وايتكس به شيرهاي توليد داخل اضافه ميشود؟! اين سوالي است كه امروز ذهن بسياري از مردم را به خود مشغول كرده است. آيا مايعي كه مصرف آن براي سلامتي بدن ضروري است، آلوده به پاككنندهاي است كه براي از بين بردن ميكروبها از آن استفاده ميشود؟
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اضافه كردن وايتكس به شير موضوع چندان تازهاي در افكار عمومي نبوده و بارها و بارها به صورت شايعه در رسانهها مطرح شده است. با اين وجود اخيرا مديرعامل يكي از شركتهاي معتبر صنايع لبني، اضافه شدن وايتكس به شير را تائيد كرد كه اين اظهارنظر موجي از نگراني را در بين مردم درباره استاندارد و كيفيت شير و لبنيات توليد داخل به وجود آورده است.
با وجودي كه دبير انجمن صنايع لبني بعدا تلاش كرد افزودن وايتكس به شير خام را تكذيب كند، اما به نظر ميرسد افكار عمومي هنوز در اين باره قانع نشده؛ به طوري كه تلويزيون نيز در چند برنامه تاكنون به بررسي موضوع فوق پرداخته است.
آيا واقعا وايتكس به شير توليدي در كشورمان اضافه ميشود؟
مديركل نظارت بر اجراي استاندارد صنايع غيرفلزي، غذايي و بهداشتي سازمان ملي استاندارد ايران در پاسخ به اين سوال به خبرنگار ايسنا ميگويد: "تمام واحدهاي صنعتي توليد شيرخام تحت نظارت و كنترل سازمان استاندارد هستند و تستي تحت عنوان بازدارنده ميكروبي در اين واحدها انجام ميشود كه عملا امكان استفاده از وايتكس را در توليد شيرخام در اين واحدها از بين ميبرد."
غلامرضا اميني ميافزايد: " تاكنون شكايتي از واحدهاي صنعتي توليد شير به دليل استفاده از وايتكس نشده و سابقهاي هم در اين زمينه وجود ندارد."
او در عين حال در پاسخ به اين سوال كه آيا سازمان استاندارد روي عملكرد واحدهاي سنتي توليد شير نيز نظارت ميكند؟ ميگويد: "واحدهاي سنتي توليد شير تحت نظارت ما نبوده و كنترل آنها بر عهده دستگاههاي ديگر مانند وزارت بهداشت و سازمان دامپزشكي است."
در همين حال يك كارشناس استاندارد مواد غذايي با تائيد خبر افزودن وايتكس به شير به ايسنا گفت: "البته اين كار در واحدهاي سنتي توليد شيرخام انجام ميشود كه مسئوليت نظارت بر آنها بر عهده وزارت بهداشت است نه سازمان استاندارد."
وي توضيح داد: "طي دو سال اخير تستي تحت عنوان مواد بازدارنده ميكروبي در واحدهاي بزرگ و صنعتي توليد شيرخام انجام ميشود كه با اين تست ديگر امكان استفاده از وايتكس در توليد شير وجود ندارد؛ اما چنين تستي در واحدهاي سنتي توليد شير وجود ندارد."
به گفته او شيرهايي كه از كارخانههاي بزرگ به دليل مشكلدار بودن مرجوع ميشوند، به چرخه توليد لبنيات محلي بازگشته و به اين ترتيب وارد بازار ميشوند.
اين كارشناس استاندارد مواد غذايي خاطرنشان كرد: "براساس آمار وزارت جهاد كشاورزي سالانه حدود 9.5 ميليون تن شيرخام در كشور توليد ميشود كه از اين مقدار هفت ميليون تن مربوط به واحدهاي صنعتي و 2.5 ميليون تن مربوط به واحدهاي سنتي ميشود."
او با بيان اينكه شير سنتي از اجراي قانون ارتقاي كيفيت مستثني شده است، عنوان كرد: "كل فرايند توليد شير بايد در زنجيره سرد باشد و هيچ افزودني نيز نبايد به شير زده شود، اما متاسفانه هماكنون در واحدهاي سنتي به منظور افزايش نگهدارندگي بعضا به شير وايتكس افزوده ميشود."