کد خبر: ۷۷۵۴۵
زمان انتشار: ۱۳:۲۷     ۱۵ شهريور ۱۳۹۱
رئیس شورای حوزه‌های علمیه تهران گفت: طی هفته آتی، مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه‌های علمیه تهران با حضور حضرت آیت‌الله مجتبی تهرانی تنها مرجع تقلید مستقر در تهران برگزار می‌شود.
فارس، نشست خبری آیین آغاز سال تحصیلی 92-91 حوزه‌های علمیه استان تهران با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر رشاد رئیس شورای حوزه‌های علمیه تهران، پیش از ظهر امروز در محل پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.

حوزه علمیه ری با بیش از 1000 سال سابقه

رشاد در ابتدای این نشست ضمن اشاره به پیشینه حوزه علمیه تهران گفت: این حوزه از یک پیشینه ریشه‌دار و پررونق در برخی مقاطع تاریخی برخوردار است. اگر حوزه علمیه‌ ری را جزو تهران قلمداد کنیم، قطعا حوزه علمیه تهران از کهن‌ترین حوزه‌‌های علمیه شیعی تلقی خواهد شد.

وی افزود: حضرت عبدالعظیم، شیخ صدوق و ثقة‌الاسلام کلینی جزو بزرگترین محدثین ما هستند که در ری بودند و کرسی تدریس داشته‌اند.

سرپرست حوزه علمیه تخصصی‌ امام رضا(ع) گفت: در فاصله بین مکتب اصفهان که صدرالمتالهین شیرازی ظهور کرد تا دوره معاصر که قم کانون حکمت است، در این فاصله مکتب تهران مطرح بود و عرفا و فلاسفه بزرگی بودند که شاگردپروری کردند و شاگردان متاخر آنها به قم منتقل شدند؛ شهید مطهری، آیت‌الله جوادی آملی و علامه حسن‌زاده آملی جزو این دسته هستند. بدین ترتیب عملا مکتب قم شکل می‌گیرد که ما از آن به مکتب فلسفی نوصداریی یاد می‌کنیم که نوعی بازگشت به حکمت مشّایی است.

حوزه علمیه تهران همپای حوزه علمیه نجف در نهضت مشروطه

رئیس انجمن علم اصول فقه حوزه علمیه با اشاره به رواج فقه در حوزه علمیه تهران گفت: همزمان گاه چندین فقیه صاحب رساله در حوزه علمیه تهران به تمشیت مردم مشغول بوده‌اند و سهمی در اجرای حدود نیز برعهده داشته‌‌اند.

رشاد تاکید کرد: در نهضت مشروط بعد از نجف، حوزه علمیه تهران بیشترین سهم را داشته است و قراین تاریخی می‌گوید صدور برخی احکام و اطلاعیه‌ها از سوی آخوند خراسانی و مرحوم نائینی با مشورت و پیشنهاد علمای تهران صورت گرفته است. شیخ فضل‌الله نوری در تهران ایده مشروطه مشروعه را مطرح کرد و برای این موضوع تا پای چوبه دار هم رفت.

تربیت «الهی‌دانان لباس شخصی» توطئه پهلوی در مقابل طلبه‌های حوزه علمیه

به گزارش فارس، حجت‌الاسلام رشاد در ادامه به تحولات حوزه‌های علمیه در زمان پهلوی پرداخت و افزود: براساس سیاست‌های ضد دینی که در دوره پهلوی اتخاذ شده بود، حوزه علمیه تهران تضعیف شد. حتی حوزه را حذف کردند و به جای آن مدرسه معقول و منقول پدید آمد. در دانشگاه‌ها نیز رشته‌های معارف تأسیس شد تا «الهی‌دانان لباس شخصی» جایگزین علمایی شوند که جامه پیامبر را بر تن داشتند!

رشاد به توطئه رضاشاه برای در اختیار گرفتن هدایت حوزه‌های علمیه اشاره کرده و گفت: مرحوم آیت‌الله حائری مؤسس حوزه جدید قم مقابل این توطئه ایستاد و عنوان کرد: نظم ما در عین بی‌نظمی است! این مفهوم پارادوکسیکال یعنی اینکه ما نظم خودمان را داریم و نظم مد نظر پهلوی را نمی‌خواهیم. رضاشاه در مقابل این واکنش، پوشیدن لباس روحانیت را ممنوع کرد تا حوزه متلاشی شود لذا مبارزه بین نظام ستمشاهی و حوزه از مبانی تحقق انقلاب اسلامی شد.

رئیس شورای حوزه‌های علمیه تهران به نقش حوزه‌های علمیه در انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: در این انقلاب حوزه قم محوریت بیشتری داشت اما پایتخت بودن تهران ایجاب می‌کرد علمای تهرانی نقش بیشتری در پیروزی انقلاب ایفا کنند.

در جنگ تحمیلی، روحانیون بیشترین شهید را نسبت به سایر اصناف دارند

رئیس شورای حوزه‌های علمیه تهران در بخش دیگری از این نشست به نقش روحانیت در هشت سال دفاع مقدس اشاره کرد و افزود: براساس آمار رسمی بنیاد شهید، تعداد شهدای روحانی نسبت به تعاد شهدای سایر اصناف و مشاغل 20 برابر است!

رشاد با اشاره به تحصیل حدود 10 هزار طلبه در استان تهران گفت: شاید مردم کمتر بدانند که حدود 100 مدرسه علمیه در استان تهران فعال است و تهران جزو 4 مدرسه علمیه بزرگ کشور محسوب می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: ورود به حوزه علمیه شرط سنی دارد و بین شرط سنی و میزان تحصیلات، تناسب برقرار است. عموم مدارس مقید به پذیرش طلبه با مدرک دیپلم هستند، البته برخی مدارس هم با مدرک سیکل طلبه می‌پذیرند.

 10,000 طلبه در حوزه علمیه تهران

این مقام مسئول، پراکندگی جمعیتی طلاب حوزه علمیه تهران را چنین اعلام کرد: حدود 60 درصد طلاب را برادران تشکیل می‌دهند و به همین نسبت حدود 60 مدرسه علمیه برای برادران است و 40 مدرسه علمیه نیز به خواهران اختصاص دارد. پایه‌های یک تا 10 (سطوح تا درس خارج) برای برادران فعال است اما در بخش خواهران بیشتر پایه‌های یک تا 6 پر رونق است. گرچه در حوزه علمیه تهران تعداد خواهرانی که در درس خارج حضور دارند، رقم قابل توجهی است و از مجموع حدود یک‌هزار و 400 نفری که در درس مقام معظم رهبری شرکت می‌کنند، شاید تعداد 10 درصد خواهران باشند.

وی ادامه داد: برای اینکه حوزه تهران سروسامان یابد، مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه استان تهران دو سال پیش تشکیل شد و نظم مناسبی بر این حوزه حاکم شده است. شورای حوزه علمیه استان نیز طی این دو سال 60 جلسه تشکیل داده و به طور میانگین هر دو هفته یک جلسه داشته که 70 درصد مصوبات آن عملی شده است.

آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه تهران با حضور آیت‌الله مجتبی تهرانی

رئیس شورای حوزه‌های علمیه تهران در بخش دیگری از این نشست به آیین گشایش حوزه‌های علمیه تهران در سال گذشته با حضور آیت‌الله مکارم شیرازی در حرم حضرت امام خمینی(ره) اشاره کرد و افزود: امسال مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه‌های علمیه تهران را با حضور حضرت آیت‌الله مجتبی تهرانی تنها مرجع تقلید مستقر در تهران برگزار می‌کنیم.

وی افزود: در این مراسم مسئولانی نظیر آیت‌الله حسینی بوشهری مدیر حوزه علمیه برادران کشور و حجت‌الاسلام جمشیدی مدیر حوزه‌های علمیه خواهران کشور حضور دارند. همچنین از حضور حجت‌الاسلام والمسلمین قرائتی برای تبیین اهمیت مباحث قرآنی در حوزه علمیه بهره‌مند خواهیم شد.

این مقام مسئول، محل برگزاری آیین افتتاح سال تحصیلی جدید طلاب تهرانی را مدرسه‌ عالی شهید مطهری واقع در میدان بهارستان اعلام کرد و دلیل انتخاب این مکان را تسهیل در تردد دانست.

این مراسم روز سه‌شنبه 21 شهریور ماه از ساعت 8:30 تا 11:30 برگزار می‌شود.
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها