فارس، علی اکبر صالحی در گفتوگو با ویژه برنامه شانزدهمین نشست کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در شبکه اول سیما تأکید کرد که جلسه روز یکشنبه که مربوط به کارشناسان ارشد بود در واقع پردازش اصلی اجلاس را در بر داشته و رایزنیهای جدی در این نشست صورت گرفته است.
صالحی افزود: مسائل جنجالبرانگیز در روز اول به خوبی پایان یافت و روز اول به خوبی پشت سر گذاشته شد و مباحث به گونهای پیش رفت که برای اجلاس وزرا موضوع بحث برانگیزی باقی نمانده تا تصمیمات به راحتی در اجلاس سران تصویب شود.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه محورهای اصلی که مورد بحث قرار گرفته شامل دو سند اصلی است،تصریح کرد: فصل مربوط به مباحث سیاسی در دو بخش مسائل بینالمللی و منطقهای مورد بحث قرار گرفت که این بحثها به خوبی پیش رفت.
وی افزود: تقویت چند جانبهگرایی، گسترش فرهنگ گفتوگوی تمدنها، اصلاح ساختار سازمان ملل از طریق توسعه پایدار با مدیریت مشترک جهانی و مسئله خلع سلاح محورهای اصلی مطرح شده در سندهای اجلاس بوده است.
صالحی با اشاره به مذاکرات جاری در تهران، رسیدن به توافق قبل از اجلاس سران و وزرای خارجه را موفقیتی برای میزبان اجلاس دانست.
وی در ادامه تصریح کرد که حضور اعضاء چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی از 15 نشست قبلی بالاتر بوده است که این دستاوردی برای دیپلماسی ایران است.
صالحی در ادامه با اشاره به ناتوانی مقامات آمریکایی و غربی در جلوگیری از برگزاری موفق نشست تأکید کرد که این توطئه با هدایت وزارت خارجه خنثی شد، به گونهای که خشم کاخ سفید را برانگیخته است.
وی گفت:اولین گامها در مسیر حمایت از پرونده هستهای ایران در سال 2003 در شورای حکام آژانس توسط مجموعه عدم تعهد کلید خورد که بیانیه اعضای علیه تهدید برای ارسال پرونده ایران به از شورای حکام به شورای امنیت بود.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی در ادامه مجموعه عدم تعهد را که در آژانس بین الملی انرژی اتمی به حمایت از ایران میپردازند، سکوی بیان نظرات و حمایت کشورمان در شورای احکام آژانس دانست.
وی وجود ساختار سیال را یکی از اشکالات جنبش عدم تعهد دانست و تصریح کرد: محکمتر کردن زمینههای این نهاد بینالمللی برای ساختارسازی را یک تحول بزرگ در جنبش دانست که داشتن دبیرخانه دائمی و دبیرکل میتواند نمونهای از آن باشد؛ هرچند انتظار باید متناسب با ظرفیتها باشد.
صالحی با اشاره به جدیت تهران برای مدیریت 3 ساله بر جنبش عدم تعهد از تشکیل یک اتاق فکر در وزارتخانه جمهوری اسلامی با حضور دانشگاهیان کشورمان و دیگر اعضا و با همکاری اتاقهای فکر خبر داد و اظهار داشت: از این طریق ابتکاراتی پیشنهاد میشود که دارای مقبولیت است.
وی در پایان تأکید کرد: اجلاس سران به بیان مواضع اختصاص خواهد داشت و اینکه ما مواضع سران کشورها را بدانیم در راستای تنظیم اسناد جدید در وزارت خارجه دارای اهمیت است.