده نمی شود بلکه همین پخت نان به نوبه خود بهانه یی برای دور هم جمع شدن خانواده محسوب می گردد.

ناگفته نماند که خوش خوراکی نان خانگی موجب می شود تا آمار مصرف سرانه برنج ایرانیان نیز کاهش یابد که تقلایی نیکو در جهت کمتر چاق شدن است.

و اما محل پخت نان :

مسلم است که این مشکل فقط در مجتمع های آپارتمانی نمود دارد که به دو طرق قابل پیاده سازی است.

حالت اول آنکه تنوری سبک با سوخت گاز در هر مجتمع برای استفاده ی تمام اهالی مجتمع تعبیه شود.

حالت دوم آنکه متخصصین امر ، آستین بالا زده و یک مینی تنور در آشپزخانه ها ی امروزی جاسازی نمایند.

باور کنیم که اصلاح فرهنگ پخت و مصرف نان ، تاثیر مستقیم در بهداشت جسم و روح همه ی ما داشته و تحقق آموزه های قرآنی ( جلوگیری از کم فروشی و پرهیز از اسرف ) را نیز موجب می شود.

والعاقبه للمتقین

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:۱
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
ارسال نظرات
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۲۰:۲۱ - ۰۷ دی ۱۳۸۹
۰
۰
کسی که به فکر حلال و حرام نباشه باز هم راهی برای دزدی پیدا می کنه. اگه فروش نان، وزنی بشه اون معدود نانوایی های بی انصاف با فروش نان خمیر که طبعا وزن بیشتری داره نان بی کیفیت ولی با همان قیمت قبل را به مردم بفروشند. چه رهکاری دارید؟
پاسخ
جدیدترین اخبار پربازدید ها